Перейти к основному содержанию

Голова МЗС Польщі закликав колег-міністрів зняти обмеження на використання Україною далекобійної зброї

23.07.2024
Опубликовано в Общество

«Мені здається, це повністю була б власна оборона, яка легальна у світлі міжнародного прав», – сказав Радослав Сікорський

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час зустрічі з міністрами закордонних справ ЄС у Брюсселі виступив з ініціативою дозволити Україні використовувати далекобійну зброю для свого захисту.

«Це перша зустріч від часу варварського нападу на дитячу лікарню Охматдит. Я звернувся до колег-міністрів, щоб зняти обмеження на використання далекобійної зброї, щоб Україна могла в майбутньому запобігти таким атакам шляхом ураження літаків, які запускають ракети, і тих летовищ, з яких стартують ці літаки. Мені здається, це повністю була б власна оборона, яка легальна у світлі міжнародного права. Захист дитячих онкологічних лікарень не є ескалацією», – сказав Радослав Сікорський 22 липня.

Також, за словами міністра закордонних справ Польщі, він підтримав збільшення санкційного тиску і те, щоб до кінця року Україна змогла використовувати російські активи для власного функціонування, а також на закупівлю зброї.

«Також я підтримав чеську пропозицію, щоб нові російські паспорти були біометричними, це б ускладнило певні діяння з боку влади РФ», – додав Сікорський.

У травні видання Politico з посиланням на неназваних американських чиновників повідомило, що адміністрація президента США Джо Байдена негласно надала Україні дозвіл на удари по військових цілях на території Росії з використанням зброї, наданої США, але виключно в районі Харкова. «Щоб Україна могла завдати удару у відповідь по російських військах, які завдають удару або готуються завдати його», – сказав виданню американський чиновник.

Джерела видання уточнили, що політика, яка дозволяє завдавати ударів на великі відстані всередині Росії, «не змінилася». Раніше очільник Пентагону Ллойд Остін висловив очікування, що Україна не буде застосовувати американську зброю за межами країни.

Скасування обмежень на удари України по території Росії підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Влада РФ неодноразово заявляла, що такі удари призведуть до ще більшої ескалації конфлікту. Президент Росії Володимир Путін 28 травня попередив про «серйозні наслідки», якщо країни Заходу дозволять Україні використати свою зброю для ударів по Росії.

Після початку російського наступу на Харківщині президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

Форум