Перейти к основному содержанию

У Сенаті США готують новий пакет допомоги Україні на суму $50-100 мільярдів,

09.10.2023
Опубликовано в Обзоры

сша,сенат

Представники обох партій у Сенаті США запропонують ухвалити довгостроковий пакет підтримки для України на загальну суму $50-100 млрд.

За даними видання The Wall Street Journal, цей пакет має вирішити питання фінансування для України до виборів президента США у 2024 році, повідомляє українська редакція Forbes.

Сенатор-демократ від Коннектикуту Річард Блюменталь, рішучий прихильник України, розповів, що якби це залежало від нього, цифра була б ближчою до $100 мільярдів. Він додав, що він готовий піти на компроміс, якщо республіканці погодяться схвалити пакет допомоги на $60 мільярдів.

Сенатор-республіканець Ліндсей Грем запропонував виділити $60-70 мільярдів на допомогу Україні до президентських виборів у США, які заплановані на листопад 2024 року.

Читайте також: Адміністрація Байдена розглядає фінансування допомоги Україні через гранти Держдепу, – ЗМІ

У серпні президент США Джо Байден запросив додаткову допомогу для України в розмірі $24 млрд, викликавши опір з боку багатьох республіканців. У підсумку 30 вересня у США до закону, який передбачає фінансування роботи уряду на 45 днів, не увійшло положення про виділення коштів на допомогу Україні на $6 млрд. Це питання було пріоритетним для демократів і викликало жваві дискусії, продемонструвавши розбіжності між представниками обох партій.

Нині ж проукраїнські сенатори від обох партій, стурбовані ситуацією в Палаті представників, заявляють, що хочуть діяти швидко, щоб прийняти річний пакет допомоги Україні, який набагато перевищує обсяг допомоги, який пропонував затвердити Байден.

Багато проукраїнських сенаторів кажуть, що ухвалення великого пакету буде потужним сигналом про те, що хаос у Палаті представників не вплине на довгострокові зобовʼязання США щодо України. Прихильники такого рішення також вважають, що було б легше отримати підтримку одного великого пакету, ніж кількох менших, особливо з боку республіканців.

Загалом Конгрес США затвердив військову, економічну та гуманітарну допомогу на суму понад $100 млрд з моменту початку російського вторгнення.

Автор: Михайло Орлюк