Перейти к основному содержанию

Дерибан імені Іванющенка: Офіс Генпрокурора відібрав у депутата Київоблради Олега Корбана землю в Конча-Заспі

06.10.2022
Опубликовано в Власть

Офіс Генерального прокурора України у судовому порядку повернув у власність столичної громади 17 земельних ділянок в Конча-Заспі загальною площею 3,54 га. Їхнім останнім власником був депутат Київоблради Олег Корбан (обирався від ОПЗЖ, на колажі праворуч). Правоохоронцям вдалося довести, що столична міськрада у 2007 році порушила закон, передавши цю землю в межах ландшафтного заказника “Острів Жуків” у приватну власність житлового кооперативу із орбіти одіозного Юрія Іванющенка (на колажі ліворуч) – екснардепа та соратника президента-втікача Віктора Януковича. Наразі перед прокурорами стоїть ще одна серйозна задача – витребувати через суд “сусідні” ділянки площею 19 га, на яких Іванющенко побудував собі маєток, отримавший назву “Межигір'я-2”.

Як стало відомо , ще 16 вересня 2022 року Касаційний цивільний суд повністю задовольнив позов Офісу Генерального прокурора щодо повернення 17 земельних ділянок на 21 км Столичного шосе загальною площею 3,54 га до комунальної власності територіальної громади Києва (справа №752/3090/19).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Розгляд даного провадження для правоохоронців почався з поразки – 14 серпня 2020 року Голосіївський районний суд, до якого було подано цей позов, відмовив Офісу Генпрокурора в задоволенні його вимог. Але надалі на бік прокурорів стали судді Київського апеляційного суду, які 11 травня 2021 року частково задовольнили апеляційну скаргу правоохоронців. Заявником касаційної інстанції виступив власник зазначених ділянок, він же відповідач по цій справі – депутат Київоблради Олег Корбан (нині – позафракційний, обирався від партії “Опозиційна платформа – За життя”).

В обґрунтування своїх вимог Офісі Генпрокурора зазначив, що Київрада при передачі вказаних ділянок у власність обслуговуючому кооперативу житловому кооперативу (ОКЖК) “Котміст” (саме ця юридична особа отримала дану землю від столичної громади у 2007 році, надалі ділянки були декілька разів "переписані" на інших осіб. – ) вийшла за межі своїх повноважень, що “не є вираженням волі територіальної громади міста”. 

Зокрема, мова йде про те, що спірні земельні ділянки, вартість яких становить 45,1 млн гривень (ціна за нормативно-грошовою оцінкою, ринкова вартість як мінімум у 2-3 рази вище. – КВ) перебувають у межах ландшафтного заказника місцевого значення “Острів Жуків” та заплави річки Дніпро, що відповідно до вимог законодавства України – зокрема, Законів України “Про охорону навколишнього природного середовища” та “Про природно-заповідний фонд України” – унеможливлює їхнє перебування у приватній власності.

Скріншот постанови Касаційного господарського суду від 16 вересня 2022 року

У касаційній скарзі адвокати Олега Корбана у якості свого головного аргумента послалися на статтю 318 Цивільного кодексу України, яка регулює права добросовісних набувачів майна. Фактично мова йшла про те, що цей депутат Київоблради, мовляв, на законних підставах отримав дані ділянки у свою власність, і як вони були виведені із власності громади, його не обходить. Проте такі аргументи не мали ефекту.

Орієнтовне розміщення ділянок на карті

Зазначимо, протягом останніх чотирьох років Офіс Генпрокурора ініціював низку судових спорів в порядку цивільного судочинства щодо повернення до комунальної власності столиці земельних ділянок, які Київрада в 2007-2008 роках передала у власність ОКЖК “Котміст”. Проте, наразі правоохоронці не можуть похвалитися особливими успіхами на цьому напрямку. 

Зокрема, вони не змогли в судовому порядку витребувати земельні ділянки, якими наразі володіють Світлана Корюковець (дружина голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Сергія Садового, ділянка площею 0,08 га, справа №752/8859/18) та Наталія Дубневич (дружина нардепа VII-IX скликань Ярослава Дубневича, в діючій каденції входить до депутатської групи “За майбутнє”, володіє чотирма  ділянками загальною площею 0,19 га, справа №752/3089/19).

Крім того, декілька проваджень щодо повернення таких ділянок за ініціативи Офісу Генпрокурора наразі досі розглядаються в судах. Найбільш резонансною, безсумнівно, є справа  №752/3089/19 щодо повернення до комунальної власності Києва пяти ділянок на 21 км Столичного шосе загальною площею 19 га, власником яких є громадянин Монако Паоло Урфер. За даними ЗМІ, саме на цих ділянках знаходиться так зване “Межигір'я-2” – маєток тепер уже екс-нардепа від “Партії регіонів”, близького соратника президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка, який переписав це майно на осіб зі свого оточення ще в 2016 році.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Як земля опинилася у приватній власності

Як раніше повідомляла , 1 жовтня 2007 року, за часів мера Леоніда Черновецького, Київрада рішенням №355/3189 передала ОКЖК "Котміст" 5 земельних ділянок загальною площею 74,69 га на 21 км Столичного шосе: три ділянки площею 67,21 га (32,6 га, 34,37 га та 0,24 га) були передані у власність для житлової забудови, ще дві земельні ділянки загальною площею 7,48 га (5,26 га та 2,22 га) – у оренду на 49 років для рекреаційних цілей та благоустрою території.

Згідно з ухваленим рішенням, Київрада перевела велику частину цих земель – 66,39 га – із земель сільськогосподарського призначення до земель запасу житлової та суспільної забудови, визначивши їх функціональне призначення “зона малоповерхової житлової забудови”. Також частину землі було переведено у “територію зелених насаджень обмеженого користування та спеціального призначення”. Зазначимо, у рішенні не уточнювалось, яка площа такої землі та яке було її попереднє функціональне призначення. При цьому, заради таких “рокувань” столична влада внесла зміни до Генплану Києва, програми розвитку зелених зон та інших документів.

Йдеться про землю в Кончі-Заспі, в районі острова Ольжин. До 2007 року ця територія частково входила до складу ландшафтного заказника “Жуків острів” (на честь однойменного острова, розташованого на північ. – KV), створеного Київрадою у 1999 році. Офіційно ОКЖК “Котміст” отримало у власність “жирні” землі у такому обсязі лише тому, що, згідно зі статтею 41 Земельного кодексу України, житлово-будівельні та гаражно-будівельні кооперативи мають право на безкоштовне отримання ділянок від місцевої влади. Як показує практика, це право можна реалізувати тільки на підставі "договірняка". Цією лазівкою найчастіше користуються столичні забудовники.

Надалі, 25 березня 2010 року, Київрада рішенням №468/3906 внесла зміни до договору оренди ділянок на 21 км Столичного шосе у зв'язку з тим, що ОКЖК “Котміст” відмовилося від частини орендованої ділянки площею 4,8 га. Також відомо, що протягом 2010-2016 років “приватизовані” кооперативом три ділянки загальною площею 67,21 га опинилися у власності інших юридичних осіб – шляхом внесення землі до статутних капіталів різних компаній та її подальшого перепродажу. При цьому зазначена земля була поділена на декілька десятків менших ділянок. У цей же період на кількох приватизованих ділянках розпочалося будівництво згаданого вище “Межигір'я-2”. Площа цього об'єкта, за різними даними, становила від 8 тис. до 15 тис. кв. м. 

Читайте: Прокуратура начала расследовать передачу Иванющенко земли на Жуковом острове

Протягом 2014-2019 років Генеральна прокуратура України (ГПУ) намагалася повернути вказані ділянки через позови в порядку цивільного і господарського судочинства, а також ініціювала кримінальне провадження за фактом привласнення цієї землі. За результатами вказаних судових спорів, як повідомляли в ГПУ, правоохоронцям вдалося витребувати до комунальної власності Києва ділянки загальною площею 10,5 га (станом на початок 2020 року). Що стосується слідства, то воно ні до чого не призвело: навесні 2019 року відповідне кримінальне провадження було закрито через закінчення строків давності. Зазначимо, під час досудового розслідування ГПУ попередньо встановила, що до земельного дерибану прямо можуть бути причетними посадовці Київради та Київської міськдержадміністрації (КМДА), і їхні дії могли нанести громаді збитки на суму 1,4 млрд гривень.

Зазначимо, у минулому році депутат Київради Михайло Ковальчук (обирався від партії “ВО “Батьківщина”, у червні 2022 року офіційно припинив повноваження депутата) запропонував своїм колегам перевірити законність передачі ділянок на 21 км Столичного шосе у приватну власність. Займатися цим, на думку народного обранця, мала би спеціальна тимчасова контрольна комісія Київради. Тоді Ковальчук виражав подив, що міська влада за більш ніж десять років не зайнялася питанням поверненням цих ділянок столиці. 

Читайте: В Киевсовете вспомнили о земле под “Межигорьем Юрия Иванющенко"

Проте зареєстрований депутатом проєкт рішення про створення такої комісії так і не було затверджено столичною міськрадою.

Елітні латифундисти

За даними аналітичної системи Youcontrol, ОКЖК "Котміст" було створено у червні 2007 року. На даний момент його засновниками вказано мешканців Києва Костянтина Панченка та Валентину Лопух, а також мешканця нині окупованого Луганська Віталія Шкєліхіна. Останній також є керівником кооперативу.

Зазначимо, прямий зв'язок між ОКЖК “Котміст” та Юрієм Іванющенком не прослідковується за даними публічних джерел. Проте, наприклад, ще у 2015 році “Наші гроші” вказували на відношення оточення цього екс-нардепа до однієї з фірм, до статутного капіталу якої деякі спірні ділянки вносилися “по ланцюжку” від кооперативу. Іванющенко, нагадаємо, більш відомий під “кодовим ім'ям” “Юра Єнакіївський” і тривалий час перебував (або досі перебуває) під пильною увагою українських правоохоронців через можливу причетність до присвоєння коштів держбюджету.

Згаданий вище Олег Корбан є досить відомим для столичної громадськості політиком та ексчиновником. Зокрема, протягом п'ятнадцяти років він був депутатом нині ліквідованої Голосіївської (до 2001 року – Московської) районної ради Києва, у тому числі очолював цей орган з 2005 по 2006 рік. Крім того, в 2014-2016 роках Корбан працював на посаді заступника голови Київської облдержадміністрації (КОДА) – у часи, коли цей орган очолював Володимир Шандра. 

Читайте: Молодая команда Шандры

До Київоблради діючого VIII скликання його було обрано по виборчому округу №1 (Білоцерківська територіальна громада). Також Корбан є почесним президентом Всеукраїнської федерації гольфу, яку очолює Віталій Хомутиннік (нардеп IV-VIII скликань та відомий бізнесмен). Батько Олега Корбана, нині покійний Борис Корбан, був відомим баскетбольним функціонером і першим президентом створеної в 1992 році Федерації баскетболу України.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.