Перейти к основному содержанию

Прибуток російського "КамАЗу" обвалився у 20 разів після приходу в Росію китайських виробників

18.07.2024
Опубликовано в Интернет

камаз

Головний російський виробник вантажівок "КамАЗ" зіткнувся з обвальним падінням прибутку на тлі приходу на російський ринок конкурентів із Китаю. Так, чистий прибуток компанії за російськими стандартами бухгалтерського обліку в першому півріччі впау 20,3 раза, до 641,1 млн руб. Одночасно з цим виторг виробника знизився на 14,9%, до 156,3 млрд руб.

Це випливає зі звітності автовирбника, передає The Moscow Times.

У концерні пояснили низькі показники високою базою 2023 року, коли спостерігався ажіотажний попит. Також на фінансовому стані компанії позначився високий рівень ставки Центробанку РФ і пов’язане з цим зростання вартості фінансування.

Як зазначається, у 2023 році ринок вантажівок понад 3,5 тонн виріс на 71%, до 143,7 тис. штук. При цьому за перші шість місяців поточного року продажі в цьому сегменті склали 60,5 тис. штук, що на 3,6% нижче за показник минулого року. У червні продажі всіх марок із топ-5, включно з "КамАЗом", скорочувалися, за винятком китайської Dongfeng (зростання на 71%).

"КамАЗ" скоротив продаж у першому півріччі на 30%, однак у концерну залишається високим обсяг держзамовлення. Джерело на ринку також відзначило, що можливості "КамАЗу" збільшити постачання техніки на ринок обмежують насамперед замовлення з боку держави.

Через необхідність поставляти техніку на війну Росії проти України частка "КамАЗу" на російському ринку скоротилася з 36% у 2022 році до 20% у 2023 році.

На цьому фоні російський ринок вантажних автомобілів почали завойовувати китайські компанії.

Минулого року вантажівкою, що найбільше продається в РФ, став китайський Sitrak С7Н, який купили в кількості 19 684 штук. Таке трапилося вперше: досі перший рядок завжди займали моделі "КамАЗа".

Як зазначали учасники ринку, комерційні замовники обирають "китайців", оскільки вони помітно дешевші за "КамАЗ". Крім того, "китайці" є більш легкими в управлінні копією звичних європейських автомобілів, на відміну від "КамАЗа", до якого потрібен "особливий підхід".

Автор: Галина Ялівець