Перейти к основному содержанию

Ігор Сапожко зачищає депутатський корпус міськради

23.12.2022
Опубликовано в Власть

Депутата Броварської міськради Лесю Чернюк, яку хочуть позбавити депутатського мандата через конфлікт з керівництвом міста, 25 листопада, не пускали на партійну конференцію.

Фактично мер Броварів Ігор Сапожко намагається зачистити в міськраді нелояльних до себе людей, які намагаються вивести на чисту воду корупціонерів, які «умикнули» 6,2 млн грн з бюджету.
Задля збереження влади у Броварах «вічний» мер Броварів Сапожко включив репресивну систему проти депутатів міськради. Причому – з власної політсили. Партія мера Броварів – «Команда Ігоря Сапожка «Єдність» – вирішила позбутися незручних депутатів. При цьому, силові методи, які використовує очільник міста посеред війни, викликають у спостерігачів серйозні зауваження.

У п’ятницю, 25 листопада, була зібрана партійна конференція, на яку приватна охорона Ігоря Сапожка не пустила депутата міськради від «Єдності» Олесю Чернюк.

Варто зазначити, що спусковим гачком для цих дій Сапожка стала скандальна корупційна історія. Під час сесії міськради Броварів 17 листопада Олеся Чернюк разом із шістьма членами представниками «Єдності» проголосувала за створення тимчасової контрольної комісії  з перевірки використання бюджетних коштів.

Йдеться про 6,2 млн грн, які таємно від депутатів міської ради управління житлово-комунального господарства сплатило на користь ТОВ «БЗБК». На що пішли ці гроші теж залишилося секретом. Загалом, за створення комісії в цілому проголосували 23 із 34 присутніх на сесії депутатів.

 

Реакція з боку Сапожка, який стояв за даним рішенням, не забарилася: він вирішив зібрати партійну конференцію щоб позбавити мандатів Чернюк та шістьох депутатів, які голосували за створення комісії.

Далі почалося найцікавіше: депутат Чернюк в супроводі юриста і свого помічника прибула на засідання конференції на Олега Онікієнка, 8- А, де розташоване ТОВ «СПМК-2 «Теплицятехмонтаж» (керівник –  Олександр Каднай).

Проте протягом години – спочатку охорона підприємства «Комкон Груп» (її ще називають «армією Сапожка»), а потім і організатор конференції Олег Чуканов та депутат від команди Ігоря Сапожка – Микола Зінченко, не дозволяли депутатці, її помічнику і юристу потрапити в залу засідань. Також охоронці «Комкону» не дозволяли потрапити на конференцію і представникам трьох ЗМІ.

 

Показово те, що поліція продемонструвала готовність обслуговувати інтереси Ігоря Сапожка. Приїхала група поліції охорони, відома у місті тим, що саме вона виїжджає на «замовлення» голови місцевої поліції Кирила Самойленка в разі так званих «проблемних» викликів, щоб потягнути годину, замість того, щоб відразу присилати слідчо-оперативну групу, яка мала дослідити незаконне блокування депутата.

 

Епічною вийшла розмова між поліціантом-охоронцем та приватним охоронцем. Правоохоронці запитали у старшого охоронця у чому справа і з чим пов’язані їхні дії. Той відповів: «Господар сказав – нікого не пускати». Поліція запитала: а хто хазяїн?. Відповідь не забарилася: «Сапожка».

 

Поліція від цієї відповіді явно знітилася і розбиратися далі не схотіла.

 

Але оскільки вирішити тихо проблему не вийшло, нарешті на місце інциденту приїхала слідчо-оперативна група. Поліціанти за зверненням юриста депутатки та журналіста одного з видань склали два протоколи про вчинення кримінального правопорушення – перешкоджання професійній діяльності.

Депутат Олеся Чернюк все ж таки змогла потрапити на конференцію. За її словами, серед інших питань виносилося і питання про відсторонення від виконання депутатських повноважень не лише її, а й Сергія Богуцького, Тетяни Троценка, Олександра Голубовського, Олександра Корсуна, Володимира Левенцова та Діані Лудченко. При цьому депутатів на конференцію не запросили.

Причина репресивних рішень з боку Сапожка є те, що вони підтримали пропозицію Сергія Богуцького про створення тимчасової контрольної комісії та не порадилися з керівництвом фракції. Пропозицію щодо відгуку депутатів подадуть на розгляд керівництву партії. Тобто Ігореві Сапожку.

Тепер вище зазначені депутати чекатимуть на засідання найвищого органу керівництва партії та прийняття рішення.

Наразі є всі підстави говорити, що Сапожко продовжує монополізовувати владу в місті, займаючись відстороненням депутатів, які намагаються зупинити корупцію – його корупцію – у Броварах.