Перейти к основному содержанию

Начальник Львівської поліції Олександр Шляховський живе милостинею доброзичливців

03.01.2023
Опубликовано в Власть

Поки армія захищає Україну на фронті, у глибокому тилу не дрімає поліція – вона успішно чистить кишені українців від надлишків валютних накопичень. Принаймні так вважає львівська поліція, яка наприкінці грудня організувала наїзди на пункти обміну валют у Львові.

За даними редакції, передноворічний рейд приніс загальним підсумком поліцейським щонайменше 30 мільйонів гривень. Схема проста — в обмінники по дзвінку «постраждалого» вламується поліція і негайно проводить обшук. Після цього обшуку в пунктах обміну валют зникає як сама валюта, так і оргтехніка.

Один із епізодів стався 27 грудня. Одна із мешканок Львова домовилася про купівлю криптовалюти. Оскільки продавець криптовалюти перебував за кордоном, вони домовилися про те, що покупець прийде в один із обмінників, там касир перевірить справжність грошей, після цього на криптогаманець покупця продавець перерахує криптовалюту USDT, а гроші залишаться в обміннику.

Спочатку так і було: касир перевірив гроші, підтвердив продавцю криптовалюти їхню справжність і наявність, той перерахував крипитовалюту USDT на гаманець покупцю. Але далі події пішли дещо за іншим планом: відразу після того, як покупець перевірила наявність криптовалюти на своєму віртуальному гаманці, вона заявила, що касир обмінника не віддає їй 11 000 доларів, які були нібито передані для перевірки. І викликала поліцію. За хвилину в обмінник вдерлися співробітники Львівського райуправління поліції №1 під керівництвом слідчої Марцинюк.
І провели обшук. Причому без достатніх правових підстав – рішення суду, природно, не було. До того ж, оперативність правоохоронців просто вражає – вони прибули на виклик «потерпілої» буквально за хвилину.

Подробиці події можна прочитати тут: У Львові поліцейські з благословення начальника управління Олександра Шляховського “трусять” обмінники валюти.

Закінчився «обшук» так, як і слід було очікувати: у пункті обміну валют було «вилучено» гроші та системний блок, на якому зберігаються записи камер спостереження. Однак тут пані Марцинюк підвів професіоналізм – записи з камер збереглися у хмарному сховищі, що стало для поліції сюрпризом.

Що тепер робитиме начальник Львівської обласної поліції Олександр Шляховський, із благословення якого й пройшла ця блискуча експропріація, невідомо. Але, здається, він особисто не постраждає – досвід «розрулювання» складних ситуацій у нього чималий.

Особливо з огляду на стрімку кар’єру, яку зробив пан Шляховський. Адже ще зовсім недавно – у 2016 році – він був заступником у міліції Броварів. І став одним із тих, хто провалив усі тести при реформуванні системи МВС. Але відновився в органах через суд і продовжив кар’єру, причому різко пішов у гору: Шляховський став заступником начальника обласного Главку, звідти поїхав керувати поліцією Закарпаття, а на початку 2021-го очолив поліцію Львівщини. У тому ж 2021 Зеленський присвоїв йому звання генерала поліції третього рангу.
Це все (і відновлення в органах, і кар’єрне зростання, і нове звання) сталося незважаючи на якісь дива в деклараціях «бідного, але чесного» поліцейського. Тут все за класикою: святий мент не має нічого, крім зарплати, і всіма додатковими благами його обдаровують доброзичливці з-поміж шанувальників. І трішки допомагають родичі.

Декларація Шляховського зараз недоступна, але вона не є секретом. Нині у власності Олександра Шляховського немає ні автомобілів, ні земельних ділянок, ні будинки чи квартири. Хоча у 2011 році Олександр Шляховський потрапив до списку правоохоронців, які отримали ордер на квартиру у Броварах на вулиці Москаленка. Цьогорічний голова Львівської поліції розповів, що житло приватизував, але згодом продав.
Тож родина поліцейського безкоштовно користується квартирою площею 81,5 квадратних метрів у тих самих Броварах. Квартира належить мамі поліцейського – Валентина Шляховська стала її власницею у 2013 році.

Дружина Олександра Шляховського є співзасновницею адвокатського об’єднання «Правовий альянс» (мабуть, саме її кваліфікована допомога допомогла чоловікові відновитись у поліції). Разом із батьками володіє двокімнатною квартирою у столиці. Ірині Шляховській належать п’ять земельних ділянок у селищі Дударків, загальна площа яких становить 14,6 тис. кв.м, та земельна ділянка площею 897 кв.м у селищі Литки Київської області.

Нерухомість має і поліцейська теща: у власності Ольги Прудкої дві ділянки загальною площею 0,36 га. Один – для ведення особистого селянського господарства, інший – для будівництва та обслуговування житлового будинку. Також вона володіє двома будинками. Один із них – 61,6 квадратних метрів, поряд – на 257,7 квадратних метрів.
У власності сім’ї керівника поліції Львівщини є лише вантажний автомобіль, який належить дружині Ірині. В останній декларації Олександр Шляховський вказує, що їздить двома машинами: Toyota Camry (2014) та Mazda 3 (2017). Вони належать якимсь Ірині Дідух та Юлії Полонській. Остання має майно в тому ж Дударкові, де і дружина, і теща поліцейського мають нерухомість.

У 2020 році Шляховський розпоряджався службовим житлом площею 53,6 кв.
Крім того, на праві безоплатного користування Шляховський розпоряджається житловим будинком площею 92,4 кв.м у селищі Калини.

До переведення на Закарпаття у 2020 році в поліції Київської області Шляховський заробив 74,6 тисяч гривень. Очолюючи Закарпатську поліцію – вже 570 тис. гривень. Його дружина у цей період заробила 58,8 тис. гривень у ТОВ «А.М.А. Лекс Груп». Їхні діти отримали подарунків у грошовій формі на 60 тисяч гривень. Згідно з останньою доступною декларацією, у подружжя немає заощаджень.

Загалом, майже як серіал про даішника, який не бере хабарів, від колег нашого президента: бідний, чесний, з німбом святого.

Хоча в нормальній країні лише даних із декларації Шляховського вистачило б для антикорупційного розслідування. Але у нашій він отримує замість в’язниці звання генерала.