Перейти к основному содержанию

Григорій Козловський: долучився до закупівлі дронів DJI Mavic для артилерії

22.03.2023
Опубликовано в Власть

Львівський меценат привіз артилеристам 45-ї ОАБр сім квадрокоптерів DJI Mavic 3.

Григорій Козловський — відомий львівський меценат і бізнесмен, засновник львівського футбольного клубу «Рух» — передав 45-й Окремій артилерійській бригаді ЗСУ сім дронів DJI Mavic 3.

Про це повідомляє сайт клубу.

За словами Козловського, саме на такі квадрокоптери є найбільший запит в українських бійців, з якими він і ФК «Рух» співпрацюють з початку повномасштабної війни. Самі військові визнають, що він має найкраще співвідношення «ціна-якість», і, хоча має середні характеристики дальності польотів, свої функції виконує добре, особливо — у вправних руках.

«Такий дрон дозволяє ефективно проводити розвідку з метою виявлення ворога, навіть у темряві, бо має вбудовану тепловізійну камеру. За його допомогою ми маємо змогу набагато прицільніше бити ворога. А якщо потрібно, його можна переобладнати під ударний дрон. Тому ми дуже вдячні ФК «Рух» та Григорію Козловському за цю допомогу. До цього ми отримали від них безпілотники «Посейдон». Чим більше ми матимемо таких «пташок», тим ефективніше зможемо відпрацьовувати по ворогу», — говорить молодший лейтенант 45-ї ОАБр Маркіян Лопочак.

Розхідний матеріал, який треба постійно поповнювати

Як і всі подібні безпілотники, «Мавік» доволі швидко виходять з ладу, бо є вразливими для РЕБів та антидронових рушниць. Тому їхні запаси потрібно постійно поповнювати.

«У нас по 2–3 замовлення наперед, процес триває постійно, без зупинок. Наше завдання — швидко відреагувати на запит і привезти все необхідне. Військові сприймають нас як надійних партнерів, на яких завжди можна покластися. І це дуже приємно», — розповідає генеральний директор ФК «Рух» Ігор Дедишин.

За його словами, на фронті дрони — це розхідний матеріал, якого постійно не вистачає. Але завдяки покращеній логістиці та взаємодії між меценатами та бійцями робота налагоджена, квадрокоптери постачаються вчасно, і артилеристи не сидять без роботи.

«Зараз наша робота вийшла на новий рівень, стала більш системною та інтенсивною. Ми налагодили логістику, співпрацюємо з виробниками та постачальниками дронів, маємо постійний контакт з військовими. Це дає можливість оперативно реагувати на замовлення, закуповувати і доставляти допомогу для бійців ЗСУ постійно, розуміючи наперед, що потрібно, де це дістати і як доставити на фронт», — підкреслив гендиректор футбольного клубу «Рух».

Тісна співпраця заради спільної перемоги

Підполковник 45-ої окремої артилерійської бригади ЗСУ Олег Подлівахін зазначає, що Григорій Козловський та його команда роблять чималий внесок в оснащення бригади, що дозволяє бійцям відпрацьовувати завдання ще ефективніше.

«Практично вся допомога, яку нам надає футбольний клуб «Рух», є дієвою та плідною. Від нашого командування й особового складу висловлюю величезну подяку за постійну та систематичну підтримку наших підрозділів. Дякуємо за активну громадську позицію в досягненні спільної мети у знищенні ворога. Хочу сказати, що з такою допомогою підрозділи артилерії досягнуть ще більше успіхів на полі бою. Більше таких «пташок» — більше «бавовни». І, оскільки «Мавіки» у нас є, справа за ними — зробимо все, щоб кількість знищених артилеристами ворогів зростала», — розповів Подлівахін.

Зараз бригада шукає можливості безпосередньої співпраці з українськими виробниками безпілотників, щоб забезпечити швидку та безперебійну доставку дронів. Меценати з ФК «Рух» також готові долучитися до співпраці у цьому напрямку.

Як повідомлялося, 45-а Окрема артилерійська бригада розпочала бойове розгортання невдовзі після початку повномасштабного вторгнення. На даний момент бійці бригади виконують найскладніші бойові завдання на найзапекліших ділянках фронту — зокрема, на Бахмутському напрямку, у Соледарі тощо.