Перейти к основному содержанию

ЦНАПи досі не отримали доступу до систем для оновлення даних військовозобов’язаних

16.05.2024
Опубликовано в Криминал

цнап

Центри надання адміністративних послуг досі не отримали від уряду доступу до необхідних систем для оновлення даних військовозобов’язаних.

Про це пише Liga.net із посиланням на співрозмовника в одній із місцевих адміністрацій Харківської області.

"Немає навіть технічної можливості брати участь у процесі", – зазначив він.

У Львівській обласній державній адміністрації також підтвердили цю інформацію. До того ж наразі не відбулось жодних відповідних навчань працівників ЦНАП.

В ОДA сподіваються, що 17 травня будуть ухвалені всі потрібні нормативно-правові документи. І до того ж часу очікують надання доступу до системи та проведення навчання для адміністраторів.

При цьому народна депутатка з фракції "Європейська солідарність" та членкиня комітету з нацбезпеки та оборони Ірина Фріз заявила виданню, що вчасно розробити підзаконні документи мав не парламент, а уряд.

"Він же несе пряму відповідальність за організацію механізмів оновлення персональних даних громадянами протягом 60 днів як через ЦНАП, так і через електронний кабінет", – додала нардепка.

Як повідомлялося, Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Закон, який вступає в силу з 18 травня, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у ТЦК, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Електронний кабінет військовозобов’язаного має запрацювати з 18 травня, а доступ до нього буде забезпечуватися через мобільний застосунок. У міноборони повідомляли, що для того, аби оновити дані, достатньо буде скористатися застосунком, не відвідуючи ТЦК. Проте якщо військовозобов’язані оновлять дані через електронний кабінет, то проходитимуть ВЛК після відповідної повістки.

Автор: Юлiя Недашківська