Перейти к основному содержанию

Що відбувається в Міноборони: стара корупція та нові проблеми

12.01.2024
Опубликовано в Власть

Фото:

Новий рік тільки-но почався, але вже з’явилися чергові скандали навколо Міноборони. Причому стосуються вони не лише старого міністра Олексія Резнікова, а й його наступника Рустема Умєрова

Нові історії про старого міністра

8 січня СБУ, ДБР та Офіс генпрокурора оголосили про повідомлення нових підозр двом високопосадовцям Міноборони, які вже перебувають під вартою в рамках інших кримінальних проваджень. Нагадаймо, що на початку лютого минулого року було заарештовано заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова та директора департаменту держзакупівель Міноборони Богдана Хмельницького. Перед арештом їх було звільнено з посад. Міністр оборони Олексій Резніков тоді зберіг своє крісло і втратив його лише за сім місяців.

Розслідування діяльності Шаповалова та Хмельницького триває досі. Минулого року їм уже було повідомлено підозри про витрати 130 млн грн та 250 млн грн на закупівлю для ЗСУ неякісних бронежилетів, які, за даними кількох незалежних експертиз, "не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів", а також 1 млрд грн на постачання для ЗСУ непридатної зимової військової форми.

І ось тепер екс-чиновники отримали підозру ще за одним епізодом 2022 року. "За даними слідства, підозрювані у період дії воєнного стану придбали для потреб ЗСУ 50 тисяч бронежилетів, які за своїм якісним станом та характеристиками не відповідали встановленим вимогам та не могли бути використані у війську. Засоби індивідуального захисту було закуплено у компанії-нерезидента, кінцевими бенефіціарними власниками якої є громадяни РФ. Згідно висновків судових балістичної, товарознавчої та економічної експертиз в результаті поставки засобів індивідуального захисту неналежної якості державі заподіяно 948 млн гривень збитків", — стверджує Офіс генпрокурора.

Крім непридатних бронежилетів та зимової форми, ще один скандальний напрямок держзакупівель в Міноборони часів Резнікова — продукти харчування за завищеними цінами, зокрема горезвісні яйця по 17 грн за штуку. Це розслідування веде НАБУ, і воно ще далеке від завершення.

Тим часом видання "NV Бізнес" 6 січня оприлюднило власне розслідування — про те, що "одна з найбільших постачальниць харчів для ЗСУ купила готелі у Хорватії". "Це спокійніше, ніж постійні скандали із закупівлями в Україні", — іронізує видання. За оцінками медіа, ці чотири готелі на узбережжі Адріатики коштують щонайменше 10 млн євро.

Подібні скандали, звісно, додають фарб до портрета колишнього міністра Резнікова. Але не менш важливим є те, що вони виявляють масштаб проблем, які стоять перед новим міністром Умєровим.

Старі проблеми нового міністра

Разом зі старими кадрами Умєров отримав у спадок від Резнікова корупційні схеми. Одну з них розкрила служба внутрішнього аудиту Міноборони разом із військовою контррозвідкою СБУ. Внаслідок цього перед різдвяними святами сів під арешт до 19 лютого 2024 р. без права застави начальник головного управління організації виробництва боєприпасів та будівництва споруд спеціального призначення Міноборони. У цій справі йдеться про розтрату, яку було здійснено місяць тому — вже за Умєрова.

Почалася ця історія понад рік тому — ще за Резнікова. За інформацією СБУ, у грудні 2022 р. згаданий начальник управління підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для ЗСУ. Але тоді бюджетні кошти не були переказані на рахунки спецекспортера. Держпідприємство Міноборони "Агенція оборонних закупівель" згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. Нехтуючи цим, начальник управління безпідставно продовжив стару угоду. У грудні 2023 р. на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було перераховано майже 1,5 млрд.₴ Ця сума на 30% перевищила вартість продукції за прямим договором з виробником, констатує СБУ.

За інформацією Міноборони, про це стало відомо 16 грудня. І тепер фахівці міністерства "працюють над тим, щоб повернути кошти державі якнайшвидше". Водночас залишається без відповіді питання, як вийшло, що гроші пройшли повз "Агенцію оборонних закупівель".

Тоді ж спалахнув ще один скандал — навколо закупівлі 1016 автомобілів Pick-Up на очікувану суму 1,75 млрд грн, яку "Агенція оборонних закупівель" оголосила 14 грудня. Один пікап мав коштувати 1,72 млн грн, або 42 тисячі євро, хоча комерційні пропозиції щодо якісних пікапів значно дешевші (24-26 тисяч євро з урахуванням доставки в Україну).

Крім ціни, викликав подив термін постачання. Тендер мав відбутися 28 грудня, а вже до 15 березня вся партія з понад тисячі пікапів мала бути передана замовнику, причому потрібно було ще й оснастити кожен автомобіль лебідкою та фаркопом (тягово-зчіпним пристроєм). Злі язики тут же припустили, що задовольнити цим умовам "може лише той, хто має на прикметі вже готову партію".

Скандал вийшов резонансним, і 26 грудня замовнику довелося скасувати тендер. Але на цьому історія не закінчилась. 3 січня 2024 р. Володимир Пікузо втратив посаду директора "Агенції оборонних закупівель", яку він обіймав з 19 серпня 2022 р. Нового директора ще не призначено. Тимчасово виконує обов’язки директора фінансовий директор підприємства Оксана Щибря. За даними censor.net, Пікузо не звільнений, а знижений на посаді до заступника директора.

Усі ці історії говорять про те, що початок нормальної роботи Міністерства оборони ще попереду. Але завдання не лише у тому, щоб прибрати корупційні схеми. Потрібно ще й налагодити своєчасне забезпечення ЗСУ всім необхідним.

Нові проблеми

Візьмемо тилові закупівлі. Раніше Міноборони самостійно організовувало закупівлі продовольства, одягу, паливно-мастильних матеріалів. 3 січня 2024 р. міністерство оголосило, що всі функції тилових закупівель перейшли до "Агенції закупівель у сфері оборони" (не плутати з "Агенцією оборонних закупівель").

Наслідком цієї реорганізації стало те, що від контролю за тиловими закупівлями Міноборони тепер усунуто Громадську антикорупційну раду, склад якої було затверджено 10 квітня 2023 р. за результатами загальнонаціонального онлайн-голосування на платформі НАЗК. Ця рада була створена з тією метою, щоб історії на кшталт яєць по 17 грн більше не могли повторитися.

"Більше ніякого відношення до закупівель МО не маю. Мої знання та навички не потрібні новій команді МО. Всі закупівлі передані агенціям. А там допомога також не потрібна", — коротко повідомила член цієї ради Дана Ярова.

Більш детально вона розповіла про проблеми у сфері тилових закупівель через необхідність нової хвилі мобілізації. "Ми не говоримо про зброю. Ми говоримо лише про тилове забезпечення: їжа, вода, одяг літній, одяг зимовий, взуття, броня, шоломи, паливо, медицина. А тепер питання. А у нас є все це на складах Міністерства оборони? Я відповім на це питання. Є лише достатня кількість чоловічих трусів. І то, їх вистачить тільки, якщо ті, хто йде на ротацію, будуть їх здавати", — уточнила вона.

Також Ярова озвучила шість питань, на які вона не має відповіді:

  1. Чому зараз в авральному порядку не починають запускати нові конкурентні процедури по Прозорро?

  2. В який момент всі волонтери будуть знову бігати та шукати броню, каски, одяг?

  3. Чому українські виробники зараз знаходяться в стані замороження виробництв, бо немає замовлень Міністерства оборони?

  4. Чи не планується потім в авральному порядку закуповувати в Туреччині, бо це ми вже проходили?

  5. Чому ніхто не хоче думати про економіку України і завантажувати українські виробництва необхідними замовленнями?

  6. Коли все це буде відбуватися, бо виробничий цикл ніхто не скасовував?

Як бачимо, Умєров на додачу до проблем, успадкованих від Резнікова, отримав і нові дуже серйозні проблеми. Точніше, це проблеми усієї України. Від їх вирішення безпосередньо залежатимуть успіхи ЗСУ на полі бою.

Юрій Вишневський, політичний оглядач; оприлюднено у виданні "Ділова столиця"