Перейти к основному содержанию

Джонсон анонсував сенаторам-республіканцям новий проєкт допомоги Україні – ЗМІ

14.03.2024
Опубликовано в Власть

За словами Майка Джонсона, документ буде суттєво інакшим, ніж пакет зовнішньої допомоги, який Сенат ухвалив минулого місяця

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон сказав сенаторам-республіканцям, що Палата надішле їм проєкт щодо допомоги Україні, але попередив, що він буде суттєво інакшим, ніж пакет зовнішньої допомоги, який Сенат ухвалив минулого місяця.

Як пише The Hill, Джонсон намагався заспокоїти розчарованих сенаторів-республіканців, які запитували його про допомогу Україні.

Джонсон повідомив сенаторам, що Палата представників направить пакет допомоги Україні до Сенату, але пропонується зробити його програмою позики або лізингу, щоб американські платники податків не витрачали десятки мільярдів доларів без жодних очікувань на повернення, розповіли сенатори, які брали участь в обговоренні.

Спікер також говорив про включення чогось подібного до закону REPO для українців, який би дозволив конфіскацію російських суверенних активів і перерахування коштів від ліквідованого майна до фонду підтримки України, зазначили сенатори.

Прикметно, що Джонсон не сказав, чи включатиме такий пакет допомоги Україні жорсткі реформи у сфері безпеки кордонів.

Джонсон запропонував сенаторам-республіканцям шлях допомоги Україні наступного дня після того, як на нього тиснув лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл (штат Кентуккі), вимагаючи винести схвалений Сенатом пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на розгляд у Палаті представників Конгресу.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію та досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Розподіл допомоги на 60 мільярдів доларів, якого очікує Україна

Форум