Перейти к основному содержанию

Кабмін розширив перелік обов’язкових для закупівлі через Prozorro ліків

26.01.2024
Опубликовано в Чиновники

лекарства,таблетки,антибиотики

Перелік медичних товарів, які є обов’язковими для закупівлі через Prozorro Market, розширено найбільш затребуваними лікарськими засобами та медвиробами, включеними до Національного переліку лікарських засобів.

"До переліку додано найбільш затребувані позиції ліків та медичних виробів, які мають купувати лікарні за державні кошти, щоб покрити 100% своїх потреб, та які включені до Національного переліку лікарських засобів", – прокоментував розширення переліку керівник проекту Prozorro Market у МОЗ Віталій Овсянніков, передає Інтерфакс-Україна.

Овсянніков нагадав, що раніше, з липня 2023 року, обов’язковими для закупівлі через Prozorro Market були 128 категорій лікарських засобів та 36 медвиробів. Нині перелік розширено до 400 та 92 категорій відповідно.

За словами Овсяннікова, в оновленому електронному каталозі представлено 1600 постачальників, а сам інструмент електронного каталогу "вже довів ефективність порівняно з відкритою процедурою торгів".

Овсянніков уточнив, що в оновленому каталозі представлені виключно українські компанії-постачальники.

"Prozorro Market – це електронний інструмент для придбання товарів державними клієнтами виключно від учасників національного ринку для підтримки внутрішньої економіки. Укладені через Prozorro Market контракти передбачають пряму доставку товарів клієнту, таким чином усі постачальники, які домовилися в електронному каталозі, є резидентами України", – зазначив він.

Овсянніков додав, що в 2023 році популярність закупівель через Prozorro Market значно збільшилася, продажі досягли $2,55 млрд, що майже в 90 разів більше, ніж у 2022 році.

Середня економія 2023 року становила понад 20% порівняно з економією 8% на відкритих аукціонах. При цьому уточнюється, що цим медичні установи заощадили в зазначений період 430 млн₴

Овсянніков підкреслив, що значною перевагою електронного каталогу на Prozorro Market для лікарень є можливість заощадити гроші за рахунок готового технічного завдання (профіль продукту), що дозволяє залучити ширше коло учасників ринку.

"З огляду на розширення переліку медичних товарів, які лікарні мають купувати через електронний каталог, економія тільки збільшиться", – прогнозує Овсянніков.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів розширив перелік медичних товарів, які є обов’язковими для покупки через електронний каталог Prozorro Market. Відповідні зміни, закріплені постановою уряду №34 щодо медустроїв, вже набули чинності щодо ліків нововведення торкнутися з 1 березня 2024 року.

У 2023 році понад 1600 клієнтів провели 13 тис. транзакцій, використовуючи Prozorro Market для купівлі ліків та медичних пристроїв.

Електронний каталог Prozorro Market працює на принципі ринку та безкоштовний для клієнтів. З його допомогою клієнти можуть швидко, зручно та вигідно купувати продукцію. Медичну частину каталогу адмініструють спеціалісти Міністерства охорони здоров’я.

Автор: Галина Ялівець