Перейти к основному содержанию

ЗМІ: Схеми фінансування окупованих територій на тлі неприйнятих рішень РНБОУ

14.11.2022
Опубликовано в Обзоры

В РНБО повідомили про рішення переводу у власність держави акцій п’яти підприємств, пов’язаних з Костянтином Жеваго, В’ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Грігорішиним. Вказане довгоочікуване рішення позитивно сприйняло суспільство, якому завдяки відкритій та безкомпромісній позиції журналістського середовища щодо посіпак ерефії, давно відомі прізвища цих «героїв».

Але на сьогодні, на жаль, без уваги РНБО та країн-соратників України залишилися деякі питання, пов’язані з комерційною діяльністю псевдопатріотів. Далі більш детально. Філіп Травкін (PYLYP TRAVKIN) та його партнери Роман Білоусов (ROMAN BILOUSOV), Олег Грицай (OLEG GRYTSAI) та Роман Перегудов (ROMAN PEREGUDOV) сколотили стан на контрабанді вугілля з так званих Л/ДНР.

Зокрема ніхто не помітив діяльність Філіпа Травкіна, котрий створив низку компаній, а саме: WFI CZECH s.r.o. (Чехія), Evenor Energy AG (Швейцарія), ASSA Global Trading AG (Швейцарія), Enertus AG (Швейцарія), Fontus AG (Швейцарія), Global Investment Partnership SA (Швейцарія), Global Energia Anstalt (Ліхтенштейн). Carbon Trading Sp. z o.o. (Польща), Effective Strategy s.r.o. (Чехія), SCAN INTEL LOGISTIC Sp. z o.o. (Польща), SPARK ENERGY RESOURCES SA (Швейцарія), IMEXA GROUP s.r.o. (Словаччина), FENICE VENTURES S.A. (Панама), SONIC BUSINESS LLP (Велика Британія), Slovakia GAS a.s. (Словаччина).

Розумне питання – чому він так діє? Відповідь проста: йому необхідно диверсифікувати ризики щодо заморожування рахунків та активів, а також необхідно мати різні непов’язані підприємства для всіляких вантажопотоків та напрямів відвантаження для обману Європейських держав та України, внаслідок чого оптимізувати прибуток (занижувати оплату податку на прибуток у тій чи іншій країні).

Бізнес-фахівці з цієї галузі ще раніше повідомляли: вже не секрет, що відправник вантажу контрабандного вугілля з так званих Л/ДНР - зі станцій Гуково та Успенська Північно-Кавказької залізниці до Польщі - є ТОВ «Флоранс» з московії. Саме ця компанія фігурує у протиправних схемах Травкіна та його спільників. Зокрема, із відкритих джерел відомо, що основні обсяги проходили через польські компанії TORGPRED Sp. z o.o., Przedsiebiorstwo Energetiky Cieplnej «Universal», KALDO ST Sp. z o.o., SZAR SA, Brikson Group Sp. z o.o., West Trade Piotr Kowalow, Carbo Holding Sp. z o.o., ZENMAR Sp. z o.o.,Towtechimex Sp. z o.o., Atlass Marketing Sp. z o.o., тому свідчить така телеграма:

Однак повернемося до фінансового генія та лідера "кримінального квартету".

ФІЛІП ТРАВКІН / PYLYP TRAVKIN (дата народження – 14.03.1971 году):

Громадянин України нині проживає в респектабельній Швейцарії.

Має великі зв’язки у фінансових і банківських колах Швейцарії. Його роль полягає у створенні заплутаної мережі компаній по всьому світу (в основному на території Швейцарії та Ліхтенштейну) для реалізації вищезгаданої схеми контрабанди, формування позитивного іміджу для групи компаній у європейських та українських споживачів, банківських установ та фінансових організацій.

Саме Філіп Травкін стоїть за заснуванням швейцарських компаній Fontus AG (ліквідовано 14.01.2022 року), Evenor Energy AG та Enertus AG. Зазначені компанії ставали фігурантами кількох кримінальних проваджень в Україні, найвідоміше з яких:

кримінальне провадження № 22019270000000059 від 09.10.2019 за ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 258-3, ч. 4 ст. 110-2 КК України (створення терористичної групи або організації та фінансування тероризму), в якому низка фізичних та юридичних осіб організували постачання контрабандного вугілля з так званих Л/ДНР на адресу ТОВ Фірма "Технова" (Чернігівська ТЕЦ), ТОВ "Євро Реконструкція" (Дарницька ТЕЦ), ТОВ "Сумітеплоенерго" (Сумська ТЕЦ), ПАТ "Черкаське Хімволокно" (Черкаська ТЕЦ) з подальшим використанням отриманих доходів від зазначеної діяльності для фінансування терористичної діяльності.

Також не секрет, що компанії Fontus AG, Evenor Energy AG та Enertus AG зареєстровані за однією адресою: Rue du Rhone 31, Geneve, 1204, Switzerland. Основний вид діяльності компаній – оптова торгівля корисними копалинами та організація перевезень товарів.

У всіх зазначених компаніях виконавчим директором був чи є Філіп Травкін. У 2021 році він відходить від керівництва Evenor Energy AG і Enertus AG, передавши керівництво своїй родичці Юлії Травкіної, яка проживає в Швейцарії в місті Женева, а також своєму близькому товаришеві та компаньйону - Паскалю Ноде Ланглу (Pascal Node Langlou), громадянину Швейцарії, з яким вони також керують та є власниками швейцарської компанії Global Investment Partnership SA (зареєстрована також за адресою Rue du Rhone 31, Geneve, 1204, Switzerland).

До ради директорів цієї компанії також входить давній соратник Філіпа Травкіна – Віталій Слєсарєв (громадянин України), який є членом ради директорів Global Energia Anstalt. У свою чергу, ця компанія була одноосібним акціонером компанії Fontus AG.

Також варто зазначити, що компанія Global Investment Partnership SA була засновником української компанії ТОВ «ПФК ВОСТОК» (ліквідована через процедуру банкрутства 23.10.2018 року), яка, як передбачалося, входила у сферу впливу Романа Білоусова та була фігурантом багатьох кримінальних проваджень, зокрема за такими кримінальним правопорушенням як фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків, розтрата коштів державного бюджету України у особливо великих розмірах під час державних закупівель.

На даний момент, низка з перерахованих вище компаній, а саме Evenor Energy AG, Enertus AG, Global Investment Partnership SA і Global Energia Anstalt, продовжують свою протиправну діяльність, прикриваючись респектабельною юрисдикцією – Швейцарії та Ліхтенштейну. У той час, як компанії, які мають шлейф скандалів і є токсичними, відразу ж за рішенням головного «диригента» Філіпа Травкіна оперативно ліквідуються.

Також спільником Травкіна та «патріотом» України є БІЛОУСОВ РОМАН / ROMAN BILOUSOV (дата народження – 26.09.1980 году):

Він відповідає за організацію та виконання схеми закупівлі та вивезення вугілля з так званих Л/ДНР, реалізацію вугілля на території України.

Ще до 2014 року він організував найбільшу мережу на Луганщині з видобутку вугілля нелегальним способом (так звані в народі «копанки»). Обсяги відвантажень сягали до 100 000 тон щомісяця. Тільки уявіть скільки «чорного золота» було вкрадено в України і без сплати податків Державі поставлено на вугільні електростанції, що входять до орбіти його впливу (ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА» (Чернігівська ТЕЦ), ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ» (Дарницька ТЕЦ), ТОВ СУМИТЕПЛОЕНЕРГО» (Сумська ТЕЦ), ПрАТ «ЧЕРКАСЬКЕ ХІМВОЛОКНО» (Черкаська ТЕЦ), при цьому оборот «готівки» перевищував 100 мільйонів гривень щомісяця.

З приходом окупантів до Луганської області Роман Білоусов продовжив добувати вугілля із подвійною енергією. Також почав скуповувати вугілля з інших шахт і «копанок», не гидуючи при цьому платити «податки та збори» так званій «республіці ЛНР», постачати вугілля підприємствам Сергія Курченка до московії, у тому числі й для подальшого відправлення на експорт.

Вивезення видобутого та купленого вугілля до найближчих залізничних станцій автотранспортом забезпечив виконавець Білоусова – Валерій Кондратович, громадянин України. Спочатку Білоусов мав щільні контакти з Сергієм Курченком («Газ-Альянс») і реалізовував вугілля через нього, але потім зрозумів, що досить велика частина прибутку осідає на «Газ-Альянс» і він вирішив взяти у партнери Романа Перегудова, який працював у Курченка і відповідав за реалізацію незаконно видобутого вугілля на території так званих Л/ДНР, щоб згодом переступити Курченка.

Для вивезення вугілля в російську федерацію вагонами партнери створюють у Ростовській області спільну компанію ТОВ «НИКА», яка досі є лідером за обсягами скуповування та контрабанди вугілля з так званої ЛНР. ТОВ «НИКА» відправляє вугілля з так званої ЛНР до московії, де згодом змінюється походження вугілля, на нібито здобутий у Ростовській області та здійснюється його реалізація.

Наступний псевдопатріот України, який відповідає за реалізацію вугілля до Польщі, побудову витончених логістичних ланцюжків (схем переадресації нелегального вугілля) та логістику – це ОЛЕГ ГРИЦАЙ / OLEG GRYTSAI (дата народження – 27.06.1978 року)
Близький друг Білоусова, одразу знайшов себе у цьому колективі. Досить швидко збудував безліч схем переадресації нелегального вугілля через республіку білорусь та перерваний транзит через територію України. Забезпечив життєдіяльність схеми, наситивши напрямки відвантажень належною кількістю вагонів із московії.
Також узяв на себе реалізацію та побудову логістики в Польщі. Обрав Польщу невипадково, оскільки вона, за статистичними даними експертних джерел, була одним із найбільших споживачів антрациту в Європі.
Для легалізації протиправної схеми Філіп Травкін допоміг йому відкрити компанію Carbon Trading Sp. z o.o. (KRS: 0000511388, NIP: 7922290346, REGON: 181113382), яка і досі веде свою діяльність на території Польщі.
Акціонерами та бенефіціарами виступають:
51% - Грицай Олег (є також директором);
49% - Тереза Санакевич (TERESA SANAKIEWICZ), громадянка Польщі, номер PESEL 59032807668.

До речі, як свідчать відкриті джерела, Олег Грицай і раніше мав проблеми із законом. Він був засновником та бенефіціаром компанії ТОВ «Юрідікс» (код ЄДРПОУ 39559134) до 05.08.2019 року.
Основний вид діяльності компанії: видобуток кам’яного вугілля та його оптовий продаж.
Ця компанія була фігурантом багатьох кримінальних проваджень, у тому числі за такими кримінальними злочинами:
- про пропозицію/надання неправомірної вигоди працівникам Укрзалізниці за надання переваг у подачі під навантаження/вивантаження необхідних вагонів або їх необхідної кількості, прискорення чи затримки вагонів на залізничних станціях (кримінальне провадження №42017020000000235) від 03.07.2017 року;
- зловживання владою або службовим становищем (кримінальне провадження №12018270070000455 від 16 липня 2018 року);
- створення терористичної групи чи терористичної організації, організаційне чи інше сприяння створенню чи діяльності, організації, замовлення, імпорту вугільної продукції в Україну, у тому числі з тимчасово непідконтрольних територій Луганської та Донецької областей (кримінальне провадження №42019110000000396).
- ухилення від сплати податків.
Усі кримінальні провадження відкриті в період з 2017 по 2019 роки, тобто тоді, коли засновником та бенефіціаром ТОВ «Юрідікс» виступав Грицай Олег.

Що стосується останнього з чотирьох фігурантів злочинної групи – РОМАНА ПЕРЕГУДОВА/ ROMAN PEREGUDOV (дата нарождення – 13.08.1975 году) - він відповідає за реалізацію вугілля у всьому світі.

Вишенька на торті, «чемпіон Європи та багатьох країн» із реалізації контрабандного вугілля з так званих Л/ДНР. До того, як Перегудов став учасником цієї групи, він був комерційним директором ТОВ «ДВ «Нафтогазодобувна компанія», пізніше топ-менеджером одіозного бізнесмена Сергія Курченка, який втік до московії. Саме він, працюючи у Курченка, придумав та впровадив схему з легалізації контрабандного вугілля з так званих Л/ДНР за допомогою отримання сертифікатів походження Торгово-промислової палати Ростовської області.
Уродженець Луганської області не на словах, а на справах розумів структуру процесів, необхідну для побудови реалізації нелегального вугілля.

Для втілення цієї ідеї Філіп Травкін організував кілька підприємств Перегудову:

IMEXA GROUP s. r. o., Словаччина (Роман Перегудов був акціонером з 05.09.2018 року до 20.08.2020 року, у подальшому з невідомих причин переписав долю у компанії на Zuzana Tomčová (Зузана Томчова), громадянку Словаччини).

Slovakia GAS a.s., Словаччина, зареєстрована 03.11.2004 року (Роман Перегудов на сьогоднішній день є одним з акціонерів).

Також він входить до складу директорів цієї компанії. Ця компанія, крім торгівлі нелегальним вугіллям з псевдореспублік, займається спродажем нафтопродуктів з країни агресора. Компанія працює на території Словаччини, Угорщини, Польщі, московії, республіки білорусь та України.
Стратегічним партнером - постачальником продукції - є російський гігант ПАТ «Газпром нафта».

Slovakia GAS a.s., Словаччина, зареєстрована 03.11.2004 року (Роман Перегудов на сьогоднішній день є одним з акціонерів). Також він входить до складу директорів цієї компанії.
Ця компанія, крім торгівлі нелегальним вугіллям з псевдореспублік, займається спродажем нафтопродуктів з країни агресора. Компанія працює на території Словаччини, Угорщини, Польщі, московії, республіки білорусь та України. Стратегічним партнером - постачальником продукції - є російський гігант ПАТ «Газпром нафта».

Роман Перегудов, як зазначено вище, виходець із Луганської області, як ніхто знав специфіку ринку реалізації антрациту та всі підводні камені, тому відразу зумів створити найбільшу мережу його реалізації. Він продав більше нелегального вугілля, ніж вся Північна Корея.

На жаль, доводиться констатувати факт того, що багато талановитих уродженців України спрямовують свої сили та енергію для набивання власних кишень будь-якими нелегальними методами замість того, щоб вести легальну діяльність на території України та допомагати країні.
Не дарма є фраза, яка дуже добре підходить для глобальної характеристики цієї групи людей - "Кому війна, а кому мати рідна".

Проте, дивлячись на злагоджену роботу посадових осіб, які входять до складу апарату офісу Президента України та РНБО, на прикладі передачі акцій АТ «Мотор Січ», ПрАт «АвтоКрАЗ» та інших компаній державі, слід сподіватися, що вся інформація про цих псевдопатріотів та їх злодіяння не залишиться поза увагою компетентних органів і незабаром усьому цьому буде дана належна правова оцінка.