Перейти к основному содержанию

Україна готова відповісти на продовження обмежень на експорт зерна до ЄС,

19.07.2023
Опубликовано в Бизнес

свириденко

Україна виступає категорично проти продовження Євросоюзом дискримінаційної заборони на постачання низки агропромислових товарів до Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії та Румунії після 15 вересня та може вжити заходів у відповідь.

Про це перший віцепрем’єр — міністр економіки та торгівлі Юлія Свириденко заявила на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА), повідомляє Інтерфакс-Україна.

"І президент, і прем’єр, і всі ми стоїмо на позиції, що 15 вересня – це остаточна критична дата. Після неї не може бути жодних подовження цих обмежень, які існували для України", – заявила Свириденко.

За її словами, заборона експорту пшениці, ячменю, ріпаку та насіння соняшника у вказані п’ять країн є "дискримінаційною з боку найближчих сусідів, особливо коли Україна має ворога на морі".

"Це виглядає для нас як не дуже дружній крок, якщо говорити стримано. Тому у всіх переговорах, починаючи від президента до всіх міністерств, ми наполягаємо, що 15 вересня – це критична, остаточна дата, після якої ми не бачимо можливості продовження цих термінів. Це дискримінація України", – наголосила Свириденко.

Відповідаючи на запитання про те, що буде, якщо заборона все ж таки буде продовжена, перша віцепрем’єр заявила, що в такому разі Україна змушена розглянути запровадження дзеркальних заходів у відповідь.

"Не хотілося б вголос говорити і вважати, що це реалістичний крок, але, думаємо, що деякі дзеркальні заходи можуть бути застосовані", – сказала очільниця Мінекономіки.

Свириденко відмовилася коментувати вихід РФ із "зернової ініціативи" і сказала, що Мінекономіки візьме паузу, оскільки це питання перебуває у віданні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Читайте також: Понад 60% українського експорту припадає на ЄС, – Шмигаль

Як повідомлялося, заборона ЄС на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника з України до п’яти країни ЄС набула чинності 2 травня та замінила односторонні рішення цих країн про заборону імпорту, запроваджені в односторонньому порядку наприкінці квітня.

Єврокомісія 5 червня продовжила до 15 вересня вказані обмеження, вважаючи, що спровоковані таким імпортом проблеми ще не подолано. Однак після цієї дати представники зазначеної п’ятірки країн неодноразово заявляли про необхідність продовження цього терміну.

У середу п’ять центральноєвропейських членів ЄС – Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина – оголосили, що спільно проситимуть Євросоюз продовжити заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня.