Перейти к основному содержанию

Ціни на газ у Європі впали до мінімуму з літа

15.01.2024
Опубликовано в Обзоры

газ,євросоюз

Спотові ціни на газ у Європі впали до мінімуму із серпня минулого року попри проблеми із постачанням скрапленого газу з Катару через Червоне море.

Вартість лютневого ф’ючерса на хабі TTF у Нідерландах впала у понеділок на 7% – до 29,74 євро за МВт-год або близько $342 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі ICE Futures.

Газ дешевшає незважаючи на те, що минулого тижня Катар призупинив рух LNG-танкерів Червоним морем до Євроапи після ударів США та союзників по базах хуситів у Ємені.

За даними Bloomberg, щонайменше п’ять катарських LNG-танкерів призупинили рух цим маршрутом із п’ятниці, 12 січня. Катар є другим після США постачальником скрапленого газу до Європи, минулого року ця країна зайняла близько 13% європейського ринку.

Однак запаси газу в європейських сховищах залишаються високими, а попит відносно низьким. За даними Gas Infrastructure Europe, європейські сховища посеред зими заповнені на 79,72%.

Читайте також: Катар призупинив постачання газу до Європи через Червоне море, – Bloomberg

"Попит на газ у всьому Європейському Союзі залишався значно нижчим доконфліктних рівнів у 2023 році, і протягом більшої частини року також був нижчим за рівні 2022 року, які вже були нижчими", – зауважив аналітик RBC Europe Ltd. Аднан Данані.

У Великій Британії, Франції та Німеччині – найбільших енергетичних ринках регіону – на початку цього тижня прогнозується низька температура, що підвищить попит на газ для опалення та виробництва електроенергії.

Проте низьке промислове споживання, високі запаси та значний імпорт LNG до країн північно-західної Європи можуть стримати зростання цін. Але невдовзі у Цнтральній Європі відбудеться значний зсув у бік теплішої погоди, що сприятиме подальшому їх зниженню.

Автор: Михайло Орлюк