Перейти к основному содержанию

"Харківські угоди": Справу проти Януковича та Азарова передали до суду

15.09.2023
Опубликовано в Бизнес

янукович,азаров

Державне бюро розслідувань завершили спеціальне досудове розслідування та передало в суд матеріали щодо президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра Миколи Азарова за обвинуваченням державній зраді при підписанні "Харківських угод".

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

"Працівники ДБР завершили спеціальне досудове розслідування стосовно колишніх президента та прем’єр-міністра України за обвинуваченням у вчиненні державної зради та надання допомоги російській федерації у проведенні підривної діяльності проти України", – йдеться у повідомленні.

Як встановлено слідчими ДБР, колишній президент у 2010 році отримав вказівку від керівництва РФ продовжити термін перебування Чорноморського флоту Росії на території АР Крим та Севастополя. Згідно з базовими угодами 1997 року між Україною та РФ цей строк закінчувався у 2017 році.

Зазначається, що раніше Україна підтвердила наміри не пролонговувати дію цих угод та підготувала двосторонній меморандум з виведення флоту РФ. Російська сторона проігнорувала офіційне звернення. "Через енергетичний шантаж, росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту РФ в Криму. Це надалі призвело до анексії півострова", – додали правоохоронці.

У квітні 2010 року в державній резиденції РФ "Ново-Огарьово" українська делегація на чолі з прем’єр-міністром отримала остаточний текст проєкту угоди про продовження строку перебування ЧФ РФ в Україні.

"Потім на закритому засіданні уряду прем’єр та міністр закордонних справ запевнили присутніх про необхідність та важливість підписання цієї угоди нібито в економічних інтересах країни. Адже, отримання знижки на вартість російського газу має вимушений характер з огляду на стан економіки держави", – додали в ДБР.

У відомстві наголосили, що крім порушення Конституції та низки законів, угода по суті передбачала розміщення нової військової бази на території України та фактично вводила нові правила продовження строку перебування ЧФ РФ в нашій країні.

"Поспішаючи догодити росії, Янукович у лічені дні вніс законопроєкт про ратифікацію Угоди як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, і 27.04.2010 року рішення було ухвалене депутатами.

У результаті злочинних дій тодішнього керівництва країни відбулось нарощування особового складу та військової техніки збройних сил РФ на території АРК та Севастополя. Ці сили були використані ворогом для окупації півострова у 2014 році", – пояснили в ДБР.

Також слідством задокументовано збитки держави, завдані екскерівництвом країни через підписання Харківських угод, на понад 1 трлн 80 млрд₴