Перейти к основному содержанию

Росія опустилася на четверте місце в рейтингу загроз для населення країн G7,

12.02.2024
Опубликовано в Общество

россия,москва,кремль

Ризик загрози з боку Росії, що злетів у країнах G7 в 2022 році на 1 місце з 15 роком раніше, в 2023 році опустився на 4 місце в списку 32 можливих ризиків.

Про це свідчать результати Мюнхенського індексу безпеки (MSI) 2024, передає Інтерфакс-Україна.

"Майже всі показники, пов’язані з війною Росії проти України, впали, включно з використанням агресором ядерної зброї та перебоями в енергопостачанні. Якщо минулого року Росія була головним ризиком для п’яти країн "Великої сімки", то тепер лише громадяни Великої Британії та Японії, як і раніше, вважають її таким", – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що громадяни Німеччини тепер вказали Росію лише сьомою за величиною проблемою, а італійці – 12.

Зазначається, що російська війна та ширша геополітична конкуренція, як і раніше, формують погляди громадян на інші країни, але менш інтенсивно, ніж минулого року. Білорусь, Китай, Іран і Росія — єдині країни, які в сукупності розглядаються швидше як загрози, ніж союзники.

"Після того, як позиції Росії різко впали минулого року, вони помірно відновилися в усіх країнах, окрім Японії, але залишаються дуже низькими. Китай, Індія та Південна Африка, як і раніше, вважають Росію скоріше союзником, ніж загрозою, а Бразилія ще не визначилася, що різко контрастує з поглядами громадян країн "Великої сімки", – зазначено в документі.

Згідно з ним, Україна, у якої минулого року спостерігалося найбільше зростання індексу, як і раніше, вважається союзником усіх держав G7 та BICS (Бразилія, Індія, Китай та ПАР), але меншою мірою, ніж минулого року. Зокрема, якщо в листопаді 2022 року число тих, хто вважав Україну союзником, перевищувало кількість тих, хто її вважав загрозою, в середньому на 35,5%, то в листопаді 2023 року – на 31%.

Найбільші втрати за рік зафіксовано у Китаї (з 36% до 19%), ПАР (з 18% до 8%), Великій Британії (з 64% до 56%) та Бразилії (з 19% до 13%).

Водночас негативний показник Росії покращився з 25,2% до 18%, у тому числі у Великій Британії з 60% до 48%, у США – з 51% до 37%, Італії – з 50% до 33%, Німеччині – з 51% до 45%.

Більше того, в Китаї кількість тих, хто вважає Росію союзником, стала більше, ніж тих, хто вважає її загрозою, на 59% проти 38% роком раніше, в ПАР – на 16% проти 5%, а в Індії залишилося на рівні 34%. Таким чином, у цих трьох країнах BICS Росія у сприйнятті себе як союзника різко покращила свої оцінки порівняно з Україною.

Укладачі рейтингу також зазначили, що п’ять країн G7 ставляться до Китаю більш прихильно, ніж минулого року, за винятком Канади та Японії, тоді як Китай став вважати всі країни, окрім Росії та Білорусі, більш загрозливими, ніж минулого року. Це також єдина країна, яка розглядає США як загрозу, хоч і з невеликим відривом (-1%).

Мюнхенський індекс безпеки складається Мюнхенською конференцією з безпеки (MSC) у партнерстві з Kekst CNC. В опитуванні беруть участь по 1000 осіб із кожної країни.

Автор: Галина Ялівець