Перейти к основному содержанию

Рада провалила урядовий законопроєкт про корпоративну реформу Оператора ГТС

13.06.2023
Опубликовано в Чиновники

гтс,оператор

Верховна Рада не змогла проголосувати за урядовий проєкт закону 9311, який передбачав "поглинання" компанією " Оператор ГТС України" своєї материнської компанії – АТ "Магістральні газопроводи України".

Про це повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко у Telegram.

Як свідчать дані на сайті парламенту, за документ віддали голоси 216 народних депутатів.

"У сесійній залі не пройшов абсолютно недолугий урядовий законопроєкт 9311 про "поглинання" приватним ТОВ "Оператор ГТС України" державного АТ "Магістральні газопроводи України", – написав Кучеренко.

За його словами, законопроєкт отримав негативний висновок юридичного управління Верховної Ради.

Нагадаймо, у травні Кабінет міністрів схвалив проєкт закону "Про заходи щодо корпоративної реформи оператора газотранспортної системи України".

Зокрема, схвалений законопроєкт передбачає приєднання АТ "МГУ" до "Оператора ГТС України", який буде знаходитися у підпорядкуванні Міненерго, але матиме наглядову раду.

Своєю чергою колишній голова "Оператора ГТС" Сергій Макогон зауважив, що така модель дозволить зберегти чинну наглядову раду "МГУ", у ефективності якої є сумніви. На його думку, цей законопроєкт має зберегти контроль над "Оператором ГТС", оминувши необхідність призначення незалежної наглядової ради, і водночас виконати обіцянки перед міжнародними партнерами.

"Основна мета цього законопроєкту – зробити видимість реформи перед донорами та зберегти контроль та статус-кво в управлінні ОГТСУ... Цим законопроєктом Міненерго просто обходить вимоги прозорого конкурсного відбору членів незалежної наглядової ради ОГТСУ, та руками уряду та депутатів пересаджує потрібних людей у потрібні крісла", – додав Макогон.

Як повідомлялося, у березні новим головою ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" призначили Дмитра Липпу – колишнього топменеджера холдингу "Метінвест" Ріната Ахметова, де раніше працював і нинішній заступник Офісу президента з економічних питань Ростислав Шурма. При цьому Липпа звільнився зі своєї попередньої посади у "Метінвесті" ще до завершення конкурсу на посаду голови "Оператора ГТС".

Перед цим подала у відставку голова наглядової ради "МГУ" Уберта Беттонвіль, яка заявила про "некомпетентну та неприйнятну поведінку" деяких членів наглядової ради.

Нагадаймо, під час створення АТ "Магістральні газопроводи України" передбачалося, що ця компанія стане оператором ГТС України. Водночас у процесі анбандлінгу НАК "Нафтогаз України" створив "Оператора ГТС України", якому і було передано функції "Укртрансгазу" з управління ГТС. У свою чергу ОГТСУ було передано у власність МДУ.

Ще у жовтні 2021 року директор Секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач заявив, що МГУ свою функцію виконало і його можна розформувати. Водночас українська влада затягнула вирішення цього питання.

У затвердженому у квітні 2023 року меморандум між Міжнародним валютним фондом та Україною стоїть завдання до кінця липня передати акції ОГТСУ від МГУ безпосередньо Міненерго з відповідною зміною статуту.