Перейти к основному содержанию

У Росії заборонили і назвали терористичною організацією «Грузинський національний легіон» – ФСБ

14.06.2024
Опубликовано в Общество

«Грузинський легіон» воює в Україні з 2014 року

Російський Південний окружний військовий суд визнав терористичною організацією і заборонив у Росії «Грузинський національний легіон» – військове добровольче формування у складі Збройних сил України, повідомив 14 червня Центр громадських зв’язків Федеральної служби безпеки РФ .

«Наразі «Грузинський національний легіон» є найбільшим збройним формуванням, що комплектується за національною ознакою. Члени легіону беруть участь у бойових діях на боці ЗСУ», – йдеться у повідомленні.

Російське ФСБ також звинувачує бійців легіону у «катуванні військовослужбовців ЗС РФ і вбивстві мирного населення».

Це рішення дозволить кваліфікувати справи у російських судах проти бійців легіону по статтях кримінального кодексу терористичного спрямування.

У військовому підрозділі наразі публічно не коментували рішення російського суду.

«Грузинський легіон» воює в Україні з 2014 року. Підрозділ налічує близько 1300 військовослужбовців та підпорядковується Розвідувальному управлінню Міністерства оборони України. За час війни Росії проти Україні загинуло понад 50 грузинських бійців.

Напередодні командир «Грузинського легіону», який воює разом з українськими силами проти російських військ, 12 червня повідомив Радіо Свобода, що його отруїли кілька місяців тому. Мамулашвілі сказав, що це був третій випадок, коли хтось намагався його отруїти, і що російські ЗМІ неодноразово повідомляли про його смерть.

Мамулашвілі й інших членів «Грузинського легіону» розшукують у Росії за звинуваченням у вербуванні найманців й участі у війні в Україні.

Раніше у Росії визнали терористичними організаціями легіон «Свобода Росії» та полк «Азов».

Форум