Перейти к основному содержанию

Забудовники скандального “50Avenue” на просп. Перемоги не полишають спроб узаконити свій проєкт

13.10.2022
Опубликовано в Власть

Обслуговуючий кооператив (ОК) “Ексон Прем'єр Шулявська” не полишає спроб побудувати багатофункціональний висотний комплекс “50Avenue” на просп. Перемоги, 50-А. Забудовник в судовому порядку продовжує добиватися того, щоб профільний департамент Київської міськдержадміністрації (КМДА) надав йому дозвіл проєктувати це будівництво. Крім того, даний кооператив, схоже, і надалі буде оскаржувати минулорічний припис від Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ), яка заборонила проведення будівельних робіт через порушення законодавства. Паралельно з цим, власник землі під запланованим комплексом – ТОВ “Шулявка” – нещодавно намагався через суд скасувати рішення Київради щодо викупу цієї ділянки в комунальну власність задля створення на ній зеленої зони. Тому в історії забудови, яка може зайняти частину скверу “Слава танкістам” і вплинути на функціонування столичного метрополітену, ще рано ставити крапку.

Як стало відомо , найближчим часом має відбутися засідання Касаційного адмінсуду Києва за позовом ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” (*) до Департаменту містобудування та архітектури КМДА (справа №640/9995/20).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

4 жовтня 2022 року було призначено склад суддів, які будуть розглядати касаційну скаргу згаданого кооперативу.

У рамках цієї справи ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” намагається “змусити” чиновників КМДА видати йому містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування будівництва багатофункціонального комплексу (БФК) на просп. Перемоги, 50-А (кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:88:093:0026). Вказаний департамент столичної міськдержадміністрації з червня 2018 року по квітень 2020 року 16 разів відмовив цій організації у видачі даного документа. У суді оскаржується саме відмова від 15 січня 2020 року, яка була обгрунтована "невідповідністю намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні" (будувати те, що хоче кооператив, на цій землі не можна згідно з Генпланом. – ).

11 листопада 2021 року Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов ОК “Ексон Прем'єр Шулявська”, визнавши протиправним наказ про відмову та зобов'язавши чиновників повторно розглянути заяву цього кооперативу про видачу МУО. Втім, 31 серпня 2022 року Шостий апеляційний адмінсуд, за результатами розгляду скарги Департамента містобудування та архітектури КМДА, повністю відмовив ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” у задоволенні його вимог. У кооперативі не погодились з таким вердиктом служителів Феміди та ініціювали подальший розгляд даної справи в касаційній інстанції.

Крім того, у провадженні ОАСК наразі знаходиться позов ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” до ДІАМ. Кооператив вимагає визнати протиправним та скасувати припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт, який вказаний орган виніс за результатами перевірки об'єкта будівництва на просп. Перемоги, 50-А, що була здійснена у жовтні-листопаді 2021 року. Тоді ДІАМ встановила, що ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” допустило порушення, передбачене абзацом третім п.3 ч.2 статті 2 Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" (виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їх виконання на об'єктах, що за класом наслідків (відповідальності) стосуються об'єктів із значними наслідками (СС3)), що і послугувало причиною “негативної реакції” з боку ДІАМ.

16 листопада 2021 року ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” добився від ОАСК зупинення дії цього припису в якості міри забезпечення позову. Тобто, такий припис було визнано недіючим на період судового спору – допоки служителі Феміди остаточно не встановлять його законність або незаконність. Проте ДІАМ подала апеляційну скаргу про скасування відповідної постанов ОАСК і 6 липня поточного року Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив вимоги чиновників.

Ще один судовий спір, який стосується цього будівництва, було ініційовано ТОВ “Шулявка” – власником ділянки на просп. Перемоги, 50-А. 4 липня 2022 року ОАСК відмовив цій компанії у задоволенні її позову про визнання протиправним і скасування рішення Київради №1450/1491, згідно з яким столичний муніципалітет доручив Департаменту земельних ресурсів КМДА провести із ТОВ “Шулявка” переговори щодо викупу вказаної землі (орієнтовна вартість – 24 млн гривень) – задля того, щоб надалі облаштувати на цій території парк або сквер. Свої вимоги позивач мотивував тим, що законодавство України не передбачає викуп місцевою владою ділянок саме для створення скверів. Втім, служителі Феміди вирішили, що такі доводи не є переконливими. Чи планує ТОВ “Шулявка” оскарження згаданого рішення Київради в апеляційній інстанції, наразі у відкритих джерелах інформації немає.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Зазначимо, наразі проведення будівельних робіт на просп. Перемоги, 50-А, схоже, заморожено – про це, наприклад, свідчать дані порталу “ЛУН”. Офіційний сайт проєкту "50Avenue" станом на сьогоднішній день не працює.

Як раніше повідомляла , на просп. Перемоги, 50-А заплановане будівництво БФК "50Avenue", який, ймовірно, складатиметься з двох “веж” заввишки 34 та 48 поверхів (судячи з усього, вони будуть об'єднані стилобатом). У цьому БФК забудовники мають намір облаштувати квартири (можливо, апартаменти без права "прописки"), офіси та магазини. Також передбачається, що під будинком обладнають підземний паркінг, а на даху – басейн.

Даний об'єкт хочуть звести на ділянці площею 0,31 га – фактично в межах скверу “Слава танкістам”, над тунелем між станціями метро “Шулявська” та “Політехнічний інститут”. З 2004 року даною землею володіло ТОВ "Рінко", у 2010 році її власником стало ТОВ "Шулявка", а з 2018 року цю ділянку на підставі договору суперфіція (договір на право забудови землі. – ) використовує ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" . Ця земля офіційно призначена "для будівництва, експлуатації та обслуговування торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм та озелененням скверу".

Читайте: Судьбу скандального строительства ЖК на проспекте Победы, 50-А определит суд

Плани щодо зведенню цього комплексу викликали чималий резонанс у суспільстві. Справа в тому, що власник та користувач ділянки не мають ні картки на порушення благоустрою від КМДА, ні МУО на проектування будівництва даного об'єкта. Більше того – у жовтні 2021 року у Міністерстві розвитку громад та територій України заявили, що забудовники використовують фальшивий дозвіл на проведення будівельних робіт, датований 30 грудня 2010 року. 

Читайте: Застройщиков скандального МФК “50Avenue” на просп. Победы, 50-А уличили в использовании фальшивых документов

При цьому раніше в КП “Київський метрополітен” повідомляли, що це будівництво загрожує непередбаченими наслідками техногенного характеру для столичної підземки, а Нацполіція ще в лютому 2020 року відкрила кримінальне провадження за фактом можливої ​​незаконності цих робіт. Про плани завадити проведенню даних робіт повідомляли і в Київраді, проте єдине, на що спромоглася столична влада – це прийняти досить суперечливе рішення щодо викупу ділянки на просп. Перемоги, 50-А, про яке повідомлялось вище. Ще при підготовці до його затвердження окремі депутати вказували на те, що більш ефективним заходом реагування на ці роботи стало би звернення до суду із вимогами про знесення даного об'єкта будівництва.

Читайте: Киевсовет решил выкупить землю под скандальной стройкой в сквере “Слава танкистам”

За даними аналітичної системи Youcontrol, київське ТОВ "Рінко" (перший власник землі на просп. Перемоги, 50-А) було зареєстроване у жовтні 1995 року. Засновниками компанії вказані мешканець Києва Сергій Перекрест (також значиться керівником цього ТОВ) та громадянин України Віктор Слюсар, який проживає в Литві (кінцевий бенефіціар цієї компанії). Столичне ТОВ "Шулявка" (нинішній власник землі) було створено у червні 2007 року. Кінцевим бенефіціаром компанії є згаданий вище Віктор Слюсар, керівником – Ніна Янкаускас.

Київський ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” (суперфіціар ділянки, ймовірний замовник будівництва) було зареєстровано у квітні 2017 року. Засновниками кооперативу є американська компанія “Exon Group LLC”, а також мешканець Києва Іван Влад та громадянин Ізраїлю Йозеф Москович (на колажі), який проживає в селі Петропавлівська Борщагівка Київської області (останні двоє вказані як кінцеві бенефіціари цього ОК). Керівником кооперативу вказано Михайла Бокоча.

Зазначимо, Іван Влад також є кінцевим бенефіціаром ОК “ЖБК “Зелений замок”. Крім того, з травня 2017 року до січня 2021 року його кінцевим бенефіціаром також було вказано Йозефа Московича. Раніше як мінімум до січня 2021 року система Youcontrol відносила ОК “ЖБК “Зелений замок” до групи “сім'ї Білозір”, ключовою особою якої є Оксана Білозір – нардеп трьох скликань, екс-міністр культури, співачка, кума п'ятого президента України Петра Порошенка. Однак на даний момент відмітка щодо відношення зазначеного ОК до цієї групи вже відсутня.

Читайте: Суд отменил арест скандального недостроенного “дома Билозир” в Киеве

Нагадаємо, посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

ДІАМ де-юре було створено у грудні 2020 року, проте свою роботу цей орган (на нього держава поклала низку функцій регулювання у сфері будівництва) розпочав лише 15 вересня 2021 року. Того ж дня офіційно припинила існування Державна архбудінспекція (ДАБІ). Керівником ДІАМ з 19 травня 2021 року є Семен Кривонос, а останнім керівником ДАБІ був Сергій Галіцин – він очолював цю інспекцію на правах “в.о.” з лютого 2021 року.