Перейти к основному содержанию

У Москві найбільша кількість росіян, які підтримують продовження війни, – опитування

05.07.2024
Опубликовано в Обзоры

Читать на русском

У Москві найбільша кількість росіян, які підтримують продовження війни, – опитування
У Москві найбільша кількість росіян, які підтримують продовження війни, – опитування

Згідно з опитуванням, у російській столиці 56% виступають за продовження військових дій і лише 39% – за переговори, хоча, як ми писали, загалом по Росії 58% виступають за переговори і 37% – за бойові дії.

Найменше прихильників продовження війни живуть у російських селах – 30%, що, можливо, пов’язано з тим, що в РФ більше мобілізують у сільській місцевості. 55% там – за переговори.

Крім того, є суттєві відмінності щодо війни, виходячи зі споживчого статусу.

Найбільш войовничо налаштовані заможні росіяни. Серед них за бойові дії – 40% (на 3% більше, ніж у середньому по країні), за переговори – 55% (на 3% менше). А найбільше прихильників мирних переговорів серед тих, кому вистачає грошей лише на їжу: за бойові дії – 31%, за переговори – 64%.

04.07.2024 — різне heiukiqquiktant

Зазначимо, що ці дані виглядають дещо парадоксальними з погляду стереотипів, що існують, про те, що «москвичі – ліберальні і вестернезовані», а середній і багатий клас росіян – проти війни.

Однак цей парадокс має своє пояснення. У Москві, за рахунок високого рівня та якості життя, більша лояльність до дій влади. Крім того, тут був менший відсоток мобілізації і, загалом, війна в столиці РФ не відчувається.

У провінції ж, з огляду на нижчий рівень життя, на першому місці для людей – соціальні проблеми (що також показують соцдослідження). І тому там популярніша думка, що війну потрібно швидше закінчувати, щоб перенаправити гроші для вирішення цих проблем.