Перейти к основному содержанию

Число скарг мігрантів на утиски в Росії зросло в рази після теракту в «Крокус Сіті Холі» – правозахисниця

01.04.2024
Опубликовано в Власть

Один із підозрюваних у здійсненні теракту зʼявився в суді зі слідами тортур, Росія, березень 2024 року

Після теракту в підмосковному концертному залі «Крокус Сіті Хол» у рази зросло число скарг від мігрантів на утиски в Росії, повідомляє видання «Верстка» з посиланням на правозахисницю Валентину Чупик.

Чупик розповіла, що з кінця березня до неї надійшло понад 8,5 тисячі звернень про побиття, незаконні затримання та видворення з території Росії, утримання в нелюдських умовах у відділах МВС та спецприймальниках.

З досвіду правозахисниці, в «нормальному режимі» вона отримує лише два-три звернення на тиждень про незаконне видворення або фальсифікацію міграційних порушень, а зараз їй надходить близько 150-170 таких звернень на день.

Найбільше скарг надходить від громадян Узбекистану, Киргизстану та Таджикистану.

22 березня кілька озброєних автоматами осіб увірвалися до концертної зали на околиці Москви, де мав відбутися концерт гурту «Пікнік», і стали стріляти по глядачах. Згодом вони підпалили зал, спровокувавши сильну пожежу, внаслідок якої обвалився дах будівлі. Число загиблих при теракті, за останніми даними, склало 144, є й ті, хто досі вважається зниклим безвісти.

У справі про теракт заарештовані, як стверджують слідчі органи, четверо його виконавців та шестеро їхніх співучасників, більшість із них – громадяни Таджикистану. Підозрювані виконавці з високою ймовірністю зазнали тортур під час затримання та на допитах.

Форум