Перейти к основному содержанию

*Пацюк в пагонах* з Вінниччини отримав підозру СБУ! Хто стоїть за призначенням сепаратиста?

01.03.2023
Опубликовано в Обзоры

Вінничани добре пам’ятають той скандал, коли за часів Порошенка на посаду очільника поліції Вінницької області намагались назначити проросійського агента Антона Шевцова. Ще тоді в активістів було чимало запитань до Порошенка, адже кандидатуру людини, яка мала лобіювати кремлівські інтереси на такому високому рівні підтримував не аби хто, а нардеп від БПП. Питань у цій історії більше ніж відповідей. Тому розберемо сьогодні цю історію по пунктах.

Зрада на теренах Вінниччини

У 2016 році у Вінниці розгорівся скандал через доволі дивну громадську позицію начальника ГУ Національної поліції у Вінницькій області Антона Шевцова. В обласному управлінні служби безпеки України були переконані — ексначальник вінницької поліції вів підривну діяльність проти України. Скандал був настільки великим, що про це писали всі ЗМІ. Волонтерські та громадські організації тоді неодноразово виходили з пікетами, а слідчі СБУ заявляли про контакти Шевцова з представниками Федеральної служби безпеки Росії на території окупованого Криму.

Ще цікавіше події розгорталися за місяць. В прокуратурі Вінницької області заявили, що перевірили роботу Антона Шевцова в правоохоронних органах «вздовж і впоперек», однак нічого незаконного не знайшли.

Людина з Адміністрації президента “кришувала” Антона Шевцова?

Мало хто тоді запам’ятав у історії зі Шевцовим молодого нардепа, який мав власний кабінет в Адміністрації президента. Якщо згадати минуле скликання ВР, можна багато цікавого дізнатися. Наприклад, журналісти проєкту “Схеми”

Ще у 2015 році розповіли багато подробиць зі столичного життя Сергія Березенка. Тоді на вечірню каву до Березенка завітав керівник авіазаводу ім. Антонова Михайло Гвоздьов.

Нардеп і дійсно увійшов в історію! Роками пізніше, його разом з колегами звинувачували у “договірняках” в стінах ВР. Це було вже у 2018 році, коли журналісти проєкту “Слідство-інфо” поспілкувались у Франції з депутатом втікачем Онищенко.

Тоді виявилось, що найближчі соратники Петра Порошенка народні депутати Ігор Кононенко, Сергій Березенко і фінансовий радник президента Макар Пасенюк домовлялися через нардепа-втікача Олександра Онищенка про призначення на різні державні посади та голосування за законопроєкти в обмін на гроші.

Для чого ця передісторія?

Напевно для того, щоб читачі розуміли яким чином на посаду потрапив прихильник “руського міра”. Ймовірно за гроші, адже кандидатів на цю посаду у 2016 році було чимало. Але хто заплатив ці гроші й кому та чиї інтереси в області мав лобіювати Шевцов?

В інтерв’ю виданню “Політрада” нардеп Олег Ляшко дуже гарно описав кар’єрний зріст Антона Шевцова 

“Влітку 2015 року Шевцова призначили начальником міської міліції Чернігова. Його головним завданням було забезпечення силового прикриття фальсифікації виборів у 205-му окрузі, де до парламенту балотувався його шеф Березенко. На час виборів міське УМВС фактично перетворилося у виборчий штаб кандидата Березенка. Про те, що Шевцов і його дружина, яка досі живе в Севастополі – палкі прихильники “руського мира” – мене повідомили майже одразу після його призначення в Чернігів. Тому ще влітку минулого року я неодноразово звертався з вимогою до Арсена Авакова звільнити сепаратиста, однак під тиском Адміністрації Президента й особисто Березенка це рішення не було прийнято. Мало того, Служба безпеки дала офіційну довідку про відсутність будь-яких претензій до Шевцова. Тому АП забажала його підвищити по службі, призначивши начальником поліції моєї рідної Чернігівщини. Я зробив усе, щоб цієї ганьби не сталося. Тоді Шевцова перевели керувати поліцією Вінниччини. Я знаю на 1000%, що всі призначення Шевцова міністр внутрішніх справ здійснював під тиском Банкової, однак це не звільняє його від відповідальності за кадрові прорахунки. Відповідальність за Шевцова також має нести його патрон Березенко та особисто Президент, який на прохання Березенка просував сепаратиста по службі у “нашій новій поліції”.”

Як виявилось у стінах Верховної Ради депутата Березенко називали “завгоспом президента”, а славнозвісного Шевцова начальником його охорони.

“Засланий козачок” або шлях Шевцова від Севастополя до Києва!

Підполковник поліції Антон Шевцов народився у місті Севастополь, де виріс та закінчив Севастопольський приладобудівний інститут, правової освіти Швецов не має. Ще за часів Кучми почав працювати в органах міліції, на різних посадах в УБОЗ УМВСУ у м. Севастополь та ГУБОЗ МВС. З травня 2014 року проходив службу на посадах заступника батальйону МВС «Луганськ-1» та «Чернігів», а згодом став начальником Чернігівського міськвідділу міліції.

Що найцікавіше його батько та дружина весь час проживали в Криму. Мало того, підтримували окупаційну владу. Цікаво чому ж сам Антон Швецов так багато років проживав на ненависній йому Україні та навіть намагався працювати на ворожу до кремля владу?

За однією із версій Швецов намагався налагодити стосунки з окупантами, проте його кандидатура не пройшла кастинг і він скориставшись старими зв’язками поїхав до Чернігова. Активісти впевнені, що Швецова пропхнули прокремлівські чиновники. Так це чи ні зараз розбираються в СБУ. Нам же відомо багато фактів з життя Швецова, які говорять самі за себе.

У травні 2014 року Шевцов брав участь у «параді перемоги» в Севастополі, на якому також був присутній Володимир Путін.

Цьому підтвердження — сюжет телеканалу «Росія 1». Російський журналіст у репортажі розказував, що підтримати «ро­сійський Крим прийшли цілими сім’ями». У камеру потрапила сім’я Антона Шевцова. Він у георгіївських стрічках веде під руку ветерана. Сам Шевцов нічого поганого у цьому не бачив, навпаки, заявляв, що пишається Червоною армією. 

А тепер запитання до читачів! За рік повномасштабного вторгнення кожен розуміє, що на ролики для проросійських пропагандистів потрапляють лише гарно навчені люди. А тут ціла родина, яка так пишається своїм радянським минулим і ба більше, крокує на марші “побєдобесія” разом з окупантами. Користувачі соцмереж оприлюднили спільну фотографію Шевцова з російським боксером і депутатом Миколою Валуєвим, а також фотографії його сина на тлі російської окупаційної техніки у Криму. Окрім того, стало відомо, що дружина Шевцова перебувала у групах “Клуб друзей Путина”, “Русский мир” за Путина” та “Антимайдан” у соціальній мережі “Одноклассники”.

Вже цього року вінницькі журналісти накопали ще один цікавий епізод з життя Шевцова. Надихаючись діяльністю окупантів він запустив власний телеграм канал. За ідеал для наслідування був взятий Гіркін, тому всі дописи на каналі такі ж абсурдні, як і світогляд кремлівського режиму. Наприклад, до річниці майдану Антон Шевцов опублікував вірш:

«А мы стояли на Майдане, по нам стреляли россияне… Потом мы шли по Институтской, дыша свободой проститутской. А рогули бельем исподнем там падали Небесной сотней…» Далі про референдум в Криму. І як «без крови в утреннем тумане мы все же стали россияне. А рогули все там остались, в Донбасс ракетами бросались»…

Рівень маразму зашкалює, чи не так?

Турне Шевцова Україною тривало понад п’ять років.

Коли активісти забили на сполох у 2016 році Шевцова відсторонили від посади. Далі події розгортались не менш епічно, екс начальник поліції Вінниччини намагався втекти в росію (не повірите через білорусь), та його затримали працівники СБУ. Але тоді підкачав Вінницький міський суд, який чомусь не зміг обрати Шевцову запобіжний захід, не вклався у 72 години. Є чимало питань у цій справі й до прокуратури Вінницької області, яка у травні 2016 року закрила кримінальне провадження за відсутністю складу злочину…

Не минуло і року, як у січні 2017 року Шевцов почав судитися за повернення на посаду начальника поліції Вінниччини. Мотивуючи образою його честі та гідності Шевцову стало нахабства позивався до активістів «Автомайдану» та журналістів. Треба зазначити, що на засідання в Апеляційному суді автомайданівці влаштували справжній перфоманс, привезли домовину з монетами та написом «Тридцять срібняків для зрадника». Гідний подарунок для Юди Кримського.

Та Феміда була сліпою… 2021 року Верховний Суд визнав протиправним наказ Нацполіції про звільнення екс глави поліції Вінницької області Антона Шевцова з посади. Верховний Суд поновив на посаді колишнього главу поліції Вінницької області Антона Шевцова, якого підозрювали у зраді. Про це 12 лютого 2021 року повідомило Бюро судової інформації з посиланням на постанову Касаційного адміністративного суду. Колегія суддів визнала протиправним наказ Нацполіції від 14 березня 2016 року про звільнення Шевцова з посади. Також Шевцов просив виплатити йому майже 62 тис. грн за час вимушеного прогулу, але цю частину позову передали на новий розгляд до Окружного адміністративного суду Києва.

Але цього разу уникнути розплати за державну зраду Антону Шевцову не вдасться. Хоча сепаратист і знаходиться на тимчасово окупованій території, підозру за його “діяльність” вже оголошено повторно і заочно, від 1 березня 2023 року. Про таке рішення зрадник дізнається із новин українських телеграм каналів, а ми з вами чекаємо на звільнення Криму та притягнення Антона Шевцова до зали суду де йому цього разу не уникнути відповідальності за скоєні злочини.