Перейти к основному содержанию

"Танки-сараї" окупантів стають братньою труною: в ЗСУ використовують динамічний захист

25.05.2024
Опубликовано в Криминал

Читать на русском

"Танки-сараї" окупантів стають братньою труною: в ЗСУ використовують динамічний захист

У ЗСУ натомість на західну бронетехніку використовують динамічний захист, причому української розробки. Хоча, можливо, є приклади застосування та саморобних "мангалів", але в знімному варіанті, каже журналіст Олександр Матвієнко.

Українські військові почали встановлювати на західних танках, особливо "Леопардах 1", системи динамічного захисту "Контакт-1" та "Ніж". Російські окупанти масово переходять на "шпаківні" та "сараї", які хоч і захищають від дронів та кумулятивних боєприпасів, але у разі поразки стають братньою могилою для екіпажу. Про це розповів Олександр Матвієнко, журналіст військового відділу Фокусу .

Він зазначив, що бійці ЗСУ також могли б активніше застосовувати "мангали", тому що на західній техніці таких засобів зустрічається дуже мало. У той же час тим боєзапас західних танків, на відміну від радянських машин, знаходиться за межами розташування екіпажу.

"Тепер нашим хлопцям доводиться використовувати саме динамічний захист української розробки на передній частині танка та вежі, — зазначає Матвієнко, — Це може бути ефективним, тому що росіяни використовують FPV-дрони з реактивними гранатами з РПГ і саме динамічний захист покликаний покращувати захист від кумулятивних засобів. , що пропалюють броню та вибухають усередині".

За словами журналіста, динамічний захист має кілька шарів, що пригнічують кумулятивний струмінь, який намагається пропалити броню. Росіяни, у свою чергу, роблять "сараї", які теж сконструйовані за принципом декількох шарів, але вже з підручних матеріалів. В українській армії поки що обмежуються меншими надбудовами.

"Танкісти ЗСУ теж роблять подібний апгрейд, але у складальному варіанті, щоб його можна було швидко знімати, коли в ньому немає необхідності, — зазначає журналіст, — У цьому випадку екіпажу значно простіше управлятиме і обслуговуватиме танк".

Олександр каже, що особлива радість від кожного знищеного російського "сараю" в інтернет-пабликах з’явилася не просто так, адже навіть такий саморобний захист справді допомагає у боротьбі проти дронів. Вона має кілька шарів, а також системи РЕБ для придушення радіочастот FPV-дрону.

танк-сарай рф qhtidqdiqqtiddxant

Подібний танк-сарай дуже важко знищити FPV-дроном

Фото: Скріншот

"З одного боку тяжкість поразки "сараїв" окупантів свідчить про дефіцит в українській армії протитанкових засобів типу "Стугни", чомусь пішов перекіс саме на використання FPV-дронів, — зазначає журналіст, — А зараз російські танки навіть із "сараями" і "Шпаківнями" стали частіше знищувати через те, що покращилася ситуація з поставками західної зброї, а також активністю окупантів. ".

БК танк розташування

Система розташування БК у радянському та західних танках

Фото: Washington Post

Журналіст зазначає, що подібні російські "сараї" хоч насправді й непогано захищають від атак БПЛА, але під час використання протитанкової зброї стають буквально труною для всього екіпажу. Конструкція радянських танків передбачає зберігання боєкомплекту навколо екіпажу. У разі поразки машини екіпаж через усі ці "сараї" та "шпаківні" просто фізично не встигає врятуватися.