Перейти к основному содержанию

«Росія спробує нас добити»: Дикий дав прогноз на найближчий час

21.02.2024
Опубликовано в Бизнес

Читать на русском

«Росія спробує нас добити»: Дикий дав прогноз на найближчий час

«Росія спробує нас добити»: Дикий дав прогноз на найближчий час

З точки зору війни 2024 рік буде дуже важким, і може стати вирішальним. Таку думку висловив екскомандир взводу батальйону "Айдар", ветеран АТО Євген Дикий.

Як він зазначив у коментарі "Телеграфу", у лютому 2024 року Україна опинилася перед загрозою, яку за масштабом можна порівняти із початком повномашстабної війни. Проте тепер – у зовсім інших умовах.

"Початок війни ми зустріли абсолютно не підготовленими, однак і росіяни прийшли не на справжню війну, а на, фактично, каральну операцію, чим нам вдалося скористатися. З того часу Росія визнала нас дійсно серйозним ворогом і почала діяти відповідно до цього: з найбільшою мобілізацією після 1945 року, переведенням всієї економіки на військові рейки і неспівставно більшими ресурсами, аніж 2022-го. Натомість ми, натхненні перемогами 2022-го року і тим, що зламали Росії плани "спеціальної операції", фактично, проґавили 2023-й. Замість того, щоб так само втягуватись у повноцінну велику війну з дуже серйозним і дуже небезпечним ворогом, ми чомусь вирішили, що перемога у нас в кишені. На жаль, це зовсім не так", – пояснив він.

За словами Дикого, є ще одна проблема, якої не очікували не тільки в Україні, а й у Кремлі – блокування допомоги Україні з боку США експрезидентом Дональдом Трампом.

Крім того, проблемним місцем є мобілізація. Оскільки Україна зіткнулася з дефіцитом зброї та катастрофічною нестачею людей у війську, без мобілізації ресурсів не обійтися. При чому йдеться як про людські ресурси, так і про фінансові.

"У 2024 році Росія спробує нас добити. Так, незрівнянно вищою ціною, аніж це могло б статися у 2022-му, але вони готові її платити. Питання: чи готові ми платити свою ціну за те, щоб не дати їм цього зробити? Чи готові усі ми відмовитися від звичного життя і кинути всі сили на боротьбу з ворогом? Саме від цього залежатиме, яким буде 2024-й рік і, за великим рахунком, кінцевий результат", – додав він.

На думку ветерана АТО, в України є дуже серйозні шанси на перемогу. Проте з дефіцитом людей та снарядів перемагати складно.

"Якщо й надалі житимемо з величезним відривом тилу від фронта, ресурс тих, хто зараз тримає оборону, закінчиться ще до кінця 2024-го і шанси на відбиття цієї навали знижуватимуться в геометричній прогресії з кожним місяцем. Хоч би хто командував нашим військом – Залужний, Сирський чи Наполеон – з дефіцитом людей і снарядів перемагати вкрай складно", – пояснив Дикий.

Завершення війни у 2024 році перемогою України екскомандир взводу батальйону "Айдар" називає дивом. Реальних підстав для такого сценарію наразі немає, адже завершити війну швидко ми можемо лише якщо її програємо, каже Дикий. Він наголосив, що варто налаштовуватися на те, що третій рік війни не стане останнім воєнним роком для України.