Перейти к основному содержанию

"Кожен визнає, що на полі бою завжди не вистачає зброї". Збройові компанії – про співпрацю з Україною

12.10.2023
Опубликовано в Криминал

Із 1999 року світ займався проблемою роззброєння . Зараз у світу протилежна проблема: яким чином використовувати наявні в країн запаси озброєння та яким чином налагодити поповнення відповідно до потреб.

Флорант Дюлье, Директор з експортних продажів Групи MBDA, повідомив, що декілька років тому в напрямку довгострокової співпраці і сфері оборони серед країн Європи, зокрема, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії, спільно розроблялися політики щодо роззброєння.

"Ми не планували використовувати усю цю зброю. Ми хотіли її мати про запас", – зазначив він Дюльє.

Флорант Дюлье

Флорант Дюлье

Спільно з міністерством оборони його компанія розгорнула програму серійного виробництва зброї і забезпечила надійні ланцюги постачання для того, щоб мати змогу вчасно відреагувати на виклики, які постали сьогодні.

"І повсякчас, коли виникають запити, в нас виринає питання: «А що робити? Як перейти до швидкого виробництва? Скільки зброї лишити, а скільки – віддати в експлуатацію? Як вийти на високі обороти виробництва?» При цьому кожен визнає, що на полі бою завжди зброї не вистачає. Дефіцит постачання. І сьогодні зранку, і на попередній панелі міністри і заступники міністрів говорили про те, що є підвищена потреба у зброї. І це дійсно приводить до зростання виробництва", – сказав він.

За словами пана Дюльє, страйки, які трапляються в галузях обслуговування у країнах Європи, гальмують розвиток виробництва важкої промисловості, проте уряди країн роблять усе можливе задля підтримки балансу сил.

Він додав, що ще одним поточним викликом є необхідність заміни в озброєнні китайських запчастин.

"Зрозуміло, що з часом з’явиться така модель ланцюгів постачання, на яку ми націлювалися дуже давно. І я підтримую, коли ми говоримо про необхідність диверсифікувати технології, включно з технологіями, які надходять із Заходу, зокрема зі США, і які надходять зі Сходу, включно з Китаєм, які повністю відрізнятимуться від того, що пропонує наша галузь. Але це мова майбутнього, і ми маємо враховувати переваги і мінуси одного й іншого. Того потребує стратегічне бачення ситуації. Звісно, західні країни без східних країн не можуть функціонувати в ізоляції. Тому що інакше це буде катастрофа", – сказав він.

MBDA (Matra BAE Dynamics Alenia) – провідний європейський розробник та виробник ракетних систем, зокрема ракет Storm Shadow.

Ібрагім Кулекчі – генеральний директор компанії Repkon, висловив надію на нарощення спільного з Україною виробництва боєприпасів та озброєння.

Ібрагім Кулекчі

Ібрагім Кулекчі

Він додав, що політикою їхньої компанії є повний цикл виробництва комплектуючих для оборони: від мікронних деталей до корпусів для бронемашин. І масштабування виробництва потребує залучення партнерів та клієнтів, які забезпечать проведення тренінгів:

"Україна на сьогодні лишається в топ пріоритеті, а уряд Туреччини підтримує усі наші ініціативи. Але нам потрібен краще розписаний стратегічний план і підтримка нашої позиції на глобальній арені", – сказав він.

Repkon – турецька компанія, що серед іншого виготовляє снаряди для артилерії та техніку для виробництва ракет.

Ярослав Лазарчук, засновник ТОВ "Іннатекс", яка нині займається виробництвом боєприпасів для дронів, розповів, що до повномасштабного вторгнення його фірма була найбільшим виробником дереворізального інструменту.

Ярослав Лазарчук

Ярослав Лазарчук

За час повномасштабної війни компанії вдалося розробити з нуля близько 15 видів боєприпасів.

"Маємо осколково-фугасні, кумулятивні, запальні та цільові. Різних калібрів: від 500 г для «весільних мавіків» до 22 кг для камікадзе, які літають на певну відстань. Компанія приватна, перша в Україні, чи одна з перших, яка зробила замкнутий цикл (якщо його можна так назвати, не враховуючи вибухів). Ми повністю випускаємо сам корпус боєприпасу по останній постанові, яку видав Кабінет Міністрів №763, ми маємо свій споряджальний центр. Ми на сьогодні видаємо повністю готовий боєприпас", – розповів Лазарчук.

Фірма власним коштом провела масштабування та виготовляє 10 000 боєприпасів на місяць. Продовжити масштабування без зовнішніх інвестицій та державної підтримки неможливо, тож компанія відкрита до співпраці з іноземними виробниками.

"Продукт вже пропонували наші друзі за кордоном, він викликає інтерес і, я так думаю, що після війни ми будемо мати певний експортний потенціал. Тим паче, що, схоже, що наші сусіди мирно жити поки не планують", – розповів засновник ТОВ "Іннатекс".

За словами Ярослава Лазарчука, однією з проблем є незаповненість ринку боєприпасів для дронів. Унаслідок цього воїни створюють саморобні боєприпаси, які не є безпечними у використанні.

"Єдине, що я чітко розумію, я впевнений в цьому – це той рівень безпеки, який повинен забезпечити цей боєприпас. Гранату зі стаканчика викидувати – це ж біда. Основний наголос повинен бути на безпеці і ефективності боєприпасу. І якщо він нестандартний, не думаю, що це є проблема для дронів".

ТОВ "Іннатекс", – українська компанія, яка із 2022 року займається виробництвом боєприпасів для дронів.

Олег Горшков, виконавчий директор чеської "AG Chemi Group", розповів, що його компанія спеціалізується на нанотехнологіях. Зокрема, на пластикових полімерах.

"Коли розпочалася агресія, ми одержали телефонні дзвінки від менеджерів, від генерального менеджера Укроборонпром, Укрспецмаш. І вони запитували, чи виробляємо ми картриджі з пластику. У Львові ми зустрілися на каву і сказали, що потрібно подумати. Через шість місяців ми розробили перший прототип кулеметного картриджу калібру 152 мм", – сказав він.

Олег Горшков

Олег Горшков

На сьогодні, повідомив пан Горшков, AG Chemi Group одержали пропозицію від Міноборони України використовувати картриджі 122 і 152-мм в українській армії. Менш ніж за рік вони дійшли від перемовин до імплементації рішень на промисловій основі.

За три-чотири місяці вони дійшли до виробництва картриджів у кількості півмільйона.

"Дійсно, дуже важливо, на нашу думку, постачати картриджі різного калібру. І це створило для нас величезну можливість. Сьогодні, разом із Міністерством Оборони Чеської Республіки, плануємо вийти на замовлення боєприпасів: саме пластикового картриджу калібром 162 мм. Він дешевий, він надійний і його легко масштабувати".

Компанія звернулася до Спецоборонмашу з пропозицією щодо локалізації виробництва і можливості виробництва картриджу калібром 120 мм. "Щоб дізнатися, чи це можливо, потрібно провести апробування на рівні науково-дослідних робіт, і далі ми виходимо на виробництво спочатку серії у 100 одиниць, потім ми йдемо до уряду і говоримо, наскільки готові сторони до масового серійного виробництва", — повідомив Олег Горшков.

Чеська компанія AG CHEMI GROUP займається імпортом та експортом хімічної сировини та полімерів.

Джеймс Джонс, віцепрезидент з розвитку бізнесу D&M Holding Company, розповів, що його компанія побудувала в Україні перший завод, на якому виробляли приватні боєприпаси.

Джеймс Джонс

Джеймс Джонс

"Ми планували запустити виробництво і, єдине, чого ми не встигли, це запустити в експлуатацію цей завод", – сказав він.

Після початку повномасштабних воєнних дій у 2022 році D&M Holding Company прийшли до висновку, що плани треба переглянути і розширити діяльність.

"Виклики, адміністрування, координація – це все нова діяльність. Навіть роботи щодо малого калібру – це широкі роботи", – сказав він.

За словами пана Джонса, виробництво боєприпасів – поле, на якому помітний значний прогрес розвитку. Але ця царина провокує виклики різного ґатунку. Велике значення має налагодження ефективної комунікації.

D&M Holding Company – американська компанія, яка займається виготовленням боєприпасів, снарядів та гільз. Виготовляють як натовські калібри 9×19 mm, 5.56×45 mm, 5.56×45 mm та інші, так і не стандартні, так звані російські – 9x18mm Makarov тощо.