Перейти к основному содержанию

"Укренерго" попередило про різке зростання споживання електроенергії

03.01.2024
Опубликовано в Обзоры

енергетика,електроенергія,енергосектор

Через закінчення свят, похолодання та початок тижня в Україні зросло споживання електроенергії. Енергетики закликають до заощадження .

Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго".

Так, 2 січня, добовий максимум споживання був ввечері. Його показник був на 13,8% вищим, ніж у вівторок, 26 грудня.

Уже сьогодні, 3 січня, рівень споживання станом на 10:00 на 14% вищий за відповідний показник о 10:00 вчора, 2 січня.

"Таке різке підвищення рівня споживання створює значне додаткове навантаження на енергосистему. Для покриття споживання, яке стрімко зростає, потрібно швидко ввести в роботу щонайменше 6 енергоблоків. Для електростанцій, які все ще відновлюються після масованих ракетних атак минулої зими, це дуже різке збільшення навантаження, яке може призвести до технологічних порушень", – зазначили в "Укренерго".

У компанії пояснили: щоб допомогти енергосистемі працювати у цей складний період, достатньо перенести використання енергоємних приладів з вечірніх годин максимального навантаження 16:00-19:00 на ніч або ранок.

Загалом електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів, кажуть в "Укренерго".

Водночас вчора вранці, для збереження балансу між виробництвом та споживанням, протягом 30 хвилин обмежувалась робота електростанцій на ВДЕ. Це було пов’язано з різким падінням споживання через пошкодження, завдані мережам "Укренерго" та обленерго під час масованої ракетної атаки.

Експорт електроенергії сьогодні здійснюється у нічні години мінімального споживання до Румунії та Молдови. Загальний обсяг 1 493 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 301 МВт.

Імпорт здійснюється вдень зі Словаччини та Румунії. Загальний обсяг 1 138 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 178 МВт.

Крім того, зазначається, що в київському енерговузлі відновлено роботу обладнання, яке було пошкоджено під час масованої ракетної атаки 2 січня.

У Києві та Київській області відновлено енергоживлення всіх споживачів, що були знеструмлені під час масованої ракетної атаки 2 січня.

Утім, через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишається 412 населених пунктів. Через обстріли також є нові пошкодження в мережах обленерго в Харківській області.

Через негоду на ранок знеструмлено чотири населені пункти – всі більше доби в Донецькій області. Через технічні пошкодження є знеструмлені споживачі у Чернігівській області.

Автор: Юлiя Недашківська