Перейти к основному содержанию

Ексначальник Київського обласного військкомату організував масштабну схему ухилення від мобілізації

01.11.2023
Опубликовано в Интернет

Ексначальник Київського обласного військкомату організував масштабну схему ухилення від мобілізації

Працівники ДБР спільно з СБУ викрили масштабну схему ухилення від мобілізації

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу ДБР.

Зазначається, що у ній були залучені посадовці 9 військкоматів переважно з Києва та області, керівниця ВЛК Макарівського району Київщини та спільники з інших областей України.

За даними слідства, організував оборудку ексначальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки. Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили завідомо недостовірні дані до військово-облікових документів про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я. До "пакету" документів входили підроблені довідки ВЛК, оформлені без проходження військовозобов’язаними встановленої процедури. Учасники угруповання надавали "клієнтам" поради, вказівки щодо місць, порядку та способу перетину кордону України.

Більшість документів оформлялося через районний ТЦК та СП Київської області, але до схеми було залучено представників ще щонайменше з 7 київських районних військкоматів та одного на Закарпатті.

За попередніми даними слідства за цією схемою за кордон могло виїхати щонайменше 100 ухилянтів. Повністю задокументовано 40 епізодів отримання грошей. Вартість "послуги" складала від $6 000 до $10 000 з однієї особи в залежності від стартового пакета документів.

Нагадаймо, що 2500$ за перетин кордону: на Київщині викрили незаконну схему переправлення ухилянтів.