Перейти к основному содержанию

Мільярд на дороги для фітнестренерки: НАБУ провело обшуки у ексголови Дніпропетровщини Резніченка,

09.04.2024
Опубликовано в Власть

дороги,схеми,дніпропетровщина,резніченко

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) провело обшуки у колишнього голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка .

Обшуки відбулися минулого тижня, повідомляє УП із посиланням на джерела в антикорупційних органах.

Слідчі дії проходили у справі про оформлену на фітнес-тренерку і подругу Резніченка компанію, яка лише під час повномасштабного вторгнення РФ отримала підрядів на 1,5 млрд гривень на ремонт доріг в області.

Як повідомлялося, у грудні 2022 року детективи НАБУ вже проводили обшуки у Дніпрі у фігурантів кримінальної справи, пов’язаної із "Великим будівництвом", серед яких – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Перед цим журналісти оприлюднили розслідування про зв’язок між Резніченком і компанією "Будінвест Інжиніринг", яка після початку повномасштабної війни отримала від очолюваної ним Дніпропетровської ОВА 1,5 мільярда гривень на ремонт доріг, після чого Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтями "зловживання владою або службовим становищем" і "легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом)". Виявилося, що засновницею фірми до останнього часу була Яна Хланта – фітнес-тренерка та близька подруга Резніченка.

Читайте також: Дніпропетровська ОДА оголосила тендерів на ремонт місцевих доріг на 3 мільярди гривень

"Будінвест інжиніринг" почав заробляти на підрядах у Дніпропетровській області в 2017 році, коли обладміністрацію вперше очолив Резніченко. За даними системи Spending, пік заробітків на ремонтах доріг припав на 2021-2022 роки, коли Резніченко вдруге очолив ОДА, а його радник Юрій Голик став консультантом "Великого будівництва".

Уже 9 листопада Хланта вийшла зі складу засновників, зараз основним власником фірми є Павло Чухно. Це віцепрезидент спортклубу "Прометей". Президентом клубу є давній знайомий Резніченка Володимир Дубинський. Він та його брат Леонід розшукуються у США за шахрайство.

В Офісі президента відповіли на скандал повідомленням, що висновки будуть робити тільки за результатами розслідування правоохоронних органів. Проте у січні 2023 року президент Володимир Зеленський звільнив Резніченка з посади голови Дніпропетровської ОДА.

Автор: Михайло Орлюк