Перейти к основному содержанию

"Інтерпайп Сталь" занепокоєна наслідками запровадження нової норми з імпорту 80% електроенергії

14.06.2024
Опубликовано в Криминал

интерпайп,інтерпайп

Електрометалургійний комплекс "Інтерпайп Сталь" висловлює занепокоєння можливими негативними наслідками від запровадження урядом змін до Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах воєнного стану в Україні та просить Кабінет міністрів скоригувати свою постанову.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що внесені постановою №611 від 30 травня зміни передбачають, що промислові споживачі електричної енергії звільняються НЕК "Укренерго" від планових обмежень, якщо обсяг імпорту в їх структурі споживання становить щонайменше 80%. Раніше цей норматив становив 30% з травня по вересень 2023 року і 50% з жовтня 2023 року по квітень 2024 року.

У компанії наголошують, що таке рішення уряду України може призвести до численних негативних наслідків для вітчизняної промисловості в цілому та "Інтерпайп Сталі" зокрема.

"Наразі потужність міждержавних перетинів для імпорту електричної енергії становить 1,7 ГВт, що є значно менше за потреби всього українського бізнесу. Тобто, міжнародні домовленості держави Україна не дозволяють виконувати нові правила, запроваджені Кабміном у травні.

На практиці це може призвести до штучного, навіть спекулятивного зростання попиту на імпортну електроенергію, ціна на яку може зрости до будь-якого рівня. Але задля невідключення її зможуть та будуть сплачувати лише ті підприємства, які мають мінімальні витрати на електрику в структурі собівартості своєї продукції", – пояснили в пресслужбі.

Водночас електроенергія займає майже 25% у собівартості сталевої заготовки, яку "Інтерпайп Сталь" постачає на заводи з виробництва сталевих труб та залізничної продукції в межах вертикальної інтеграції групи Інтерпайп.

Тобто, здорожчання та підвищений попит на електроенергію не тільки вкрай негативно відобразиться на конкурентоздатності готової продукції Інтерпайпу, а також може призвести до відсутності спроможності придбати потрібний обсяг імпортної електроенергії згідно з Постановою №611, наголошують у компанії.

Про компанію Інтерпайп

Зараз заводи "Інтерпайпу", що розташовані у Дніпропетровській області, забезпечують роботою майже 9 тис. людей у прифронтовому регіоні. Зокрема, близько 3 тис. людей працевлаштовані та мають стабільний доход на трубному заводі у Нікополі, що офіційно визнано зоною бойових дії.

За підсумками минулого року група сплатила рекордну суму податків та зборів у розмірі 4,4 млрд.₴ Крім того, "Інтерпайп" несе велике соціальне навантаження, допомагаючи мобілізованим співробітникам, внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим ветеранам. Також надається системна допомога 15 бригадам та підрозділам Сил оборони України.

Інтерпайп – українська промислова компанія, виробник сталевих труб та залізничної продукції. Продукція компанії постачається більш ніж у 80 країн світу через мережу торгових офісів, розміщених на ключових ринках Близького Сходу, Північної Америки та Європи.

Автор: Юлiя Далецька