Перейти к основному содержанию

Які підозри отримали депутати цього скликання: статистика (ФОТО)

04.04.2024
Опубликовано в Бизнес

Які підозри отримали депутати цього скликання: статистика (ФОТО)

Щонайменше 54 депутати Верховної Ради IX скликання отримали підозри у кримінальних злочинах, фактично це кожен восьмий обранець, серед яких і Олександр Дубінський

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "LB.ua".

Водночас ДБР розслідує справи щодо 19, яким повідомили про підозру. І це не враховуючи проваджень СБУ, Офісу Генпрокурора й інших правоохоронних органів. Це скликання ВРУ стало першим офіційно доторканним, завдяки чому значно простіше притягати нардепів до відповідальності. Проте точна кількість й імена тих, кому висунули підозри у кримінальних правопорушеннях, на жаль, невідомі. Головна причина — ім’я підозрюваної у вчиненні злочину особи не можна оприлюднювати до вироку суду.

Рух ЧЕСНО зібрав з відкритих джерел інформацію про 42 нардепів, щодо яких є підозри у кримінальних правопорушеннях від початку роботи Верховної Ради IX скликання. Серед них представники всіх парламентських фракцій і груп, окрім "Голосу". Найбільше підозр отримали депутати від «Слуги народу» й нині забороненої ОПЗЖ. Загалом нарахували 58 повідомлень про підозри нардепам за 26 різними статтями ККУ, найбільше депутатів отримали підозри в недостовірному декларуванні, держзраді й хабарництві.

В держзраді й участі у злочинній організації підозрюється й обранець від "Слуги народу" Олександр Дубінський (нині позафракційний). За даними слідства, він входив до складу злочинної організації, створеної ГРУ РФ, під позивним "Буратіно". За російські гроші поширював кремлівські наративи, зокрема, про втручання України у вибори в США.

Ще у листопаді 2023 року суд взяв під варту нардепа Олександра Дубінського, якого підозрюють у державній зраді. Тоді ж Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно підозрюваного в держзраді народного депутата Олександра Дубінського, а також майно його матері та колишньої дружини.

Нагадаймо, що Печерський районний суд визнав нардепа-зрадника від Київщини Дубінського винним у правопорушенні, пов’язаному з корупцією.

Нардепи з підозрами за службову діяльність

Нардепи з підозрами в держзраді