Перейти к основному содержанию

Підприємці з Маніфесту 42 вимагають швидкої реакції силовиків на журналістське розслідування щодо заступника голови Національної поліції

30.10.2023
Опубликовано в Обзоры

Громадська ініціатива Маніфест 42 вимагає від державних антикорупційних органів негайного реагування на факти, які стали відомі після розслідування Bigus.info щодо заступника голови Національної поліції України Дмитра Тишлека. Про це йдеться в заяві підприємців, яка є у розпорядженні «НГ».

«Закликаємо Національне антикорупційне бюро України перевірити інформацію щодо незаконних статків сім’ї Дмитра Тишлека, який всю професійну карʼєру провів на державній службі. Також на наявність ознак корупції мають бути перевірені звʼязки з особами, які надавали та надають родині Тишлека у користування елітну нерухомість.

Крім того, Служба безпеки України має всі підстави для зʼясування обставин призначення на високу посаду в Національній поліції України особи, чиї близькі родичі є громадянами держави-агресора», – ідеться в заяві.

Українські підприємці також зазначили, що історія з Дмитром Тишлеком має ширший контекст і показує, що незаконні статки силовиків стали можливими через неперервний тиск на бізнес.

«Стаття 42 Конституції України обмежує право посадових та службових осіб органів державної влади займатись підприємницькою діяльністю. Водночас ця ж стаття Конституції гарантує всім іншим громадянам право на підприємницьку діяльність. В реальності ж бачимо, що все навпаки. Перевертні в погонах та мантіях багатіють попри війну, вільно займаються бізнесом і заселяються в елітну нерухомість, а підприємці постійно стикаються з «маски-шоу», арештом рахунків та іншими формами тиску з боку тилових силовиків.

Ми вимагаємо справедливості!», – резюмується у заяві.

Громадська ініціатива «Маніфест 42» створена у День Конституції 28 червня 2023 року українським бізнесом для захисту права на підприємницьку діяльність, яка гарантована 42 статтею Основного закону.

Раніше видання Bihus.Info оприлюднило розслідування про те, що дружина заступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека станом на літо цього року не позбулася російського паспорта, а він користується нерухомістю та авто родини партнера очільника ростовського кримінального угруповання.