Перейти к основному содержанию

СБУ викрила на масових поборах керівництво державної виконавчої служби Одещини

06.10.2022
Опубликовано в Власть

У межах протидії системним загрозам управлінню державою Служба безпеки та Національна поліція ліквідували схему системного вимагання грошей у Південному міжрегіональному управлінні Мін’юсту.

До організації незаконної діяльності причетний один із заступників держустанови.

Високопосадовець налагодив механізм одержання неправомірної вигоди від учасників виконавчих проваджень за «прискорену» процедуру зняття арешту з особистого майна.

Схема передбачала, що гроші з людей мали вимагати державні виконавці. Вони ж повинні були передавати кошти у вигляді щомісячної «данини» через своїх безпосередніх керівників.

Загальний обсяг поборів з кожного підпорядкованого начальника структурного підрозділу становив понад 1 тис. дол. в місяць.

Крім того, організатор оборудки забирав собі половину від встановленої премії для підлеглих, яку вони отримують за стягнутий з порушника виконавчий збір.

Щоб приховати незаконну діяльність, чиновник залучив свого знайомого як «посередника» для передачі грошей.

Правоохоронці затримали обох зловмисників в Одесі під час одержання чергової суми неправомірної вигоди.

Раніше співробітники СБУ задокументували незаконну передачу фігурантам ще майже 200 тис. у гривневому еквіваленті.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України затриманим повідомлено про підозру, вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Наразі триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин протиправної діяльності.

Заходи з викриття і блокування правопорушень проводили співробітники СБУ Одеської області спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.