Перейти к основному содержанию

Україна та Словаччина уклали угоду про нову систему торгівлі зерном,

21.09.2023
Опубликовано в Криминал

зерно,господарство,сільське,зернові,агропродукція

Словаччина та Україна уклали угоду про нову систему торгівлі зерном, завдяки якій до кінця 2023 року має бути скасована поточна заборона на імпорт агропродукції з України.

"Доки ця система не буде запущена і не буде протестована її повна функціональність, заборона на імпорт чотирьох товарів з України все ще діятиме до кінця 2023 року", – йдеться в заяві міністерства сільського господарства Словаччини, передає DW з посиланням на AFP.

Також AFP посилається на слова речника відомства, який повідомив, що під час телефонної розмови з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським, яка відбулася напередодні, словацький міністр Йозеф Біреш попросив, "щоб Україна припинила всі юридичні дії проти Словаччини, які вона оголосила, а також заяви про припинення торгівлі сільськогосподарською продукцією зі Словаччини в Україну".

"Міністр Сольський вчора пообіцяв покласти край цим діям", – сказав речник міністерства.

Раніше повідомлялося, що міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів телефонну розмову з польським колегою Робертом Телушом. Сторони обговорили ситуацію з експортом українського зерна та шляхи її врегулювання. Міністри обговорили ситуацію, а також пропозицію України щодо її врегулювання, та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн.

Нагадаймо, 15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС, попри наполягання урядів Польщі та Угорщини.

Після цього Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про рішення блокувати імпорт української агропродукції в односторонньому порядку. Польське інфрмагентство РАР таож повідомило, що ці країни припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою Єврокомісії для вирішення цього питання.

У відповідь Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, відповідно до правил та процедур вирішення спорів в рамках Угоди про заснування Світової організації торгівлі (СОТ). Крім того, Україна попередила Польщу та Угорщину про запровадження обмежень на імпорт сільгосппродукції з цих країн.

Автор: Галина Ялівець