Перейти к основному содержанию

Житель Миколаївщини постраждав через плутанину із документами

04.07.2024
Опубликовано в Криминал

Читать на русском

Житель Миколаївщини постраждав через плутанину із документами
Житель Миколаївщини постраждав через плутанину із документами

Повний тезка Олександра Кузьміна вчинив крадіжку у кримській крамниці, з’ясували юристи. Тепер магазин намагається стягнути ці кошти з людини, яка не має жодного стосунку до злочину.

Мешканець Миколаївської області у 2020 році дізнався, що на його ім’я органи державної влади видали свідоцтво про смерть. Крім того, з’ясувалося, що він має заплатити певну суму через крадіжку, яка сталася багато років тому. Крім того, виконавча служба заблокувала його рахунки і чоловік не може влаштуватися на роботу, не стоїть на військовому обліку і не може отримати нові документи, які повернуть йому "життя". Про ситуацію, яка склалася через плутанину в органах влади, розповіли на порталі "Суспільне".

Журналісти поспілкувалися з 49-річним Олександром Кузьміним, який мешкає у Миколаївській області. Чоловік розповів про однофамільця, який скоїв крадіжку десять років тому у Криму. Потім цей "двійник" помер, але для податкової служби, як з’ясувалося, "помер" саме співрозмовник "Суспільного". Він не може змінити ідентифікаційний код, стати на військовий облік, відкрити чи розблокувати рахунок у банку. Причиною такої ситуації є плутанина, яка чомусь сталася під час давнього судового розгляду та оформлення свідоцтва про смерть.

Кузьмін показав журналістам свідоцтво про смерть свого повного тезки. У документі зазначено його прізвище, ім’я, по батькові та день народження, також збігається ідентифікаційний код. Але ця людина жила і померла в Голій Пристані на лівобережжі Херсонщини. Дата смерті – 10 листопада 2015 року.

Проблема с документами, Кузьмин, репортаж СМИ, свидетельство о смерти queiqzkiqzkiqtzant

Проблема з документами – свідоцтво про смерть громадянина Кузьміна

Фото: "Суспільне"

Згодом чоловік отримав повідомлення, що його рахунок заблоковано. Крім того, надійшов виконавчий лист, у якому йшлося про те, що він нібито має відшкодувати певну суму грошей. Ще один запит показав, що повний тезка колись скоїв крадіжку у Феодосії — вкрав телефон "Самсунг", 15 кг курячих гомілок та інші товари, які продавалися у місцевому магазині.

Проблема с документами, Кузьмин, репортаж СМИ, исполнительный лист

Проблема з документами — виконавчий лист на громадянина Кузьміна

Фото: "Суспільне"

Проблема с документами, Кузьмин, репортаж СМИ, судебное решение

Проблема з документами – судовий вирок на громадянина Кузьміна

Фото: "Суспільне"

Проблема з документами — що каже юрист та представники влади

Адвокат Олександра пояснив, що плутанина могла статися під час судового розгляду та виконавчого провадження. Якогось моменту надійшов запит від одного державного органу до іншого. Тоді видали інформацію про повного тезку, але вказали ідентифікаційний код та паспортні дані саме його клієнта. Крім того, свідоцтво про смерть видавалося із порушеннями, встановив юрист. На якомусь етапі ця плутанина мала б з’ясуватися, але через незбагненний збій цього не сталося, йдеться у репортажі журналістів.

Медіа звернулося до Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, щоб свідоцтво про смерть визнали недійсним — але відповіді поки що немає. Крім того, податкова відповіла, що змінити ідентифікаційний код не можуть, бо він видається один раз на все життя.

Тим часом Кузьмін не може поновити рахунки, у нього відібрали військовий квиток.

"Моя справа зараз в архіві, забрали у мене військовий квиток і сказали, принесеш довідку з суду, що це твоє, і ми тобі повернемо. Просто одна людина внесла казус. Про тепер ті, хто це вніс, білі та красиві. А в мене головний біль", – поскаржився Кузьмін журналістам.