Перейти к основному содержанию

Довічні пільги для військових в Україні захотіли скасувати: в Раді придумали альтернативу

23.03.2023
Опубликовано в Обзоры

Читать на русском

Довічні пільги для військових в Україні захотіли скасувати: в Раді придумали альтернативу
Довічні пільги для військових в Україні захотіли скасувати: в Раді придумали альтернативу

В Україні запропонували встановити спеціальні стипендії для військовослужбовців, які повертаються до мирного життя.

Об этом сообщает Компромат ГРУПП

Передбачається, що такі виплати військові отримуватимуть упродовж 2-3 років після демобілізації. Розмір залежатиме з посади військового, термін служби тощо. При цьому існуючі довічні пільги можуть скасувати.

Про ініціативу розповіла голова комітету ВР з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова ("Слуга народу"). За її словами, існуючі довічні пільги для учасників бойових дій часто просто не працюють.

Зокрема, вони не зважають на ситуацію з держбюджетом країни, який навіть у мирний час не може забезпечити всі виплати. Під час повномасштабної війни ситуація лише гіршає.

"Низка цих пільг не працює... Концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у 2-3-річну грошову стипендію/доплату до основного доходу", – сказала вона.

Третьякова уточнила, що єдиного розміру виплати не передбачається. Сума має залежати від терміну служби, досвіду військового (тобто кількості бойових завдань), а також армійської посади, вважає нардепка.

Крім того, замість нинішніх довічних пільг можуть з’явитися альтернативні види допомоги. Для цього в Раді пропонують провести опитування самих військових і дізнатися, чого саме ті потребують після демобілізації. Наприклад, це може бути житло, реабілітація, відпустка тощо.

Передбачається, що під час відпустки на 2-3 місяці після закінчення служби виплачуватиметься середня сума грошового забезпечення, яке отримував військовослужбовець. За цей час людина зможе адаптувати до громадянського життя, вважає Третьякова.

"За оптимістичним сценарієм через ці 2-3 місяці державної підтримки та тісної взаємодії з Ветеранською патронатною службою демобілізований військовослужбовець повинен мати робоче місце, дохід, стипендію від держави до основного доходу, медичний захист, житло, при необхідності отримати додаткову або часткову кваліфікацію", – пояснила депутатка.

Источник: Компромат 2.0