Перейти к основному содержанию

Санкції працюють: Центробанк Росії спрогнозував стагнацію економіки та втрату імпортних товарів

26.07.2024
Опубликовано в Интернет

банк,рф,центробанк,росія,центральний

Російська економіка наступного року уповільнить темпи зростання практично до нуля, інфляція в ній у півтора раза перевищить початкові прогнози, а поставки імпортних товарів продовжуватиме скорочуватися.

Такі параметри Банк Росії заклав у новий блок макроекономічних прогнозів, який оприлюднив 26 липня за підсумками засідання за ключовою ставкою, передає The Moscow Times.

За прогнозом Центробанку РФ, після зростання на 3,6% минулого року російський ВВП додасть ще 3,5-4% цього року, після чого економіка може сповільнитися в 7-8 разів.

У 2025 році Центробанк Росії прогнозує збільшення ВВП на 1,5% в оптимістичному сценарії та лише на 0,5% – у песимістичному.

Слідом за економічним зростанням може обнулитися і зростання інвестицій, яке цього року оцінюється у 7-9%. У 2025 році капітальні вкладення додадуть 2% у кращому випадку, а в гіршому – зовсім не виростуть.

Російським споживачам також доведеться "затягнути пояси", вважають у Центробанку Росії: витрати домашніх господарств на купівлю товарів та послуг додадуть лише 0-1%, згідно з прогнозом регулятора.

Проблемою для економіки, що стала на військові рейки, стає розгін інфляції: трильйонні вливання в оборонні заводи й виплати завербованим на війну проти України контрактникам роздули грошову масу в країні з рекордною за 15 років швидкістю (понад 20% рік до року).

Дефіцит кадрів після відправки на війну майже мільйона людей породив "гонку зарплат" – небачену з другої половини 2000-х.

Відтак, темпи зростання споживчих цін у Росії цього року складуть 6,5-7% і в півтора рази перевищать початкові очікування Центробанку РФ (4,3-4,8%). Інфляційний тиск в економіці залишається високим, а "стійка інфляція у другому кварталі прискорилася", констатувала на пресконференції голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна.

Додаткові складності принесло посилення санкцій, через які банки "дружніх країн" почали масово блокувати платежі російським компаніям. Центробанк РФ це бачить, особливо в імпортерів, наголосила Набіулліна.

За оцінкою ЦБ Росії, поставки товарів до Росії з-за кордону за підсумками року знизяться на $12 млрд, а їхній підсумковий обсяг – $291 млрд – буде на 15% нижчим, ніж до анексії Криму.

Щоб стримати інфляцію, Центробанк Росії підняв ключову ставку з 16% до 18% і, за словами Набіулліної, не відкидає нових підвищень. Російська економіка перебуває в стані "максимального за 16 років перегріву", а резерви робочої сили та виробничих потужностей "практично вичерпані", сказала Набіулліна.

"Нестача цих ресурсів може призвести до ситуації, коли темпи зростання економіки сповільнюватимуться, незважаючи на всі спроби стимулювати попит, і весь стимул йтиме у прискорення інфляції. По суті це сценарій стагфляції, і зупинити її можна буде лише ціною глибокої рецесії. Сьогоднішнє додаткове посилення нашої політики дозволить запобігти такому сценарію", – сказала глава Центробанку Росії.

Як Росія шукає шляхи розрахунків

Російська влада форсує використання будь-яких методів розрахунків, аби закуповувати необхідні товари та отримувати виручку від експорту сировини. Вони тепер згодні навіть на те, чому раніше категорично чинили опір.

Так, Держдума РФ ухвалила в першому читанні законопроєкт про відкриття філій іноземних банків, завдяки яким з’явиться ще один канал для міжнародних розрахунків.

Зараз у Росії не можна відкривати філії іноземних банків, на території РФ можуть працювати лише дочірні банки іноземців чи представництва, а також філії іноземних компаній.

До того стало відомо, що проблеми в оплаті імпорту та отриманні виручки від експорту змусили російську владу форсувати легалізацію транскордонних розрахунків у цифрових валютах. Відповідний законопроєкт було внесено до Держдуми РФ у квітні 2023 року, через рік його переписали та внесли заново, а тепер він був ухвалений у першому читанні.

Крім того, в Росії до кінця року обіцяють запустити "золотий" цифровий рубль для проведення платежів.

Обмеження платежів для Росії

Раніше повідомлялося, що Банк Росії розглядає можливість подальших обмежень на обіг у країні ключових світових валют, торги якими вже зупинилися на біржі через санкції США.

"Московська біржа" 13 червня припинила операції з доларами та євро після того, як Мінфін США вніс її до чорних списків разом із ключовими розрахунковими структурами – Національним кліринговим центром та Національним розрахунковим депозитарієм.

На початку липня стало відомо, що великі гравці біржових торгів китайським юанем – китайські банки, які продовжують працювати з Росією, – залишають "Московську біржу", яка потрапила під санкції США.

Автор: Галина Ялівець