Перейти к основному содержанию

Байден прийняв у Білому домі прем’єр-міністра Ізраїлю

25.07.2024
Опубликовано в Обзоры

Президент США Джо Байден зустрічається з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу в Овальному кабінеті в Білому домі, 25 липня 2024 року

Президент США Джо Байден у четвер прийняв в Овальному кабінеті Білого дому прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу.

Головною темою зустрічі, за повідомленнями представників адміністрації США, стала можливість укладання угоди про припинення вогню та звільнення заручників.

Перед початком зустрічі лідери не відповіли на запитання репортерів та обмежилися короткими заявами.

Звертаючись до Нетаньягу, президент США зазначив, що їм необхідно багато обговорити. Представник Білого дому Джон Кірбі згодом заявив, що під час зустрічі президент ще раз наголосив на необхідності якнайшвидшого досягнення угоди про припинення вогню в Газі – щонайменше на шість тижнів.

31 травня президент США Джо Байден оприлюднив новий план щодо припинення вогню в Секторі Гази. Він назвав пропозицію «дорожньою картою до тривалого припинення вогню і звільнення всіх заручників».

Під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня минулого року бойовики «Хамасу» вбили понад 1200 людей, а також викрали та відвезли до Сектора Гази понад 250 заручників – серед них були як ізраїльтяни, так і громадяни інших держав. У листопаді частину цих людей удалося звільнити шляхом обміну на палестинських засуджених, які перебували в ізраїльських в’язницях. У руках угруповання, як і раніше, залишаються понад 100 людей, захоплених в Ізраїлі 7 жовтня. Очевидно, що частина з них уже мертві.

У відповідь на напад Ізраїль розпочав масштабні бойові дії у Секторі Гази з метою повного знищення «Хамасу». Сотні тисяч жителів цієї території були змушені залишити свої будинки. Бойові дії з обох боків призвели до масштабних руйнувань та жертв, у тому числі серед мирного населення. Структури «Хамасу» повідомляють про понад 35 тисяч загиблих, незалежних підтверджень цих цифр немає.

Форум