Перейти к основному содержанию

Скандальний український екс-банкір Денис Горбуненко виявився пов’язаним з росією

03.09.2024
Опубликовано в Обзоры

Колишній голова правління скандально відомого Родовід Банку Денис Горбуненко пов’язаний з фінтех—компанією Dzing, на яку нещодавно були накладені обмеження з боку влади Великої Британії через підозри у шахрайстві. Про це пише Надія Скляренко в матеріалі «Як платіжна система Dzing може бути пов’язана з РФ, і до чого тут повірений Фірташа Горбуненко» на сайті «РБК-Україна».

Зокрема, як вказується в статті, 1 серпня 2024 р. лондонська компанія Union Gf UK Ltd, що належить Денису Горбуненку,повідомила, що частка Горбуненка в ній зменшилася до 90%, а 10% він передав компанії Dekiba Trading FZE з Об’єднаних Арабських Еміратів. Як виявилось, Dekiba Trading FZE є співвласником скандально відомої британської компанії Dzing Finance Ltd.

Щодо Dzing Finance Ltd. в жовтні 2023 року та березні 2024 року Управління з фінансового регулювання та нагляду Великої Британії (FCA) ввело обмеження, заявивши, що майже кожен п’ятий платіж, отриманий нею, був пов’язаний з шахрайськими схемами.

Засновником та директором Dzing був росіянин Михайло Надель. У 2011 р. його було заочно засуджено та засуджено до 16 років ув’язнення судом Киргизстану за шахрайство та відмивання грошей в Asia Universal Bank. А ключовим акціонером Dzing є Тетяна Орлова, росіянка з норвезьким паспортом, колишня дружина російського мільярдера Віталія Орлова.

Як з’ясували журналісти, представником Dekiba Trading FZE є громадянин України Євген Шапка. З 2019 р. він обіймає посаду директора київської компанії "Норлендінвест", якою на папері володіє громадянин Великої Британії Роберт Алан Джонсон, пов’язаний із Горбуненком.

Зокрема, зв’язок із Горбуненком підтверджується тим, що Джонсон був головою наглядової ради скандального українського банку "Січ", коли Національний банк визнав Горбуненка його фактичним контролером. Сам Горбуненко ще в 2009 після краху Родовід Банку переїхав до Лондону та став довіреною особою олігарха Дмитра Фірташа, екстрадиції якого з Австрії домагається влада США.

За інформацією сервісу Trademo, Dekiba Trading FZE поставила в 2021 мінімум дві партії ільменітового концентрату з Африки в росію компанії "Кіт" на суму $1,4 млн. Країною походження вантажу був вказаний Мозамбік (примітно, що свого часу господар ЧВК "Вагнер", який фінансувався Кремлем, Євген Пригожин включав цю країну до сфери своїх інтересів). А вантаж міг призначатися підконтрольній держкорпорації "Ростех" компанії "ВСМПО-Авісма", найбільшому виробнику титану в Росії, яка знаходиться у списку санкцій США. Титан, який вона випускає, масово використовується у виробництві крилатих ракет, зокрема X-101. Саме таку ракету, як відомо, російські терористи запустили по дитячій лікарні "Охматдит".