Перейти к основному содержанию

Фінляндія продовжує закриття кордонів із Росією «до подальших розпоряджень»

04.04.2024
Опубликовано в Власть

У лютому Фінляндія продовжила закриття кордону з Росією до квітня

Пункти пропуску на сухопутному кордоні між Фінляндією та Росією залишаться закритими після 14 квітня – про це заявило Міністерство внутрішніх справ із посиланням на рішення уряду в четвер.

Крім того, уряд вирішив закрити для відпочинкових суден морські пункти пропуску на острові Хаапасаарі, порті Нуйямаа та Сапіо.

«Рішення залишатиметься в силі до подальшого повідомлення, але не довше, ніж це необхідно», – уточнили у відомстві.

Уряд країни пояснює розширення закриття кордонів на морський транспорт можливістю того, що «інструменталізована міграція» може залучати й морські шляхи з настанням весни.

«Фінська влада розглядає це як довгострокову ситуацію. Цієї весни ми не побачили нічого, що дозволило б зробити висновок про суттєві зміни ситуації. Крім того, весна дасть можливість посилити тиск на Фінляндію. Поблизу кордону з Фінляндією з російської сторони перебувають сотні, а можливо, і тисячі людей, які можуть бути використані проти Фінляндії», – сказала міністерка внутрішніх справ Марі Рантанен.

МВС також додало, що триває підготовка проєкту закону для протидії інструменталізованій міграції. Він має визначити умови, за яких уряд може обмежити прийом заяв про міжнародний захист в обмеженій зоні на національному кордоні Фінляндії та в безпосередній близькості від нього. Етап консультацій щодо документу завершений.

У лютому Фінляндія продовжила закриття кордону з Росією до квітня.

Фінська влада звинуватила Росію в тому, що вона свідомо заохочує іноземців до того, щоб просити у Фінляндії притулок, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. У листопаді минулого року було закрито всі прикордонні переходи, подати на них прохання про притулок стало неможливо. У грудні їх на короткий час відкрили, проте через дві доби закрили знову.

Російсько-фінські відносини різко загострилися після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році. Фінляндія відмовилася від політики нейтралітету та вступила до НАТО. У Москві заявляють, що це рішення не залишиться без наслідків. При цьому в Росії заперечують, що використовують міграцію для тиску на Фінляндію.

Форум