Перейти к основному содержанию

Столичні активісти вимагають зупинити будівництво багатоповерхівок впритул до НПП “Голосіївський”

31.10.2022
Опубликовано в Интернет

У Києві черговий будівельний скандал. Столичні активісти обурені тим, що ТОВ “Голосіївські вежі” запланувало звести два 24-поверхових житлових будинки на вул. Генерала Родимцева – впритул до національного природного парку (НПП) “Голосіївський”. Мешканці цього району вказують на те, що в результаті цього будівництва можуть бути пошкоджені сусідні будівлі і що проведення цих робіт є ризикованим через близьке залягання ґрунтових вод. Також представники громадського активу побоюються, що забудовники демонтують місцеву архітектурну “родзинку” – водонапірну башту, яка була побудована в далекому 1955 році. Наразі місцеві мешканці вимагають від столичної влади зупинити ці роботи та повернути до комунальної власності земельну ділянку. Орендарем землі виступає ТОВ “МЖК “Оболонь” – компанія із орбіти ексочільника Оболонської РДА, одного із засновників ТОВ “МЖК “Оболонь” Василя Антонова (на колажі). 

Як стало відомо , наразі громадські активісти протестують проти будівництва нових житлових будинків на вул. Генерала Родимцева (Голосіївський район Києва).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

 

Зведення багатоповерхівок заплановане на ділянці між будинками №9 і №11 на вказаній вулиці (сама ділянка не має адресного номера, кадастровий номер – 8000000000:79:301:0013, цільове призначення – “для будівництва житлового комплексу”). Цю землю у громади Києва з 2005 року орендує ТОВ “МЖК “Оболонь”, суборендарем виступає ТОВ “Голосіївські вежі”. За попередніми даними місцевих мешканців, на цій ділянці планується зведення житлового комплексу із двох 24-поверхівок.

Ексчлен громадської ради при Державній екологічній інспекції Михайло Макаренко на своїй сторінці у Facebook повідомив, що проведення будівельних робіт на вказаній території може пошкодити сусідні житлові будинки. За його інформацією, у цих будівель вже є великі тріщини, а у будинку на вул. Генерала Родимцева, 9 пошкоджений фундамент, через що його нещодавно ремонтували. Він також зазначив, що ділянка будівництва має складні геологічні умови, зокрема – на ній зафіксовані близьке залягання ґрунтових вод та пливуни (насичений водою ґрунт. – ). Тому, на думку громадського активіста, “будувати тут дуже ризиковано".

Місцерозташування ділянки будівництва

Крім того, Михайло Макаренко звернув увагу на можливе порушення забудовниками екологічного законодавства – мовляв, згадана ділянка, знаходиться менш ніж в 20 метрах від НПП “Голосіївський”, де будувати не можна. 

Втім, цілком можливо, що в даному випадку “все чисто”, принаймні офіційно. Як неодноразово повідомляла , наразі кордони НПП “Голосіївський” офіційно не встановлені, адже Київська міськдержадміністрація (КМДА), протягом півтора десятиліття з моменту створення цього нацпарку, так і не розробила документацію із землеустрою, не встановила та не внесла межі тисяч га зелених насаджень у натуру. Як наслідок – де-факто поки що цей парк чітко існує лише “на папері”, а буферна зона навколо нього, у якій заборонено будівництво, зовсім відсутня.

Читайте: Национальный парк “Голосеевский” просит Ермака решить вопрос с границами и финансированием

Також, громадські активісти мають пересторогу, що забудовники, заради зведення житлових багатоповерхівок, знищать місцеву архітектурну “родзинку” – водонапірну башту, яка була побудована на вказаній ділянці в 1955 році. За даними ГО “Мапа Реновації” (організація, яка займаються захистом історичних пам'яток), цей об'єкт знаходиться у власності держави в особі Міністерства освіти та науки України, а його балансоутримувачем є Національний університет біоресурсів і природокористування (станом на лютий 2022 року). У ГО “Мапа Реновації” вказують на те, що хоча башта і не має охоронного статусу, її варто зберегти та, можливо, "вдихнути в неї нове життя". 

“За [будівельним] парканом опинилась 70-річна Голосіївська водонапірна башта – цінний зразок промислової архітектури середини ХХ століття. Коли жителі району поцікавилися про її долю, представник забудовника повідомив наступне: “Тут будуть проводитись демонтажні роботи, вежа перебуває в аварійному стані”. Така башта в Києві не одна. Її “сестра-близнючка” знаходиться на території ВДНГ і має статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Тепер обидві вежі занедбані та не використовуються за призначенням. Голосіївська башта могла б стати новою точкою тяжіння київської громади та туристів. Оглядовий майданчик, простір для виставок та інсталяцій – її циліндричний об'єм можна використати по-різному. Головне – мати бажання”, – повідомляється у дописі  на сторінці ГО “Мапа Реновації” в Facebook.

Голосіївська водонапірна башта (фото – ГО “Мапа Реновації”)

За словами місцевих мешканців, перші протести проти цього будівництва мали місце в минулому році. Тоді, зокрема, КП “Київблагоустрій” демонтувало гаражі, які знаходилися на ділянці будівництва без належно оформлених документів. Втім, активні роботи у зазначений період не розпочалися, тому конфлікт було заморожено. Його “другий раунд” розпочався у вересні поточного року, коли забудовники приїхали встановлювати будівельний паркан. Громадський актив намагався перешкодити цьому, але діалог із забудовниками не мав результату. При цьому, місцеві мешканці були обурені тим, що забудовники обнесли парканом льохи (погреби), у яких літні жінки зберігають мішки з картоплею, через що доступ до них було заблоковано. 

Ділянка будівництва станом на вересень 2022 року (фото зі сторінки Михайла Макаренка у Facebook)

18 жовтня 2022 року мешканка Києва Юлія Іванова зареєструвала на сайті Київради петицію про повернення згаданої ділянки до власності громади Києва шляхом розірвання договору її оренди, а також про змінення її цільового призначення на “землі рекреаційного призначення”. Такі вимоги вона пояснює вищезазначеними аргументами – не можна будувати біля НПП “Голосіївський”, проведення цих робіт може призвести до руйнації сусідніх будинків і т.д. Для того, щоб столична міськрада розглянула дану петицію, вона повинна набрати 6 тис. підписів протягом найближчих двох місяців. У свою чергу в ГО “Мапа Реновація” повідомили, що її активісти продовжують збирати дані щодо ситуації з водонапірною баштою та тримати зв’язок із місцевою громадою. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Що з документами?

Ще 27 травня 2004 року Київрада рішенням №281/1491 погодила передачу  ділянку площею 0,5268 га на вул. Генерала Родимцева в оренду ЗАТ “МЖК “Оболонь” (саме таку організаційно-правову форму мав орендар землі на момент її відведення столичною міськрадою) на 3 роки для будівництва житлового комплексу. 7 липня 2005 року між столичним муниципалітетом та вказаною компанією було укладено договір оренди ділянки.

З того часу дана угода тричі поновлювалася, і наразі розрахована на термін до 28 січня 2023 року. При цьому, останні два рази ТОВ “МЖК “Оболонь” добивалося пролонгації в судовому порядку – столична влада не реагувала на звернення компанії стосовно поновлення договору. У минулому році ділянка вул. Генерала Родимцева була передана орендарем в суборенду ТОВ “Голосіївські вежі” (відомості про це були внесені в Держреєстр речових прав на нерухоме майно 27 вересня 2021 року).

Саме Департамент з питань архітектурно-будівельного контролю КМДА 17 грудня 2021 року зареєстрував для ТОВ “Голосіївські вежі” повідомлення №КВ020211215450 про початок виконання підготовчих робіт з будівництва житлового комплексу на вул. Генерала Родимцева. Генеральним підрядником цих робіт було вказано ТОВ “Сіті Буд”. В документі, до речі, зазначено, що клас наслідків даного об'єкта – СС1 (незначні наслідки, можлива небезпека для здоров'я і життя 20 осіб, які постійно знаходяться в будівлях). 10 серпня 2022 року Департамент міського благоустрою КМДА видав ТОВ “Голосіївські вежі” контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення у зв'язку з проведенням підготовчих робіт за вказаною адресою (термін дії картки – до 10 листопада поточного року).

Наразі достеменно невідомо, чи отримали забудовники документи, які надають їм право на проведення безпосередньо будівельних робіт. Портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, у якому публікуються відповідні дозволи, наразі не працює у режимі відкритого доступу. Державна інспекція архітектури та містобудування, а також інші профільні органи, видають такі погодження, але вони не публікуються. В даному випадку інформація про дозволи і про усі вихідні характеристики житлового комплексу стане відомою тільки у випадку продовження протестів з боку громадськості, або якщо забудовники зроблять офіційну презентацію свого проєкту.

Хто в головних ролях?

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “МЖК “Оболонь” (орендар ділянки на вул. Генерала Родимцева) було засноване в Києві у січні 1997 року. Керівником компанії виступає Олександр Антонов. Засновниками цього ТОВ зазначено вісьмох мешканців столиці України – Михайла Суховерського, Зінаїду Алубіну, Віктора Соболя, Євгенію Качкалду, Галину Гладишко, Олену Кардаш, Дарію Вербій та Василя Антонова. Примітно, що майже всі ці люди, крім Василя Антонова, проживають в одному багатоквартирному будинку на просп. Володимира Івасюка (колишня назва – просп. Героїв Сталінграда) в Оболонському районі столиці.

Вказане ТОВ де-факто входить до одноіменного будівельного холдингу “МЖК “Оболонь”. Директором цього холдингу, згідно з даними його офіційного сайту, є саме згаданий вище Олександр Антонов. Його брат Василь Антонов, який є одним із засновників ТОВ “МЖК “Оболонь”, також є досить відомою особистістю: у 1998-2006 роках він був депутатом Оболонської районної в місті Києві ради, у 2010-2014 роках очолював Оболонську районну в місті Києві державну адміністрацію (РДА), також з моменту заснування і до 2010 року був генеральним директором вказаного будівельного холдингу. У 2020 році народний депутат Гео Лерос (позафракційний) повідомляв, що Василь Антонов має близькі стосунки з одіозним бізнесменом Денисом Комарницьким, якого громадськість називає “смотрящим по Києву”.

Нагадаємо, “МЖК “Оболонь” є активним забудовником, під “прапорами” якого в Києві вже зведено 4 житлових комплекси (ще один комплекс – ЖК “Місто квітів. Парковий квартал” – цей холдинг будував у співпраці з “ІБК “Обрій”). Брати Антонови явно не збираються зупинятися в реалізації своїх “забудовницьких планів”. Наприклад, у серпні 2022 року їхня компанія ТОВ “Авва-Сервіс” отримала від Київради погодження на зміну цільового призначення ділянки площею 1,22 га на вул. Північній, 1 (Оболонський район), завдяки чому на ній вже найближчим часом може розпочатися будівництво 26-поверхового житлово-громадського комплексу.

Читайте: Київрада “благословила” чергову житлову забудову на Оболоні

ТОВ “Голосіївські вежі” (суборендар ділянки на вул. Генерала Родимцева та замовник підготовчих робіт) було зареєстроване в червні 2021 року. Директором цієї компанії є Віктор Горбай, засновниками – ТОВ “БК “Гарант-Інвест” (кінцевий бенефіціар – киянин Ростислав Коробка) і ТОВ “КУА “Сіті Ессет Менеджмент” (кінцеві бенефіціари – мешканці Києва Віталій Карпюк і Костянтин Шарай), а також мешканець села Свидівок Черкаської області Олександр Телефус, який також є одним із співвласників ТОВ “Голосіївські вежі” (50% статутного капіталу). Ще одним співвласником ТОВ “Голосіївські вежі” є все той же Ростислав Коробка.

Зазначимо, один із засновників ТОВ “Голосіївські вежі” – ТОВ “КУА “Сіті Ессет Менеджмент” – є компанією, яка надає забудовникам послуги “з фінансування будівництва об’єктів житлової нерухомості через залучення коштів фізичних та юридичних осіб”. Тобто, виступає посередником між тими, у кого є земля для будівництва, і тими, хто має кошти на проведення таких робіт. Серед клієнтів “КУА “Сіті Ессет Менеджмент”, наприклад, варто згадати ПАО “ЗНВКІФ “Геос-Глорія” – компанії, що залучала гроші фізосіб для будівництва ЖК “Глорія парк”. Цей житловий комплекс є проєктом девелопера “Geos”, який де-факто контролюється ексначальником Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА (1996-2010 рр.) Михайлом Голицею та його зятем, депутатом Київради VII та VIII скликань (обирався від “УДАРу” та “Солідарності”) Миколою Негричем.

Читайте: ГБР хочет помешать Николаю Негричу построить ЖК на бульваре Дружбы народов, 13-А

ТОВ “Сіті Буд” (заявлений підрядник будівництва на вул. Генерала Родимцева) було засноване у травні 2007 року. Його керівником вказано Дениса Коробку (ймовірно, син  співвласника ТОВ “Голосіївські вежі” Ростислава Коробки. – ), засновником – неодноразово згадане ТОВ “КУА “Сіті Ессет Менеджмент”, кінцевим бенефіціаром – зазначений вище Віталій Карпюк.

Варто зазначити, що ТОВ “Сіті Буд” вказано генеральним підрядником ЖК “Верба”, який наразі будується в смт Глеваха Фастівського району Києва. Замовником цього обєкту виступає згадане вище ТОВ “БК “Гарант-Інвест”.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Обов'язки директора Департаменту ДАБК КМДА з 13 січня 2020 року виконує заступник директора цієї структури Оксана Попович. На цій посаді чиновниця працює, поки офіційний директор даного департаменту Володимир Кузьменко перебуває у відпустці для догляду за дитиною (очолює дану структуру з 3 лютого 2017 року). Діяльність цього департаменту з 2018 року контролю заступник голови КМДА Вячеслав Непоп, якого пов'язують із згаданим вище Михайлом Голицею.