Перейти к основному содержанию

Ірландія скоротить виплати українським біженцям і зобов’яже швидше шукати житло

13.12.2023
Опубликовано в Обзоры

прапор,біженці,діти,українці,дівчинка

Уряд Ірландії 12 грудня погодив нові умови прийняття біженців з України, які передбачають скорочення виплат для них і зменшення терміну перебування в державних центрах для розміщення прибулих.

Як пише ірландський мовник RTÉ, згідно з рішенням ірландського уряду, біженцям із України, яких прийняли в державних центрах для прибулих, платитимуть 38,8 євро на тиждень замість 220 євро. Водночас після виселення з центру виплати у 220 євро відновляться, передає Європейська правда.

Зменшення не торкнеться допомоги для біженців з України на дитину, яка становить 140 євро на місяць.

Крім того, прибулі українці зможуть залишатись у державних центрах не більш як на 90 днів, після чого муситимуть переїхати. Винятки робитимуть тільки для тих, хто має певні медичні протипоказання.

Уряд Ірландії незабаром розпочне комунікаційну кампанію, яка інформуватиме українців про зміни. Вони, як очікується, запрацюють із кінця січня або початку лютого 2024 року.

Міністр Ірландії з питань інтеграції Родерік О’Горман заявив, що зміни не призведуть до зростання кількості бездомних біженців, а натомість допоможуть стримати міграційний потік, із яким країна нездатна впоратись через нестачу житла.

О’Горман додав, що влада Ірландії посилить зусилля із заохочення прибулих українців до пошуку роботи, а також допомоги в пошуку житла чи іншого місця розміщення. Крім того, українські діти збережуть право на вступ до місцевих шкіл.

Раніше повідомлялося, що українським біженцям в Ірландії дозволять поїхати додому на Різдво і тимчасово покинути надане в країні житло.

Автор: Галина Ялівець