Перейти к основному содержанию

Блокада кордону з Польщею: "Укрзалізниця" почала возити фури потягами. ВIДЕО

07.12.2023
Опубликовано в Власть

уз

"Укрзалізниця" сформувала перший тестовий потяг з українськими вантажівками, які їх власники у такий спосіб намагаються повернути в Україну в умовах блокади пунктів пропуску на кордоні польськими протестувальниками.

Про це заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" (УЗ) Валерій Ткачов повідомив на зустрічі з агроекспортерами, передає Інтерфакс-Україна.

Він підтвердив справжність вірусного відео, на якому залізницею рухаються завантажені на котрейлерні платформи українські фури. Таким чином, українські експортери намагаються вирішити проблему з перетином українсько-польського кордону, що блокується польськими перевізниками.

Ткачов уточнив, що польські митники наразі проводять огляд завантаженого 23 українськими фурами тестового контрейлерного поїзда, свою затримку пояснюють необхідністю узгодити габарити вантажів та наявність у фурах палива,

"Зараз у нас стоїть завантажений потяг на переході з Грубешовим (пункт пропуску на українсько-польському кордоні "Ізов — Грубешів", – ред.). У нас вже є завантажені 23 вагони контрейлерні з фурами", – сказав Ткачов.

За його словами, наразі українська та польська сторони узгоджують технічні питання.

"Найближчим часом ці питання ми намагатимемося вирішити, щоб його пропустили. Як тільки цей тестовий потяг пройде і все буде добре, ми запустимо це в масовому порядку", – пообіцяв представник "Укрзалізниці".

Читайте також: Блокування кордону з Польщею: У Мінекономіки оцінили втрати для українського експорту

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Переговори українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Михайло Орлюк