Перейти к основному содержанию

Голова Укренерго знайшов позитиви у знищенні Трипільської ТЕС

17.04.2024
Опубликовано в Власть

Голова Укренерго знайшов позитиви у знищенні Трипільської ТЕС

Очільник Укренерго Володимир Кудрицький сподівається, що застаріла національна енергосистема вийде сильнішою після її руйнування російськими ракетами, а надалі її перебудови за сучасними технологіями

Про це повідомляє інформаційний простір "Моя Київщина" із покликанням на "NV".

Наслідки російських ракетних атак на національну енергетичну інфраструктуру України жахливі. Знищено до 80% теплогенерації та до 35% гідрогенерації України.

Перші з тих електростанцій, які постраждали внаслідок російської агресії між 22 березня та 11 квітня, були збудовані та введені в експлуатацію між 1959 та 1977 роками.

Вони всі побудовані дуже давно, за старими технологіями. В ній все суперечить сьогоднішньому сучасному технологічному стану,

– підкреслює Володимир Кудрицький.

До початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну 24 лютого 2022 року, було реконструйовано близько 20% енергоблоків теплових станцій. Але навіть за цих умов, тоді так і не вдалося значно поліпшити екологічні показників роботи станцій, а їх маневрові характеристики недостатні для сучасних потреб Об’єднаної енергетичної системи України.

Тобто нам зараз вибивають найбільш неефективну і найдорожчу генерацію,

— каже очільник Укренерго.

Окрім того від початку російсько-української війни в 2014 році практично всі шахти України, де видобувалося вугілля опинилися на тимчасово неконтрольованих територіях. Це спричинило критичний дефіцит антрацитового вугілля. І він вимушено перекривався за рахунок імпорту від Південної Африки до Північної Америки. З цієї причини за останні роки обсяги споживання антрацитового вугілля ТЕС ГК в Україні скоротилися: з 9,2 млн т у 2016 р. до 1,62 млн т у 2021 р.

Восени 2021 року ситуацію з запасами вугілля на складах ТЕС Укренерго назвала критичною. Тоді на складах ТЕС знаходилося у 2,3 рази менше вугілля, ніж мало бути.

В листопаді 2021 року, під час міжнародної кліматичної конференції у Ґлазґо Україна приєдналася до коаліції Powering Past Coal Alliance. Це об’єднання національних урядів, бізнесів та організацій, що виступають за відмову від вугільної генерації та перехід на відновлювані джерела енергії. Україна тоді зобов’язалася до 2035 року повністю відмовитися від вугільної генерації на державних електростанцій.

На перехід зі застарілих технологій до інноваційної відновлювальної енергетики слід залучити від $12 млрд до $ 17 млрд. Про такий кошторис Максим Бевз, керівник напрямку відновлюваної енергетики та зеленої відбудови України Razom We Stand, повідомив державному інформагентству Укрінформу. Це чималі гроші навіть для мирних часів. Тим більш для часів воєнних.

Кудрицький додає:

Значить, нам треба зараз змобілізувати ту підтримку міжнародну, яка в нас є, для того, щоб залучити якомога більше приватних інвестицій в Україну і побудувати нову генерацію, замість того вугілля, яке ми втрачаємо. Зараз такий момент, коли ми будемо змушені це зробити.

Нагадаймо, що співробітниця “Центренерго” розповіла про заходи захисту Трипільської ТЕС на Київщині.