Перейти к основному содержанию

Реконструкція Олександрівської лікарні “з'їсть” ще 38,5 млн бюджетних гривень

30.11.2022
Опубликовано в Власть

Олександрівська клінічна лікарня Києва за 38,5 млн гривень замовила продовження реконструкції приймального та ще кількох відділень (яких саме – невідомо), а також благоустрій території та протизсувні роботи, які за чотири останні роки вже поглинули понад 100 млн бюджетних гривень. Цього разу підряд дістався столичному ТОВ “Агранбуд”, яке і до цього було щедро обдаровано підрядами цієї лікарні на проведення ремонтних робіт в різних корпусах, а також має тісний зв'язок з компанією, яка розпочала реконструкцію Олександровської лікарні в жовтні 2019 року. До “Агранбуда” цією реконструкцію займалося ТОВ “Нідком”, яке пов'язували з першим заступником голови КМДА Миколою Поворозником.

Як стало відомо  з оголошення електронної системи ProZorro, 17 листопада 2022 року комунальне некомерційне підприємство "Олександрівська клінічна лікарня Києва"* уклало з ТОВ “Агранбуд”** договір на реконструкцію приймального відділення та спеціалізованих відділень (яких саме – не уточнено) сьомого поверху Олександрівської клінічної лікарні, а також благоустрій території та протизсувні роботи на вул. Шовковичній, 39/1. Ціна договору склала 38,5 млн гривень.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

 

Згідно з договором, підрядник до 21 грудня 2022 року повинен виконати електромонтажні роботи, роботи з облаштування систем водопостачання, каналізації, опалення, вентиляції, зв'язку, відеоспостереження, контролю доступу, радіофікації, лікувального газопостачання, охоронної, пожежної та палатної сигналізації.

Конкуренцію в тендері ТОВ “Агранбуд” склали ТОВ “Укрспецстрой” та ТОВ “БК КБР”, які запропонували вигідніші ціни, але їх пропозиції були відхилені. ТОВ “Укрспецстрой”, як пояснили в тендерному комітеті КНП, не надало 8 документів, серед яких розрахунок тендерної ціни, проект договору та статут, а ТОВ “БК КБР” – не надало розрахунок загальновиробничих та адміністративних витрат для виконання вказаної реконструкції.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Відмітимо, що за даними ProZorro, на реконструкцію приймального відділення та спеціалізованих відділень Олександрівської лікарні, а також благоустрій території та протизсувні роботи на вул. Шовковичній, 39/1 всього було укладено 4 договори на 140,05 млн гривень (з урахуванням нинішнього). Ще 18,52 млн гривень “потягнули” проектні роботи, консультаційні послуги, технічний та авторський нагляд.

Перший договір на роботи з реконструкції був підписаний "Олександрівською клінічною лікарнею Києва" в жовтні 2019 року з ТОВ “БК “Анта”***. Ціна вказаного договору складала – 60,2 млн гривень, проте згодом, через зменшення обсягів робіт, була зменшена і в підсумку підряднику було сплачено 58,71 млн гривень. За ці кошти “БК компанія “Анта” повинна була виконати загальнобудівельні та електромонтажні роботи, роботи над влаштуванням систем опалення, вентиляції, водопостачання, каналізації, сигналізації, зв'язку та лікувального газопостачання.

Другий договір (ціна – 36,04 млн гривень, оплата по договору – 35,77 млн гривень) було укладено з ТОВ “Нідком”**** в червні 2020 року. Підрядник зобов’язувався замінити вікна та двері, оновити внутрішнє оздоблення стін та стель, прокласти кабелі, облаштувати системи опалення, вентиляції, кондиціювання, каналізації, встановити санітарно-технічне обладнання, розподільні щити та світильники. 29 грудня 2020 року сторони уклали ще один договір ціною майже 6,8 млн гривень на виконання додаткових робіт в рамках вказаної реконструкції, а саме – влаштування вентиляції на шостому (кардіологічне відділення) та сьомому (неврологічне відділення) поверхах, а також кондиціонування на шостому поверсі. Ці роботи підрядник повинен був завершити за три дні.

Читайте: За 36 млн гривен реконструируют несколько отделений Александровской больницы

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "Агранбуд" зареєстровано в 2018 році в Києві. Засновник, кінцевий бенефіціар та керівник – Володимир Шкуренко, який прописаний в смт Петропавлівка Луганської області.

За даними Clarity Project, в результаті участі в публічних закупівлях ТОВ "Агранбуд" уклало 27 договорів на 169,83 млн гривень. На найбільшу суму коштів – 157,88 млн гривень – ця фірма отримала підрядів від КНП “Олександрівська клінічна лікарня Києва". Крім нинішнього договору, лікарня в поточному році замовляла у “Агранбуду" поточний ремонт приміщень корпусу №7, в 2021 році – поточний ремонт приміщень 1, 2 поверху корпусу № 4, в 2019 році – реставрацію приміщень корпусу №3, а в 2018 році – капітальний ремонт приміщень корпусу №7.

Два договори на ремонтні роботи в приміщеннях корпусу №7, по яким ТОВ "Агранбуд" було сплачено 23,5 млн гривень, потрапили в поле зору правоохоронних органів. 7 березня 2019 року Київська міська прокуратура №5 внесла до ЄРДР відомості про  кримінальне провадження (№42019101050000063) за ознаками присвоєння, розтрати чи заволодіння чужим майном. Згідно з матеріалами справи, ТОВ "Агранбуд" залучило для виконання будівельно-монтажних робіт субпідрядні організації з ознаками “фіктивності”.

Читайте: Прокуратура заинтересовалась ремонтом старейшей больницы Киева

ТОВ “БК Анта” зареєстровано в 2018 році в Києві. Засновник та керівник – Сергій Новожен, який прописаний за місцем реєстрації ТОВ “БК “Анта” в столичній квартирі по вул. Туполєва.

За результатами участі в публічних закупівлях ТОВ “БК Анта” підписало 34 договори на суму 356,44 млн гривень. Найбільший замовник – столичне КП “Інженерний центр”, яке віддало цій фірмі 15 підрядів на 218,43 млн гривень.

Читайте: В Днепровском районе Киева нежилые помещения превратят в две амбулатории

Сергій Новожен також є співзасновником (99,9%) ТОВ “Гудберрі”, що спеціалізується на вирощуванні овочів, баштанних культур, коренеплодів та бульбоплодів. До 2019 року ТОВ “Гудберрі” мало один номер телефону (+380674070271) із згаданим ТОВ "Агранбуд". Крім цього, другий засновник ТОВ “Гудберрі” Іван Шевченко до березня 2020 року був кінцевим бенефіціаром ТОВ "Агранбуд".

ТОВ “БК Анта” та ТОВ "Агранбуд" об'єднує спільне кримінальне провадження №42020100000000188, яке з травня 2020 року розслідують слідчі Шевченківського УП ГУНП у Києві за підозрою у розтраті бюджетних коштів посадовими особами КП “Інженерний центр”. Правоохоронці з'ясували, що протягом 2018-2020 років це комунальне підприємство Київської міськдержадміністрації (КМДА) уклало з рядом фірм, серед яких значаться ТОВ “Агранбуд”  та ТОВ “БК “Анта”, договори на виконання будівельних та ремонтних робіт за кошти місцевого бюджету, але роботи проводились неякісно, а у деяких випадках не проводились взагалі.

ТОВ “Нідком” зареєстровано в 2017 році в Києві, наразі має реєстрацію в Борисполі. Статутний капітал – 430 тис. гривень. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових приміщень. Засновники – Олександр Шишкін (66%) та Леонід Дорош (34%). Директор – Максим Лазаренко.

Леонід Дорош також є співвласником ТОВ “Армабуд ЛТД Компані”, ТОВ “Деревяна оселя” та ТОВ “Сапсан Рест”. Відмітимо, що одним із бізнес-партнерів Леоніда Дороша по ТОВ “Сарсан Рест” є Олександр Чуняк. Людина з такими самим ПІБ є помічником депутата Верховної Ради Олега Семінського (фракція “Слуга народу”).

До кінця 2019 року серед співзасновників ТОВ “Нідком” була Олександра Ринк, яка, за даними екс-радника мера столиці Максима Бахматова, в цей час була журналісткою та нареченою сина першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника – Юрія. З початку 2020 року Олександра Ринк покинула “Нідком”, це, як зазначав Бахматов, сталося після її одруження з Юрієм Поворозником, прізвище якого вона взяла. Одразу після оприлюднення вказаної інформації Бахматовим Микола Поворозник заявив, що подає на нього до суду через “поширення неправдивої інформації”. Також Поворозник повідомив, що звернувся до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з вимогою оперативно провести повну та неупереджену перевірку інформації, поширеної у соцмережах та ЗМІ з приводу членів його сім'ї. На початку серпня поточного року Максим Бахматов повідомив, що позову Миколи Поворозника або його представників до суду подано не було.

Читайте: Микола Поворозник зблефував, що позивався на Максима Бахматова за поширення дезінформації

ТОВ “Нідком” почало перемагати в публічних закупівлях з травня 2019 року. З того часу компанія отримала 44 підряди на 731,19 млн ​​гривень. Найбільші замовники – столичні медзаклади. Зокрема, з "Київською міською клінічною лікарнею №1" було укладено 7 договорів на 256,33 млн гривень, з "Київською міською клінічною лікарнею №7" – 4 договори на 105,80 млн гривень, з "Олександрівською клінічною лікарнею" – 3 договори на 64,68 млн гривень.

КНП “Олександрівська клінічна лікарня Києва” створено Київрадою в 1995 році. Лікарню очолює Людмила Антоненко.

В березні 2022 року засновниця правозахисного центру “Дія” Олександра Дворецька заявила, що Людмила Антоненко забороняє працівникам лікарні приймати гуманітарну допомогу без погодження з нею і за посередництвом Фонду Вадима Столара – депутата Верховної Ради від забороненої ОПЗЖ і за сумісництвом її двоюрідного брата. У вересні поточного року київський блогер Олександр Барабошко уточнив, що Людмила Антоненко забороняє працівникам приймати гуманітарну допомогу від волонтерів, окрім як від фонду Вадима Столара, який, до слова, під час війни перебуває за межами України.

Читайте: Керівництво Олександрівської лікарні не допускає волонтерів, окрім Фонду Столара – блогер

“Олександрівська клінічна лікарня Києва” підпорядкована Департаменту охорони здоров’я КМДА, яким з жовтня 2017 року керує Валентина Гінзбург (на колажі по центру). Діяльність цього департаменту координує заступниця голови КМДА Ганна Старостенко (на колажі праворуч).

Читайте: З 24 лютого 2022 року КМДА витратила на медичні закупівлі 850 млн гривень

З 21 грудня 2017 року до 31 грудня 2020 року роботу Департаменту охорони здоров'я КМДА координував та контролював, а потім до 10 лютого 2022 року тільки координував перший заступник голови КМДА Микола Поворозник (на колажі ліворуч).

Раніше  повідомляла, що в квітні 2020 року Микола Поворозник потрапив в корупційний скандал і 18 квітня 2020 року його було усунуто від виконання обов'язків у зв'язку з розслідуванням справи про отримання хабара. За версією слідства, через посередника Микола Поворозник вимагав неправомірну вигоду у розмірі 125 тис. доларів США від представника компанії-забудовника, за які він нібито обіцяв вплинути на ухвалення рішення щодо погодження містобудівних умов та обмежень на проектування (МУО).

У вересні 2020 року журналіст і блогер Олександр Зубченко повідомив, що ситуацію з кримінальною справою, до якої нібито має відношення Микола Поворозник, використовує “смотрящий” Денис Комарницький, щоб “тримати його на гачку”. 

7 березня 2021 року на своїй сторінці у Facebook Микола Поворозник раптом заявив, що досудове розслідування справи про хабарництво, з якою пов'язували його ім'я, завершено та передано до суду. При цьому ні він, ні будь-хто інший із працівників КМДА не є сторонами або учасниками цього кримінального провадження.

Читайте: Взятка и Поворозник. Расследование продлили, застройщика удовлетворили

* КНП "Олександрівська клінічна лікарня Києва" (код ЄДРПОУ: 01994095)

** ТОВ “Агранбуд” (код ЄДРПОУ: 42143944)

*** ТОВ “БК “Анта” (код ЄДРПОУ: 42126756)

**** ТОВ “Нідком”  (код ЄДРПОУ: 41564138)