Перейти к основному содержанию

У Литві заперечують, що українське зерно під виглядом литовського повертається до Польщі

01.03.2024
Опубликовано в Власть

зерно,поле,врожай

Литовський міністр сільського господарства Кястутіс Навіцкас заявив, що випадків повернення українського зерна під виглядом литовського до Польщі зафіксовано не було.

За словами Навіцкаса, польські фермери-протестувальники не надали Литві жодних скарг або доказів того, що частина українського зерна, завезеного до Литви, під виглядом литовського повертається до Польщі, передає Європейська правда.

"Ми не отримували таких скарг і не фіксували таких фактів. Коли ми говоримо з Митним департаментом, а ми сьогодні мали зустріч, у них є дуже чіткі алгоритми, щоб побачити, в яких випадках можуть бути ті чи інші незаконні дії. Цього також не було", – сказав міністр.

Польські фермери вважають, що частина українського зерна з Литви знову повертається до Польщі.

Туск припустив тимчасове закриття кордону з Україною

Як повідомлялося, раніше голова польського уряду Дональд Туск заявив, що обговорював з представниками української влади можливість тимчасового закриття кордону та припинення товарообігу. Водночас він наголосив, що "цей тимчасовий захід став би болючим для обох сторін".

Туск також заявив, що Польща вимагатиме посилення торговельних обмежень на імпорт продукції з України до ЄС. Він відхилив пропозицію української влади зафіксувати квоти на неї на рівні 2022-2023 років, запропонувавши повернути їх до розмірів, що діяли до повномасштабної війни.

Що відбувається на кордоні з Польщею?

Нагадаймо, 9 лютого польські фермери розпочали блокаду трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною, з 12 лютого протести поширилися ще на два пункти пропуску. Із 16 лютого польські аграрії заблокували вже шостий пункт пропуску для руху вантажів.

За даними Держприкордонслужби України, 20 лютого польські протестувальники посилили блокування руху транспорту на кордоні з Україною.

Зокрема, на низці пунктів пропуску польські фермери повністю блокували рух вантажівок, а поблизу пунктів "Долгобичув-Угринів", "Зосін-Устилуг" та "Гребене-Рава-Руська" на кілька годин обмежували рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках.

Українська влада обмірковує варіанти заборони імпорту аграрної продукції з Польщі у відповідь на блокаду кордону.

Детальніше про ситуацію на польському кордоні читайте у нашому матеріалі: Чому поляки блокують вантажівки та висипають українське зерно на дорогу

Автор: Галина Ялівець