Перейти к основному содержанию

«Володимир Зеленський замовив удар по селу Гроза на Харківщині». Огляд російської дезінформації за 2–7 жовтня 2023 року

10.10.2023
Опубликовано в Обзоры

«Володимир Зеленський замовив удар по селу Гроза на Харківщині». Огляд російської дезінформації за 2–7 жовтня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України . З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 31 липня — 5 серпня, 7–12 серпня, 14–19 серпня, 21–27 серпня, 28 серпня — 2 вересня, 4–10 вересня, 11–17 вересня та 18–24 вересня, 25–30 вересня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 2 по 7 жовтня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували 26 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу пропагандисти писали, що українські школярі «страждають» під ярмом України, адже буцімто не хочуть вчити українську мову. І що в Олени Зеленської нібито виявили російське громадянство.

«Мілітаризація українців»

На початку першого тижня жовтня пропагандисти маніпулювали, ніби президент Зеленський змушує цивільних українців носити військову форму, аби «росіяни їх боялися». Український президент начебто прагне добитися одного — скоротити кількість населення до «мінімально критичних показників». Іншими словами, автори натякали, що в Україні хочуть відправити всіх цивільних на фронт.

Проте слова Володимира Зеленського вирвані з контексту. Під час зустрічі зі студентами-спортсменами його запитали, як він підтримує свою фізичну форму та чи впливає це на психологічну стійкість. На що президент відповів: спорт дає змогу позбутися зайвої енергії, і тоді йому легше вести перемовини з людьми, ухвалюючи раціональні рішення під час бесіди. Також додав, що «нам потрібно бути у формі, аби “рускіє” нас боялися». Зрозуміло, що йдеться про фізичну форму та готовність до спротиву, але аж ніяк не про військову форму, як у цьому намагалися переконати маніпулятори.

«Діти страждають від України»

Вкидали й меседж, мовляв, українські діти страждають від «тотальної українізації». У публікаціях писали, що освітяни начебто зумисне змушують школярів вивчати українську мову, а ті нібито постійно пручаються та не хочуть «поринати в українську культуру». Також наводили цифри, на скільки відсотків буцімто зменшилося вивчення української мови серед школярів. Посилалися на новину французької газети Le Monde.

Журналісти Le Monde справді писали про погіршення загального рівня знань в українських дітей. У новині вказано, що 57% українських учителів спостерігають погіршення знань учнів з української мови, до 45% — зниження математичних навичок, до 52% — іноземних мов. Медійники посилалися на пресреліз від ЮНІСЕФ.

Пропагандисти проігнорували, що правозахисники назвали основною причиною зниження рівня знань російську агресію, повномасштабне вторгнення й атаки на цивільну інфраструктуру, зокрема обстріли шкіл. Ідеться не про те, що українські діти протестують проти вивчення предметів, це Росія перешкоджає їхньому якісному навчанню, і доказом цього є дослідження від дитячого фонду з захисту прав та інтересів дітей.

Москва у всьому вбачає нацизм

29 вересня 2023 року Володимир Зеленський присвоїв 131-му окремому розвідбатальйону Сухопутних військ ЗСУ ім’я Євгена Коновальця. У відповідь пропагандисти писали, що такі дії підкреслюють справжню «нацистську» сутність України, де посадовці вже не бояться «возвеличувати поплічників Бандери».

У тому, що український президент назвав розвідбатальйон на честь історичної постаті, немає нічого поганого. Євген Коновалець — один із найвизначніших діячів українського національного руху ХХ століття. За свої 47 років йому вдалося пройти шлях до полковника армії УНР, командира Січових стрільців, засновника та першого очільника Організації українських націоналістів.

Росія системно спекулює на темі українського націоналізму й виставляє націоналізм як нацизм. Бути українцем, дбати про власні державні інтереси — це вже підстава отримати звинувачення в нацизмі з боку росіян. Схвалення історичних постатей в українському контексті пропагандисти також зводять до «нацизму».

До речі, як Росія розмиває реальність за допомогою терміна «націоналісти», читайте у нашій рубриці «Новомова».

«Залишилися без танків»

Ми також документували фейк, начебто Швеція підтвердила втрату всіх своїх танків, наданих Україні.

Речник Збройних сил Швеції спростував цю інформацію. Він пояснив, що жодної такої заяви від них не було. Та й у пресрелізі Збройних сил Швеції за 21 вересня 2023 року щодо шведських танків немає згадки про їхню втрату — більш того, військові описали, як в Україні функціонують усі десять танків. Хоча в нещодавньому матеріалі від Forbes International від 23 вересня 2023 року йдеться, що Росії таки вдалося пошкодити дві одиниці техніки.

Більше про те, як працюють такі меседжі, можна дізнатися з нашого дослідження російської пропаганди в медійному просторі Глобального Півдня.

«Олена Зеленська вже громадянка Росії»

Фейкороби дезінформували, що після так званого «обшуку» квартири Зеленських у Ялті в Олени Зеленської нібито виявили російський паспорт. Дописували, що перша леді буцімто отримала паспорт 9 квітня 2014-го — тобто вже після того, як країна-окупант анексувала Крим. До публікацій додавали відеодоказ.

Паспорт виявився несправжнім і жодного стосунку до Олени Зеленської він не має. На компіляцію паспорта вказує, наприклад, те, що пропагандисти використали фото Зеленської з її соціальних мереж. Причому світлина зроблена у 2023 році, що унеможливлює отримання документа у 2014-му.

Читайте останні публікації на цю тему: як нібито теща Зеленського придбала віллу на узбережжі Єгипту коштом західної гуманітарної допомоги Україні; або де Залужний буцімто «відмиває кошти» на закордонну нерухомість

«Слава урині»

Російські медіа брехали, що під час візиту Володимира Зеленського у Нью-Йорк для участі в засіданні Генасамблеї ООН його ніби зустріли білбордом у жовто-блакитних кольорах і написом «Glory to Urine» — «Слава сечі». До публікацій додають відеодоказ — нібито сюжет від Fox News.

З’ясувалося, що на Таймс-сквер, на перетині 42-ї вулиці та Восьмої авеню, де начебто зняте відео з білбордом, немає такого рекламного щита. Напис додали у відеоредакторі, як і логотип Fox News.

Fox News підтвердили, що вони не робили такий сюжет. А Ерін Воткінс, адвокат компанії, яка володіє та керує частиною білбордів на Таймс-сквер, пояснив, що відео з банером і написом «Слава Сечі» є несправжнім. Вони не демонстрували такий білборд.

«Медикині та фармацевтки втікають з України»

У російському сегменті соціальних мереж розповідали, як українські жінки з медичною освітою почали масово «втікати» з України, адже з 1 жовтня 2023 року медикині та фармацевтки мають ставати на військовий облік. На підтримку такої тези пропагандисти демонстрували нібито дані Державної служби статистики України.

Міграційна статистика на сайті Держстату не оновлювалася з січня 2022 року через воєнний стан і повномасштабну війну. Отже, жодних даних про міграцію саме жінок з медосвітою просто не існує. Пропагандисти вигадали цю інформацію.

Медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але постановка не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. Тим більше український уряд передбачає, що жінки з відповідною освітою лише до кінця 2026 року мають стати на облік у центрах комплектування. У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що облік необхідний для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок не обмежений.

Російський агітпроп системно поширює подібні меседжі з метою залякати українських жінок та довести, що в Україні вже нібито нікому воювати. Про маніпуляції Кремля щодо так званої мобілізації жінок — читайте у нашому нещодавньому дослідженні.

«Зеленському вигідно обстрілювати Україну»

5 жовтня 2023 року о 13:24 російські окупанти завдали удару по селу Гроза Куп’янського району Харківської області. Росіяни влучили у місцевий магазин і кафе, де проходили поминки за односельцем-військовим. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що загалом на території перебувало 60 людей, загинуло щонайменше 52 людини, серед яких дитина.

Натомість анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширювали меседжі, буцімто удар по селу завдала Україна, причому це відбулося, мовляв, на прохання Володимира Зеленського. Крім того, писали, що в кафе перебували українські бійці, а отже російська армія нібито цілилася саме у військових та у військові об’єкти.

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що на місці удару були цивільні люди й автівки. Згодом Суспільному це підтвердив і начальник поліції регіону Володимир Тимошко. Останній також пояснив, що вже точно встановлено: влучання здійснено балістичною ракетою «Іскандер». Це тип ракет, який є на озброєнні в Росії та якого немає в України. Місце поминок — це не військова ціль. Тим більше будь-який напад на іншу країну, навіть на військові об’єкти — це злочин.

Речник Харківської обласної прокуратури пояснив, що удару могли завдати, бо думали, що там перебувають українські військові. Далі доповнив, що «там були лише цивільні, це здебільшого жінки». У будь-якому випадку це не виправдовує злочинні дії окупантів. Ексслідчий ООН говорить: це був свідомий вибір, зроблений росіянами, — атакувати цивільних.

Ракетний удар по селу 5 жовтня став найбільшим за кількістю жертв у 2023 році в Україні та найбільшим за весь час повномасштабного вторгнення у регіоні.

З початку повномасштабної фази війни представники ООН зафіксували 26384 жертв серед цивільного населення в України, серед них 9444 — загиблих і 16940 поранених.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.

Долучитись