Перейти к основному содержанию

У Єврокомісії попередили про складні переговори з Україною через експорт зерна

21.11.2023
Опубликовано в Бизнес

войцеховський,януш

Сільське господарство стане предметом непростих переговорів щодо вступу Києва до Євросоюзу.

Про це єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив у Брюсселі, де проходить Рада із сільського господарства та рибальства, передає Інтерфакс-Україна.

Єврокомісар наголосив, що з моменту початку війни в Україні та скасування митних бар’єрів ринок ЄС став найбільшим одержувачем українських продуктів харчування та сировини, особливо це відчули з боку ЄС сусідні з Україною країни.

За його інформацією, з початку війни український експорт до країн ЄС у грошовому вираженні зріс із 7 млрд євро до 13 млрд євро.

"Додаткова проблема в тому, що більша частина експорту залишилася в п’яти сусідніх країнах, включаючи Польщу – 5 млрд євро. Ми повинні не тільки стежити за цим, а й іноді реагувати. До війни основним напрямом постачання українських товарів були ринки Азії та Африки. Наразі найбільше отримує Європа", – сказав Войцеховський.

Він додав, що переговори щодо сільського господарства будуть важкими.

Єврокомісар підкреслив, що важливу роль відіграють коридори солідарності, якими українські товари транспортуються до Євросоюзу чи його портів. За його підрахунками, до вересня 2023 року за ними з України було вивезено 44,4 млн тонн зерна.

"Щомісячна потреба України в експорті становить близько 4,7 млн. тонн – це стосується всіх зернових. Рекордна пропускна спроможність коридорів солідарності склала 4 млн тонн", – уточнив Войцеховський.

Він підкреслив, що ці результати доводять, що весь український експорт можливий цим маршрутом, хоча необхідно знайти нові напрямки для такого транзиту.

Читайте також: В Офісі президента розповіли про схему виведення мільярдів доларів за кордон під час війни через схеми з зерном

Як повідомлялося, Болгарія, Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія закликали Європейську комісію продовжити фінансову підтримку своїх фермерів, які нібито постраждали від імпорту українського зерна.

Нагадаймо, у вересні 2023 року Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт української сільгосппродукції до п’яти східних країн ЄС, яку запровадили через скарги місцевих фермерів. Але три держави – Польща, Словаччина та Угорщина – оголосили про односторонні обмеження на український імпорт.

У відповідь Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, відповідно до правил та процедур вирішення спорів в рамках Угоди про заснування Світової організації торгівлі (СОТ).

Автор: Михайло Орлюк