Перейти к основному содержанию

"Зради немає": Гетманцев про прискорення темпів закриття бізнесу

12.07.2024
Опубликовано в Бизнес

данило,гетманцев

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, чому в Україні прискорилися темпи закриття бізнесу. За його словами "зради тут немає".

Про це нардеп написав у своєму Telegram.

Насамперед, Гетманцев наголошує, що нового бізнесу (ФОП, компаній) відкривається значно більше, ніж закривається. Зокрема, у першому півріччі 2024 року нових ФОП відкрилось на 61% більше, ніж закрилось, а темпи реєстрації нових ФОП у річному вимірі зросли на 11%. Це свідчить насамперед про відновлення економічної активності, каже нардеп.

Незалежно від причин виходу бізнесу з ринку, зазначає Гетманцев, ключовим моментом є те, що загальна кількість ФОП та компаній збільшується. За першу половину 2024 року закрилось 92 тис. фізосіб-підприємців, а відкрилось нових 148,5 тис. за його словами, це ознака відновлення економіки.

"Пришвидшення закриття бізнесу – це об’єктивний процес, обумовлений насамперед триваючою 2,5 років війною, а також, будемо відвертими, поширенням практик використання ФОП/компаній для цілей податкової оптимізації", – додав він.

Читайте також: Обстріли, проблеми зі світлом та мобілізація: Бізнес різко погіршив прогнози другий місяць підряд

Водночас Гетманцев погодився, що може йтися про відкладений попит на закриття бізнесу, власники якого зіткнулись із труднощами через війну, але юридично почали процес закриття і виходу із бізнесу тільки зараз.

Водночас, частина виведеного з ринку бізнесу використовувалась для податкової оптимізації.

"Це коли замість старого ФОП/ компанії, що вибрала ліміт, засвітилась у сумнівних операціях, відразу відкриваються нові одиниці для уникнення стандартного оподаткування, перевірок, штрафів, що насамперед притаманно торгівлі", – пояснив він.

Крім того, зазначив нардеп, певний вплив на активізацію закриття таких суб’єктів бізнесу мали законодавчі зміни. Він нагадав, що з 1 серпня 2023 року був відновлений податковий режим, який діяв до початку повномасштабного вторгнення, згодом – поновили податкові перевірки і повернули штрафні санкції.

"Запроваджено обов’язкове РРО та видача фіскальних чеків, і частина тих, хто звик працювати по іншому, змушений був припинити діяльність", – додав Гетманцев.

Як повідомлялося, нещодавно YouControl.Market оприлюднив дослідження, у якому йшлося про те, що впродовж перших шести місяців 2024 року в Україні припинили діяльність майже 92 тисячі фізосіб-підприємців. Це на 54% більше, ніж у першому півріччі 2023 року. Також на 15% зріс показник закриття компаній – за півроку припинили діяльність понад 1,5 тисячі підприємств.

Автор: Юлiя Далецька