Перейти к основному содержанию

Від Трампа до фастфуду: як близький до уряду олігарх Азербайджану вклав мільйони у британську KFC

11.07.2024
Опубликовано в Криминал

Анар Мамедов (у центрі) разом з Еліном Сулеймановим, колишнім послом Азербайджану в США. Вашингтон, 2013 рік

ЛОНДОН – Протягом багатьох років азербайджанський магнат Анар Мамедов прославився тим, що співпрацював із Дональдом Трампом щодо зведення хмарочоса у Баку, витрачав мільйони доларів на лобіювання американських чиновників і наживався на прибуткових державних контрактах з міністерством, яким керував його впливовий батько і якого один американський дипломат у витоку інформації описав «горезвісно корумпованим».

Його проєкт Trump Tower (Вежа Трампа – ред.) провалився, а лобістська щедрість у Вашингтоні вичерпалася. Але Мамедов знайшов інший вихід для своїх значних статків: британські фастфуд-курчата.

Розслідування Радіо Свобода виявило, що 43-річний Мамедов вклав мільйони доларів у франшизу американської мережі смажених курчат KFC в Англії, часом прикриваючи свою участь через складні офшорні фінансові структури.

Його інвестиції в мережу є частиною портфеля бізнесу та нерухомості в Британії, до якого входить понад 30 мільйонів доларів власності на деяких з найдорожчих вулиць Лондона. Про це свідчать британські земельні реєстри, отримані Transparency International у Британії та переглянуті азербайджанською службою Радіо Свобода.

Більшість цієї нерухомості було придбано під час перебування його батька на посаді міністра транспорту в багатій на нафту країні Південного Кавказу. Це закінчилося його фактичною відставкою у 2017 році авторитарним президентом Ільхамом Алієвим, власні родичі якого інвестували сотні мільйонів доларів у власність Великобританії.

Питання статків родини Мамедових раніше піднімали офіційні особи США та Британії. Останніми роками влада Сполученого Королівства посилила перевірку ймовірних незаконних надходжень до країни, в тому числі з Азербайджану, який стабільно займає останнє місце в Індексі сприйняття корупції від Transparency International.

Після того, як наприкінці 2022 року в азербайджанських медіа з’явилася інформація про те, що Мамедов придбав ресторани KFC у Британії, його батько, колишній міністр транспорту Зія Мамедов, заперечив, що його син мав хоч якийсь ресторан у Сполученому Королівстві.

«Той, хто написав цю новину, повинен піти і знайти той ресторан. Тоді я подарую цей ресторан цій людині. Так було 30 років, вони пишуть дурниці, – цитує слова Мамедова-старшого проурядове азарбайджанське інформаційне видання Manset. – Анар не має ресторану в Британії».

Але розслідування азербайджанської служби Радіо Свобода виявило, що Анар Мамедов має не лише один ресторан KFC. Зараз він володіє принаймні 20 ресторанами на північному заході Англії – це після того, як він почав інвестувати через анонімну офшорну фірму понад десять років тому.

Британська власність Анара Мамедова (інфографіка)

Політичні зв’язки молодшого Мамедова та джерело його багатства і раніше викликали підозри у західних законодавців і регуляторів.

62-річний президент Азербайджану Алієв посилив контроль над багатою на нафту і газ династичною країною після того, як у 2003 році замінив свого хворого батька. Під час його правління родичі Алієва накопичили значні статки, частково завдяки прибутковим державним контрактам у головних сферах, таких як авіасполучення, будівництво та природні ресурси.

Інші високопоставлені азербайджанці, пов’язані з урядом Алієва, також накопичили значні статки за його правління. У минулорічному звіті Державного департаменту США про інвестиційний клімат країни йдеться про те, що «невелика група пов’язаних з урядом холдингових компаній домінує в економіці».

Алієв та інші політично пов’язані азербайджанські впливові особи неодноразово відкидали звинувачення в тому, що їхні статки підживлювало кумівство.

Загальнодоступних доказів того, що Зії чи Анару Мамедову коли-небудь висували обвинувачення у корупції, немає.

Анар Мамедов (у центрі) разом з Еліном Сулеймановим, колишнім послом Азербайджану в США. Вашингтон, 2013 рік
Анар Мамедов (у центрі) разом з Еліном Сулеймановим, колишнім послом Азербайджану в США. Вашингтон, 2013 рік

Під час дебатів 2017 року в парламенті Британії під назвою «Відмивання грошей та ухилення від податків (Азербайджан)» британський член парламенту зауважив, що Анару Мамедову було лише 20 років, коли він купив будинок за 4 мільйони доларів на розкішній Бішопс-авеню у Лондоні. Він і досі володіє цією власністю, яку з тих пір щонайменше один вебсайт нерухомості оцінює приблизно у 15 мільйонів доларів.

Хай говорять, що хочуть. Бог все бачить
Зія Мамедов

Записи, проаналізовані азербайджанською службою Радіо Свобода, також показують, що фінансові регулятори на Гернсі, Британських Нормандських островах, оштрафували компанію, що надає корпоративні послуги, за те, що вона не вказала Мамедова як так звану «політично відому особу» у зв’язку з посадою його батька.

Анар Мамедов не відповів на запити про коментарі щодо свого портфоліо нерухомості чи ресторанів KFC в англійських містах, як-от Ліверпуль, Віган, Болтон і Престон. На момент публікації запити до KFC та її американської материнської компанії Yum! Brands залишився без відповіді.

Піднявши слухавку, Зія Мамедов відмовився коментувати звинувачення проти нього щодо перебування на посаді міністра транспорту Азербайджану. «Хай говорять, що хочуть. Бог все бачить», — відповів старший Мамедов Радіо Свобода.

Відповідаючи на запитання щодо його попереднього інтерв’ю про KFC-бізнес його сина у Британії, Зія Мамедов сказав: «Дякую, будьте в безпеці. До побачення!» – і поклав .

Від готелю Трампа до смажених курчат

Анар Мамедов вперше почав інвестувати у британських фаст-фуд курчат у 2013 році, коли він придбав оператора KFC, тепер відомого під назвою 1st Rate Investment (UK) Limited.

У фінансових документах, поданих відразу після придбання, материнська компанія спочатку вказувалася як офшорна фірма Британських Віргінських островів, а кінцевий бенефіціарний власник — «невідомий». У листопаді 2016 року — через три роки після того, як Мамедов купив компанію — 1st Rate Investment почала вказувати свого бенефіціара як «А. Мамедов».

Мамедов і його сім’я розбагатіли вже на момент початкових інвестицій, частково завдяки урядовій щедрості у вигляді вигідних державних контрактів, зокрема з Міністерством транспорту, яким його батько керував з 2002 року.

У той час Мамедов також очолював вашингтонську організацію під назвою «Азербайджано-американський альянс», яка витратила понад 12 мільйонів доларів на лобістські зусилля серед офіційних осіб США та впритул дотримувалася політичної лінії уряду Алієва.

На святкову гала-вечерю 2012 року, де був присутній тодішній спікер Палати представників Джон Бейнер і 15 інших членів Конгресу, група витратила 430 000 доларів. Про це йдеться у поданні 2013 року відповідно до Закону США про реєстрацію іноземних агентів.

Але найгучнішим проєктом Мамедова було партнерство з компанією Трампа, Trump Organization, щодо будівництва, як описала компанія у прес-релізі 2014 року, 33-поверхового готелю класу-люкс і багатоповерхової будівлі спільного володіння в Баку із «захопливим видом на місто і Каспійське море». Після обрання Трампа президентом США у 2016 році це партнерство викликало занепокоєння серед американських законодавців через звинувачення у корупції проти Мамедова-старшого.

У телеграмі 2009 року посольства США в Баку, яку пізніше оприлюднив WikiLeaks, американський дипломат описав Зію Мамедова як «горезвісно корумпованого навіть для Азербайджану».

І розвиток Трампа, і лобістські зусилля США незабаром пішли шкереберть для Мамедова.

У грудні 2016 року, через місяць після обрання Трампа, Trump Organization завершила ліцензійну угоду на готельний проєкт, який постраждав від пожежі 2018 року та зрештою був відкритий у грудні 2022 року під брендом Ritz-Carlton.

Тим часом колишній конгресмен США, який очолював організацію Мамедова у Вашингтоні, пішов у відставку того ж року, посилаючись на несплату. За даними вашингтонської групи, що відслідковує прозорість фінансів у США, Open Secrets, у звітах Конгресу немає жодних відомостей про те, щоб Мамедов чи організація «Азербайджано-американський альянс» витрачали гроші на лобіювання з 2015 року.

Після того, як у лютому 2017 року Мамедов-старший втратив посаду міністра транспорту, припинилися і державні контракти родини. Однак KFC-бізнес Анара Мамедова у Британії вирував.

Зараз його портфель KFC в Англії налічує щонайменше 20 ресторанів, якими він володіє через три дочірні фірми своєї британської компанії, що належить йому через офшорну фірму на Британських Віргінських островах.

Записи земельного кадастру Великобританії показують, що Мамедов використовував ці три дочірні компанії — Amber Restaurants Limited, BJR Foods Limited і Colonel Foods Limited — для оренди 26 об’єктів нерухомості в Британії.

Згідно з останніми фінансовими документами, 1st Rate Investments (UK) Limited, що належить Мамедову, повідомила про середній обіг у близько 50 мільйонів доларів за 2021 та 2022 роки, а капітал акціонерів у 2022 році становив 7 мільйонів доларів.

Фінансові документи показують, що контрольована Мамедовим компанія на Британських Віргінських островах під назвою 1st Rate Investments Limited надіслала безвідсоткові позики на суму понад 10 мільйонів доларів його підрозділу KFC у Британії.

Пізніше Мамедов перевів мільйони доларів зі свого бізнесу KFC назад у свою фірму на Британських Віргінських островах у вигляді погашення позик і дивідендів, як свідчать документи.

Компанією 1st Rate Investments Limited на Британських Віргінських островів керувала довірена компанія з Гернсі під назвою Hansard Limited. Про це свідчать дані витоку Panama Papers, які опубліковав Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів.

І саме робота Hansard з Мамедовим зрештою поставила цю компанію під приціл регуляторів.

Справа «містера А»

У грудні 2021 року фінансові регулятори на Гернсі оштрафували Hansard і кількох її директорів на кілька сотень тисяч доларів. Вони заявила, що фірма «не змогла контролювати та керувати ризиками фінансових злочинів, пов’язаних із її клієнтами».

Хоча Комісія з фінансових послуг Гернсі не назвала імені Мамедова у своєму оголошенні про штраф, як приклад недбалості Hansard вона навела випадок клієнта, якого ідентифікували як «містер А» – його профіль збігається з профілем азербайджанського магната KFC.

У своїй заяві вони описали клієнта як «особу з високим капіталом» із «країни високого ризику» та «сина олігарха і міністра уряду», який, за повідомленнями, був корумпованим і нібито мав зв’язки з Іраном та його Корпусом вартових Ісламської революції (КВІР).

Міністр транспорту Азербайджану Зія Мамедов (спереду по центру) представляє президенту Ільхаму Алієву (праворуч) лондонські таксі у червні 2011 року. Міністерство Мамедова уклало контракт на імпорт 1000 таксі з холдингом Baghlan Group, з яким пов’язаний його син Анар Мамедов
Міністр транспорту Азербайджану Зія Мамедов (спереду по центру) представляє президенту Ільхаму Алієву (праворуч) лондонські таксі у червні 2011 року. Міністерство Мамедова уклало контракт на імпорт 1000 таксі з холдингом Baghlan Group, з яким пов’язаний його син Анар Мамедов

Опис батька клієнта, схоже, посилається на телеграму Держдепартаменту США від 2009 року, яку оприлюднило WikiLeaks. У ній йдеться про те, що Зія Мамедов вважається «мовчазним партнером» у будівельних угодах, які виграли іранські бізнесмени, нібито пов’язані з КВІР.

Регуляторні органи Гернсі встановили, що Hansard не вжила «розумних заходів для встановлення джерела багатства» містера «А» до того, як взяла його в якості клієнта, а також не змогла ідентифікувати його як політичну особу раніше, ніж два роки після того, як почалися їхні ділові відносини.

Представник Комісії з фінансових послуг Гернсі відмовився коментувати цю справу, посилаючись на «суворі зобов’язання щодо конфіденційності» у питаннях, пов’язаних з «компаніями, за якими вона здійснює регулятивний нагляд».

Hansard була пов’язана не тільки з KFC-бізнесом Мамедова, але й з його холдингами нерухомості в Лондоні.

У 2010 році Мамедов придбав офісну будівлю на вулиці Кондуіт у багатому районі Лондона Мейфер за 17,2 мільйона доларів. Наразі це запропонована офісна забудова, яка була домом для Ост-Індської компанії. Будівля розташована на дорозі неподалік знаменитої Савіл-Роу, відомої шикарними бутиками пошиття одягу та місцем знаменитого концерту Beatles на даху в 1969 році.

Через п’ять років після придбання будівлі Мамедов передав право власності компанії Four Investments Holdings Limited, розташованій на Британських Віргінських островах, якою він володів через Hansard, згідно з даними витоку Panama Papers.

Будівля, що стоїть просто неподалік Ріджент-стріт – вулиці з люксовими магазинами та гамірним натовпом і пролягає до та з Оксфордського цирку, – досі належить Four Investments Holding. Але остаточне право власності на цю компанію і землю приховано трастом, яким зараз керують з Гібралтару.

Hansard не відповіла на запит про коментар.

Записи земельного кадастру Великобританії показують, що, включно з офісною будівлею на вулиці Кондуіт, Мамедов придбав британську нерухомість на суму щонайменше 38 мільйонів доларів. Ця цифра не включає майно, яке він орендував для своїх ресторанів KFC, через відсутність оцінки в документах про майно.

Йому досі належить особняк із шістьма спальнями на Бішопс-авеню, яку ще називають «ряд мільярдерів», у північному Лондоні. Його він купив за 4 мільйони доларів у 2001 році. А під час парламентських дебатів у 2017 році британська законодавиця Маргарет Ходж заявила, що будинок оцінили у 8,8 мільйона доларів.

Між тим, у 2012 році він придбав квартиру за 17 мільйонів доларів на Гросвенор Кресцент — визнано найдорожчій вулиці Сполученого Королівства у 2017 році — у шикарному районі Лондона Белгравія, вниз по вулиці від Гайд-парку та Букінгемського палацу.

Записи земельного кадастру свідчать, що він збитково продав квартиру за 8,5 мільйона доларів у 2019 році.

Золотий паспорт і «репутаційний ризик»

Записи британської компанії досі вказують національність Анара Мамедова як азербайджанця, а місце проживання – Азербайджан. Відомості, перевірені азербайджанською службою Радіо Свобода, показують, що раніше йому було відмовлено у спробі отримати паспорт ЄС.

У 2015 році, коли Азербайджан охопила фінансова криза, Мамедов і його сім’я звернулися до компанії Henley & Partners, яка себе назвала фірмою з «планування громадянства», зі штаб-квартирою у Британії. Ця фірма допомагала клієнтам високого ризику отримувати громадянство острівної держави Сент-Кітс і Невіс, що у Карибському морі. Про це свідчить розслідування 2022 року, якe провів Проєкт розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Мамедов у своїй заяві зазначив, що просить громадянство Мальти, яка є членом ЄС, оскільки це дасть йому більше свободи подорожувати, і що його цікавлять можливості для бізнесу в острівній державі, йдеться у даних, отриманих Фондом Дафни Каруани Галіції, які переглянула азербайджанська служба Радіо Свобода.

У тій же заяві Мамедов вказав свою зайнятість як власник «великої холдингової групи франшизи у власності кількох філій KFC». Тоді у записах британської компанії кінцевий бенефіціарний власник оператора KFC, що належить Мамедову, значився як «невідомий».

Мамедов також зазначив у заяві, що раніше йому було відмовлено в спробі отримати паспорт Сент-Кітс і Невіс, йдеться у витоку записів.

Henley & Partners підтвердили отримання запиту Радіо Свобода щодо Мамедова, але не надали відповіді до моменту публікації.

Витік записів показує, що Henley & Partners замовила попередній звіт про Мамедова, який змусив компанію оцінити, що продовження розгляду заявки бізнесмена «становитиме надто високий репутаційний ризик» – як для компанії, так і для влади Мальти.

Азербайджанське багатство під прицілом у Великобританії

У березні суддя Високого суду Великої Британії постановив, що Національне агентство з протидії злочинності (NCA) має «хорошу обґрунтовану справу» про те, що азербайджанський законодавець Джаваншир Фейзієв використовував злочинні доходи для придбання нерухомості в Лондоні на суму 50 мільйонів доларів і підтримав указ про замороження майна. Фейзієв свою провину заперечує.

Дружина ув’язненого колишнього банкіра Азербайджану також бореться за те, щоб запобігти можливому арешту мільйонів доларів нерухомості та коштовностей, які вона придбала у Британії. Вона стверджує, що також не зробила нічого поганого.

Раніше NCA проводило розслідування щодо двоюрідної сестри президента Алієва, Іззат Ханім Джавадової, та її чоловіка щодо близько 20 мільйонів доларів, які вони отримали з непрозорих джерел. Йдеться і про розгалужену підпільну систему переміщення грошей, відому як «азербайджанська пральня». Подружжя домовилося з британською владою у 2021 році, погодившись на втрати у 5,5 мільйонів доларів.

Попередні розслідування азербайджанської служби Радіо Свобода показали, що бізнес-інтереси Анара Мамедова та його родичів були тісно пов’язані з міністерством транспорту, яким керував його батько.

Мамедов і його дядько, брат колишнього міністра, були діловими партнерами з членами сім’ї Baghlan Group, підрядника низки великих ініціатив Міністерства транспорту Азербайджану. Зокрема, щодо імпорту 1000 лондонських таксі до Баку, будівництва міжнародного автовокзалу та будівництва шосе. У матеріалі за 2013 рік Радіо Свобода з’ясували, що компанія мала кілька державних контрактів на суму близько 1,3 мільярда доларів.

Компанія ZQAN Holding, яку очолював Анар Мамедов, також отримала контракти з Міністерством транспорту. Раніше він був у списку власників 81 відсотка акцій Банку Азербайджану, перш ніж віддати свої акції членам сім’ї, що стоять за Baghlan Group.

Тоді Мамедов не відповів на запит про коментар.

Матеріал з Лондона надав Стюарт Грір. Додаткову роботу провів Карл Шрек у Празі.

Форум