Перейти к основному содержанию

Вступні переговори України з ЄС, ймовірно, будуть складними, оскільки є спірні сфери, - Адам Шлапка

19.06.2024
Опубликовано в Обзоры

Читать на русском

Вступні переговори України з ЄС, ймовірно, будуть складними, оскільки є спірні сфери, — Адам Шлапка
Вступні переговори України з ЄС, ймовірно, будуть складними, оскільки є спірні сфери, — Адам Шлапка

Про це польський міністр у справах ЄС Адам Шлапка заявив на брифінгу з віцепрем’єркою- міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною та німецькою міністеркою у справах ЄС Анною Люрманн.

"Я хотів би наголосити, що Україна виконала всі умови, визначені Єврокомісією, щоб розпочати офіційний процес переговорів про вступ", — сказав Шлапка.

Міністр нагадав, що наступного тижня має відбутися міжурядова конференція "Україна-ЄС", де й розпочнуться переговори.

Водночас Шлапка наголосив, що процес переговорів буде складним.

"Це вимагатиме від України збереження поточного темпу реформ, це не про те, щоб ставити галочки, а про те, щоб міняти країну", — сказав польський міністр, зазначивши, що, наприклад, переговори в аграрній сфері будуть складними.

За словами чиновника, у Польщі розуміють, що Україна перебуває у складній ситуації, але й українське суспільство має розуміти — у Польщі, Німеччини, Франції є власні інтереси. Тому необхідно спільно знаходити найкращі рішення.

Шлапка зазначив, що його країна може допомогти Україні на шляху до ЄС, оскільки вона вже 20 років у ЄС і знає європейські процедури, а також має відносно свіжий досвід переговорів про вступ.

Він разом зі своєю німецькою колегою додав, що очікує від України хороших результатів у наступних сферах: верховенство права, боротьба з корупцією, захист місцевого самоврядування, свобода слова тощо.